DİPLOMASİ

Lavrov: Rusya zaferle çıkacak, Batı başka dilden anlamıyor

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Batı’nın Ukrayna üzerinden başlattığı çatışmayı kazanacaklarından emin olduğunu belirtti. Lavrov, ABD’nin uluslararası krizlerde çözüm yerine sorunları derinleştirdiğini vurgularken, Batı’nın güvenilmezliğini fark eden ülkelerin dolardan kaçmaya başladığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 79. oturumu öncesinde TASS haber ajansına verdiği mülakatta, Batı’nın Ukrayna’yı bir vekil olarak kullanarak başlattığı çatışmayı Rusya’nın kazanacağını söyledi. Lavrov, Batı’nın yalnızca güç dilinden anladığını ifade etti.

Lavrov, “Zafer bizim için gerekli. Başka bir dilden anlamıyorlar. Bu zafer bizim olacak, bundan en ufak bir şüphemiz yok. Batı’nın Ukrayna aracılığıyla bize karşı başlattığı savaşa karşı gerçekten kenetlendik,” dedi.

‘ABD, ‘sorun çözücü’ gibi davranıp krizleri derinleştiriyor’

Bunun yanı sıra Lavrov, Ukrayna ve Gazze Şeridi’ndeki durumların, ABD’nin dünya genelinde bir ‘sorun çözücü’ gibi davranarak aslında çatışmaları daha da kötüleştirdiğini gösterdiğini belirtti.

Bakan, “Batı’nın ana ‘sorun çözücü’ olarak dahil olduğu her yerde, beni mazur görün, bir kriz doğuyor ve durum –yüz binlerce can kaybı, yıkım, sosyo-ekonomik sıkıntılar– daha da kötüleşiyor. Uluslararası sahnede bulunduğum süre boyunca, Batı müdahalesinin olumlu sonuç verdiği tek bir örnek bile yok. Şu anda aynı şeyi Ukrayna ve Filistin-İsrail çıkmazında görüyoruz,” ifadelerini kullandı.

‘BM, Kursk oblastına yapılan saldırılara sessiz kalmayı tercih ediyor’

Lavrov, BM’nin, Ukrayna’nın Batılı silahlarla gerçekleştirdiği ve Rusya’nın Kursk Bölgesi’ndeki sivil hedeflere yönelik saldırılar hakkında sessiz kalmayı tercih ettiğini söyledi:

“Terör örgütleri modern Batı silahlarıyla Kursk oblastını bombalarken, her gün yerleşim yerleri vuruluyor, evler ve sosyal tesisler zarar görüyor, siviller daha güvenli bölgelere kaçıyor. BM’nin insan haklarından sorumlu yetkililerinden, özellikle de genel sekreterden bu konuda tek bir söz duymadım.”

‘NATO ve AB, Doğu Avrupa’ya güvenmiyor’

NATO ve Avrupa Birliği içindeki Doğu Avrupa ülkeleri, Batılı müttefiklerinin onlara güvenmediğini anlaması gerektiğini kaydeden Lavrov, “Bugün NATO ve AB’nin himayesi altındaki Doğu Avrupa ülkeleri, efendilerinin onlara güvenmediğini fark etmeli. Önemli uluslararası atamalara bile yaklaşamayacaklar,” diye konuştu.

‘Batı’nın güvenilmezliği fark edildikçe ülkeler dolardan kaçıyor’

Bakan Lavrov, Batı’nın güvenilmezliğini gören birçok ülkenin, dolara olan bağımlılıklarını azaltmaya çalıştığını belirtti:

“1990’larda Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’ndaki ABD temsilcilerinin, dolardan korkulmaması gerektiğini adeta bir düstur gibi tekrarladığını hatırlıyorum. Dolar, ABD’nin silahı değil, evrensel bir hazinedir, küresel ekonominin kan damarlarıdır. Peki şimdi ne oldu? Artık ülkeler dolardan kaçıyor veya bu sisteme derinden bağlı olanlar bile yavaş yavaş bağımlılıklarını azaltıyor.”

‘Kiev rejiminin suçlarını aklamak Batı için mecburi’

Lavrov, Batı’nın BM Güvenlik Konseyi’nde uzun zamandır diyalog yerine ‘mikrofon diplomasisine’ geçtiğini ve Kiev rejiminin suçlarını aklamayı kendine görev edindiğini söyledi.

Bakan, “Batı, mikrofon diplomasisi yürütüyor. Hem Güvenlik Konseyi’nde hem de diğer organlarda Ukrayna gündemini dayatmak, Zelenskiy’i demokratik ve evrensel değerlerin temsilcisi olarak yüceltmek, rejimin Nazi yaklaşımlarını ve işlediği suçları örtbas etmek zorunlu hale gelmiş durumda,” diye ekledi.

‘BM Genel Sekreteri tarafsız kalmalı’

Lavrov’a göre, BM Genel Sekreterliği’nin tüm konularda tarafsızlığını koruması ve BM Şartı’nın ilgili hükümlerine uygun hareket etmesi gerekiyor.

Lavrov, önceki BM genel sekreterlerinin bu tarafsızlık ilkesini hayata geçirerek, BM Sekreterliği’nin işleyişine ve BM ile üye ülkeler arasındaki ilişkilere büyük katkı sunduklarını da sözlerine ekledi.

‘Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin genişlemesini destekliyor’

Lavrov, Rusya’nın Hindistan, Brezilya ve bir Afrika ülkesinin BM Güvenlik Konseyi’ne daimi üye olarak katılma taleplerini destekleyeceğini dile getirdi:

“Gelişmekte olan ülkeler Güvenlik Konseyi’nde yeterince temsil edilmiyor. Bu nedenle Hindistan ve Brezilya’nın meşru taleplerini destekliyoruz. Ancak Afrika’nın umutlarını da dikkate almak önemli. Afrika’da saygı duyduğumuz kolektif tutumlar var.”

Diğer yandan Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’nin Almanya ve Japonya’yı daimi üyeler olarak kabul ederek genişletilmesine gerek olmadığını söyleyerek, “Bizim tavrımız son derece net: Güvenlik Konseyi’nin NATO, AB üyeleri veya Japonya gibi Batı müttefikleri arasından herhangi bir ek üyeye ihtiyacı yok. Almanya ve Japonya gibi Batı’dan yeni üyelerin Konsey’e katılması, sadece adaletsizliği daha da artıracaktır,” yorumunu yaptı.

‘Rusya ve Çin, Güvenlik Konseyi reformunda ‘tehlikeli oyunlara’ izin vermeyecek’

Lavrov, bazı ülkelerin BM Güvenlik Konseyi reformunu hızlandırmak istediklerini, ancak Moskova ve Pekin’in bu sürecin ‘tehlikeli oyunlara’ dönüşmesine izin vermeyeceğini vurguladı.

Bazı ülkelerin reformu bir an önce BM Genel Kurulu’nda oylamaya sunmak istediğini belirten Lavrov, Rusya ve Çin’in ise bölünme yerine genel bir uzlaşıya ulaşma arzusunda olduğunu da sözlerine ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version