Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Russia Today (RT) televizyonuna ‘Doğuya Giden Köprüler’ belgesel filmi için verdiği mülakatta Türkiye’nin, askerlerinin Suriye’den çekilmesi konusunu görüşmeye hazır olduğunu, fakat şu ana dek bu sürecin belirli parametreleri üzerinde anlaşmaya varılamadığını belirtti.
Lavrov, “Türkler buna hazır, ancak şu ana kadar belirli parametreler üzerinde anlaşmaya varılamadı. Mültecilerin geri dönüşü, Türk birliklerinin kalmasını gereksiz kılacak terör tehdidini bastırma konusundaki gerekli tedbirler hakkında istişare ediyoruz. Tüm bunlar üzerinde çalışılıyor,” ifadelerini kullandı.
Bakan, Suriye hükümetine göre Ankara ile ilişkilerin normalleşmesi için ‘Türk birliklerinin Suriye Arap Cumhuriyeti’nden nihai olarak çekilme prosedürünün net bir şekilde belirlenmesi’ gerektiğini açıkladı.
Rusya, Türkiye, Suriye ve İran, Ankara ile Şam arasında normalleşme konulu toplantı yapacak
Öte yandan Lavrov, Rusya, Türkiye, Suriye ve İran’ın yakın gelecekte Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini görüşmek üzere bir toplantı daha düzenleyeceği bilgisini verdi.
Lavrov, “Geçen yıl büyük çabalarla dışişleri ve savunma bakanlıkları ile istihbarat kurumlarının katılımıyla toplantılar yapmayı başardık. Orada Suriye Arap Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yol açabilecek koşulları görüşmeye çalıştık. Bu toplantılara Suriye, Türkiye, Rusya ve İran’dan temsilciler katıldı,” dedi.
Bakan, “Şimdi başka bir toplantının hazırlıklarını sürdürüyoruz. Öngörülebilir bir gelecekte bunun gerçekleşeceğinden eminim,” diye ekledi.
Ayrıca Lavrov, Rusya’nın Şam ve Ankara’daki ortaklarının ilişkilerini normalleştirdiğini görmek istediğini belirtti.
Lavrov, “Bunu özellikle de Türkiye ve Suriye’nin şimdiki liderlerinin 2010-2011’den önce, Arap Baharı başlamadan önce sıcak kişisel ilişkileri olduğu için istiyoruz. Bunun da olumlu bir rol oynayacağını düşünüyorum,” değerlendirmesinde bulundu.
Suriye’deki duruma değinen Lavrov, Amerikan askeri birliklerinin burada bulunduğuna işaret ederek “Bu, Suriye’deki durumu doğrudan etkiliyor. Bu, Fırat’ın doğusunda oluşan durumun nedeni,” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Tanf yerleşim biriminin civarında 55 kilometre çapında bölge oluşturduğunu anımsatan Lavrov, Amerikalıların bu bölgede terörle mücadele alanında sorunları çözmediklerini, ‘yarı devlet’ oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Lavrov, “Bu bölgede petrol ve doğalgaz yatakları, verimli tarım arazileri bulunuyor. Burası acımasızca sömürülüyor. Amerikalılar ve uşakları, petrol, doğalgaz ve tahılı buradan çıkarıyor ve satıyor. Bu paralar Suriye’nin bütçesine gitmiyor, ayrılıkçılığı ve yarı devletin oluşturulmasını teşvik etmek için kullanılıyor,” şeklinde konuştu.
‘YPG, ABD’ye güvenen Afgan yönetiminin başına gelenleri hatırlamalı’
YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) ilişkilerine değinen Lavrov, “Amerikalılar, kendi oyunlarında Kürtleri kullanıyor ve onlara oynuyor. Kürtler, geleceğinin birleşik Suriye’de olduğunu anlamalı. Amerikalıların onlara yardım edeceğini ummamaları, Suriye hükümetiyle anlaşmaya varmaları, ulusal azınlık olarak hakları konusunda anlaşmaları gerekiyor,” yorumunu yaptı.
Lavrov, şöyle devam etti: “Bu konuda diyalog vardı ve bu diyaloğu teşvik ediyorduk. Daha sonra Amerikalılar, Kürtleri, hükümetle etkileşim kurmak yerine gerginliği artırmanın daha iyi olduğuna ikna etti. Kürt meslektaşlarımızla temaslarımızda, onlara kendi halkına, ulusal diyaloğa değil, ABD’nin vaatlerine güvenmeye karar veren Afgan yönetiminin başına gelenleri hatırlatıyoruz. Amerikalılar, bir gecede onları tek başına bıraktı. Kürt ortaklarımızın, Suriye’ye yakın olan bu ülkenin tarihi deneyimini dikkate alacaklarını, Şam ile birleşik Suriye devletinde yaşama şartları konusunda ulusal diyaloğu kurma ve anlaşma yoluna gireceklerini umuyorum.”