Fransa’da Ulusal Birlik’in (RN) kurucu lideri Marine Le Pen, bazı üyelerinin göçmen kökenli Alman vatandaşlarının sınır dışı edilmesiyle ilgili tartışmalara karıştığı iddiaları üzerine Alman AfD ile işbirliğini sorguladı.
Artık parti başkanı olmayan ama Avrupa Parlamentosu’ndaki Kimlik ve Demokrasi (ID) grubunda AfD ile birlikte yer alan Ulusal Birlik’in önde gelen figürü Le Pen, Alman müttefikleri ile arasına mesafe koyma ihtiyacı hissetti.
Perşembe günü Paris’te düzenlediği basın toplantısında Le Pen, “Bunlar gibi önemli farklılıkları tartışmamız ve (…) aynı [Avrupa partisi] grubunda birlikte çalışma kabiliyetimiz üzerinde sonuçları olup olmayacağını görmemiz gerek,” dedi.
Ulusal Birlik lideri: ‘Tersine göç’ü hiçbir zaman savunmadık
Fransa Ulusal Meclisi’nde RN’nin lideri olmaya devam eden Le Pen, ‘[Potsdam’daki] bu toplantı bağlamında tartışılabilecek veya kararlaştırılabilecek öneriye hiçbir şekilde katılmadığını’ söyledi.
CDU’lu ve AfD’li bazı isimlerin kasım ayında katıldığı bu toplantıda, göçmen kökenli Alman vatandaşlarının da geri gönderilmesi üzerine bir plan gündeme gelmişti.
Le Pen, partisinin etnik azınlıkların sınır dışı edilmesi konusundaki tutumunu netleştirmeye özellikle dikkat etti ve özellikle AfD toplantısında gündeme gelen ‘tersine göç’ meselesinin altını çizerek, “İtiraz ettiğimiz koşullar altında bile, Fransız vatandaşlığını kazanan insanlardan bu haklarını geri alma anlamında ‘tersine göç’ü asla savunmadık,” dedi.
Le Pen bu nedenle, RN ile AfD arasında ‘güçlü bir karşıtlık’ olduğunu kaydetti.
RN ve AfD, şu anda Avrupa Parlamentosu’ndaki sağcı ID grubunun bir parçası ve RN, İtalyan Lega’nın ardından gruptaki en büyük ikinci parti. AfD üçüncü sırada yer alıyor.
AfD’den Le Pen’e ‘temkinli’ tepki
Le Pen’in yorumları, AfD’nin AP seçim listesinde birinci sırada yer alan Maximilian Krah tarafından reddedildi.
Krah Euractiv’e yaptığı açıklamada, Le Pen’in sözlerinin AfD’nin partinin resmi politikası hakkında muhtemelen ‘yanlış anlamalara dayandığını’ savundu.
Krah, “Şu anda Fransızların bizi dışladığına dair hiçbir kanıtımız yok ve bunu gerçekçi bulmuyoruz. Fransız meslektaşlarımızla ilişkilerimiz iyi ve samimi olmaya devam ediyor,” dedi.
Zemmour’dan AfD’ye destek
Öte yandan Le Pen’in sağdaki rakiplerin Eric Zemmour, RN liderine karşı çıkarak AfD’ye sahip çıktı.
Daha önce, 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Krah, Le Pen yerine Zemmour’u desteklemekle suçlanmıştı. Zemmour’un partisi Reconquête’nin bir yöneticisi Euractiv’e yaptığı açıklamada, “[Zemmour], Marine Le Pen’in [Almanlara] halklarını göçten nasıl koruyacakları konusunda ders vermeye nasıl cüret ettiğini anlamıyor,” dedi.
Yönetici, Zemmour’un ‘S kartıyla’ [ulusal güvenliğe ciddi tehdit oluşturduğu düşünülen kişiler] işaretlenmiş çifte vatandaşların, yabancıların ve suçluların ‘tersine göçünü’ önerdiğini kaydetti.
Bu açıklamalar, sağdaki rekabetin ve Le Pen ile daha radikal Zemmour arasındaki rekabetin kanıtı olarak görülüyor.
Zemmour partisini kurduğundan beri, birkaç RN üyesi Reconquête’ye geçti. Bunlar arasında Le Pen’in yeğeni Marion Maréchal da var.
RN’den Zemmour’un partisine geçen 4 AP milletvekili şu anda bağımsız bir grup olarak hareket ediyor. Fakat haziran ayında yapılacak seçimlerin ardından herhangi bir Reconquête adayı Avrupa Parlamentosu’nda sandalye kazanırsa, sağcı Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri (ECR) grubuna katılmaları bekleniyor.