Letonya Dışişleri Bakanı Krišjānis Kariņš, Rusya’nın Ukrayna savaşından bağımsız olarak yeni hedefler arayacağı için Batı’nın Moskova’yı ‘kontrol altına almak’ için uzun vadeli bir stratejiye ihtiyacı olduğunu savundu.
Eski Letonya Başbakanı ve NATO şefliğine adaylığını ilan eden Kariņš, Financial Times’a (FT) verdiği demeçte, Rusya’nın ‘emperyalist yakıtlı bir ideolojiye’ sahip olduğunu, bunun da Moskova’dan gelen tehdidin yeni bir devlet başkanı altında veya Ukrayna’nın tüm topraklarını geri alması durumunda bile devam edeceği anlamına geldiğini ileri sürdü.
Kariņš, “Rusya durmayacak, Rusya ancak durdurulabilir. Rusya’yı Ukrayna’da durdurmak, her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Bu sadece devam etmemiz gerektiği anlamına geliyor. NATO için önemli olan da bu: Rusya’yı çevrelemek için uzun vadeli bir strateji üzerinde çalışmak zorunda kalacağız,” dedi.
Kariņš, NATO’nun farklı silah sistemlerinin standartlaştırılmasını sağlamak ve müttefikler arasında daha fazla mühimmat ve topçu paylaşımına izin vermek için savunma sanayisinin kapasitesini ve ‘birlikte çalışabilirliğini’ artırması gerektiğini söyledi.
Letonya, Estonya ve Litvanya ile birlikte, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinden bu yana geçen yıllarda askeri harcamalarını önemli ölçüde artırdı. Riga, 2027 yılına kadar GSYİH’sının yüzde 3’ünü ordusuna harcamayı ve NATO’nun yüzde 2’lik taban harcama kriterini aşmayı hedefliyor.
Kariņš’e göre, Rusya’nın da erişebildiği Baltık Denizi, Finlandiya ve İsveç’in ittifaka katılmasının ardından bir ‘NATO gölü’ haline gelecek. FT’ye göre İskandinav diplomatlar, hem Finlandiya hem de İsveç’in NATO’nun cephe hattı devletleri için gelişmiş muharebe gruplarının bir parçası olarak Letonya’ya asker gönderebileceğini özel olarak öne sürdüler. Kariņš, Letonya’nın, Kanada liderliğindeki 10 ülkeden çok uluslu birliklere katılmak için böyle bir konuşlandırmayı memnuniyetle karşılayacağını söyledi. Dışişleri Bakanı, “Bu, NATO’nun toplu savunma için nasıl birlikte çalışabileceğinin bir mikrokozmosudur,” diye ekledi.
Kariņš, Ukrayna’daki savaşta zor bir dönemden geçildiğini kabul etti. Fakat hem Avrupa’nın hem de ABD’nin Kiev’i askeri ve mali olarak desteklemeye devam edeceği konusunda iyimser olduğunu da sözlerine ekleyerek, Rusya’nın bölünmüş olduğunu ileri sürdü.
Bakan, “Rusya aramızda bir şüphe uyandırmaya çalışıyor. . . . Ancak Putin NATO’yu yeniden canlandırmayı başardı. Ukrayna ile ilgili bugüne kadar tüm konularda bir araya gelmeyi başardık,” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’da sadece Ukrayna için bir sorun olmadığını, Ukrayna savaşından sonra bile tüm Avrupa için tehlike oluşturacağını savunan Letonyalı bakan, “Ukrayna topraklarını geri alırsa, Rusya hâlâ bir tehdit olacak. Bu, düşüncelerimizi uzun vadeye göre ayarlamamız gerektiği anlamına geliyor,” ifadelerini kullandı.