ORTADOĞU

Levant ve Kuzey Afrika’daki gençlerin umudu göç

Yayınlanma

Ankete göre ülkeyi terk etme isteğinin ardında kötü ekonomik görünüm ve yüksek işsizlik yatıyor.

BCW’nin araştırmasına göre Kuzey Afrika ve Levant bölgesindeki genç Arapların yarısından fazlası aktif olarak göç etmeye çalıştıklarını ya da yurtdışında daha iyi koşullarda çalışmak için ülkelerini terk etmeyi düşündüklerini söylüyor.

Küresel iletişim ajansı Asda’a BCW tarafından perşembe günü açıklanan son Arap Gençlik Araştırması, Levant ülkelerindeki (Ürdün, Suriye, Irak, Lübnan, Yemen ve Filistin toprakları) 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 53’ünün ve Kuzey Afrika’dakilerin yüzde 48’inin iş bulmak için yurtdışına taşınmak istediğini ortaya çıkardı.

Financial Times’ın aktardığına göre yaşam standartlarının bölgenin geri kalanından daha yüksek olduğu Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) petrol ve gaz ihraç eden ülkelerinde bu oran yüzde 27’ye düşüyor.

Kanada, ankete katılanların yüzde 34’ünün ilk tercih ettiği ülke olarak öne çıkarken Kanada’yı sırasıyla yüzde 30 ile ABD, yüzde 20 ile Almanya ve İngiltere, yüzde 17 ile Fransa takip ediyor.

Anketi son 15 yıldır düzenli olarak yapan ve sonuçlarını kamuoyuna duyuran BCW, “Göç etme arzusu birçok Arap ülkesindeki kasvetli ekonomik görünümle örtüşüyor” dedi.

Ankete göre, Levant ülkelerinde yaşayan gençlerin yüzde 72’si ve genç Kuzey Afrikalıların neredeyse üçte ikisi ulusal ekonomilerinin “yanlış yönde” gittiğini söylüyor. Hem Kuzey Afrika’da hem de Levant’ta ankete katılanların yaklaşık üçte ikisi hükümetlerinin en önemli kaygılarını giderecek doğru politikalara sahip olmadığını düşünüyor.

Kahire Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Mustafa Kemal el-Sayid FP’ye yaptığı açıklamada, “Bölge bir gençlik dalgasıyla karşı karşıya ancak hükümetler insanların temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar ödeme yapan işler sağlamak için yeterli büyüme yaratamadılar” dedi.

İşsizlik oranı ve işsizliğinin nedenlerinin çeşitlilik gösterdiğine dikkat çeken el-Sayid, “Lübnan, Tunus ya da Libya gibi bazı ülkelerde siyasi istikrarsızlık varken, Mısır ya da Cezayir gibi diğerlerinde kaynakların yanlış tahsisi ve özel sektöre yetersiz destek söz konusu” ifadelerini kullandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version