SÖYLEŞİ

‘Libya hükümeti, Türkiye ile ortak medya platformu ilan etmeye hazırlanıyor’

Yayınlanma

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti İletişim ve Siyasi İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Waled Ammar Ellafi, Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi’nde (Stratcom Summit 23) yaptığı sunumun ardından Harici’ye konuştu.

Gazeteci Esra Karahindiba’nın sorularını yanıtlayan Ellafi, Libya’nın Türkiye ile ortak medya platformunu duyurmaya hazırlandığını belirterek, bunun “sadece hükümet için değil, gazeteciler ve medyada çalışanlar için de çok önemli olacağına inandığını” söyledi.

İsrail’in Gazzelileri Sina’ya sürme teklifi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Libya sorunun bir parçası değil. Bu mesele Mısır ile Gazze ve İsrail arasındadır. Vizyonumuz çok net. Gazze’deki bu dramatik savaşın durdurulmasını destekliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için ittifakımızla ve diğer ülkelerdeki dostlarımızla birlikte elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.

‘Libya’nın tek bir hükümeti var’

Dışarıdan bakıldığında Libya ikiye, hatta üçe bölünmüş görünüyor. Ulusal Birlik Hükümeti var, Hafter yanlıları ve diğerleri var. Bakanlığınız bu konuda ne gibi çalışmaları var?

Libya’nın tek bir hükümeti olduğundan eminim. Libya “tek”  elden yönetiliyor. Elbette Libya’da pek çok farklı siyasi görüş var ki bu normalde her ülkede olur. Libya’nın tüm kurumlarını ve Trablus’taki merkezi hükümete bağlı birimleri çalıştırıyoruz. Dolayısıyla dışarıya iyi bir Libya imajı kazandırmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Libya’da istikrarın sağlandığı yönünde güzel bir mesajın  dışarıya iletilmesi için yumuşak güç yönündeki tüm çabalara öncülük ediyoruz. Kalkınma geri geliyor. Libya işliyor.

‘Şirketler Libya’ya geri dönüyor’

İç çatışmaların başlamasından 12 yıl sonra Libya ile ilgili bahsettiğiniz bu imajı kazandırmak için hangi somut çalışmalar yapıyorsunuz? Stratejileriniz neler?

Sanırım iki yıl öncesiyle karşılaştırıldığında tüm Libyalılar bir şeylerin farklı olduğunu hissediyor. Libya’da savaş durdu. 2011’den sonra Libya’nın en büyük sorunu elektrikti ve artık çözüldü. Bu yıldan bu yana elektrik kesintisi yok. Maaşlardaki sorun artık çözüldü. Son on yılda yaşanan birçok sorun artık çözüldü. Projelerin inşasına ilişkin bir imar planı bulunmaktadır. Geri dönüşler başladı. Şirketler Libya’ya geri dönüyor. Projeler şu anda yapım aşamasında. Yani Libya’da herkes artık bir şeylerin farklı olduğunu hissediyor.

“Güvenli Libya” imajını geri getirebilir misiniz?

Bunu umuyoruz ve bu hedefe ulaşmak için çok çalışıyoruz.

Geçtiğimiz yıl Türkiye İletişim Başkanlığı ile protokol imzaladınız. O zamandan bu yana bunun Libya hükümetine nasıl bir faydası oldu? Gündemdeki diğer işbirliği alanları neler?

Hükümetimiz ile Türk hükümeti arasında farklı alanlarda birçok işbirliğimiz var. Libya ile Türkiye arasında olgun bir platform oluşturmak için Fahrettin Altun’la ciddi bir şekilde çalışıyoruz. Libya ve Türkiye ile ilgili konulara ve kendi aramızdaki işbirliğini nasıl geliştirebileceğimize odaklanıyoruz. Sadece hükümet için değil, gazeteciler ve genel olarak medya sektöründe çalışan insanlar için de çok önemli olacağına inandığım bu platformun duyurulması için artık atılacak adımları bekliyoruz.

Çok Okunanlar

Exit mobile version