İngiliz hükümeti 5 Ağustos Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yetkililerin yabancı devletlerin şiddet içeren protestoları körüklemeye yardımcı olan dezenformasyonun internet üzerinden yayılmasında oynadıkları rolü incelediklerini belirtirken, sosyal medya şirketlerini de bunu durdurmak için daha fazlasını yapmaları gerektiği konusunda uyardı.
Geçtiğimiz hafta Birleşik Krallık’ın kuzeyindeki bir sahil kasabası olan Southport’ta Taylor Swift temalı bir etkinlikte üç kızın öldürülmesinin ardından, sosyal medyadaki mesajların katil zanlısını yanlışlıkla “İslamcı bir göçmen” olarak tanımlamasının ardından sorunlar alevlendi.
İslam ve göçmen karşıtı grupların protestoları daha sonra Britanya’nın diğer şehir ve kasabalarına da yayıldı; camiler ve göçmenlerin kaldığı oteller hedef alındı ve polisle şiddetli çatışmalar yaşandı.
Buna karşılık hükümet, yabancı devletlerin yanlış mesajların yayılmasında ne kadar etkisi olduğunu araştırdığını söyledi.
Başbakanlık sözcüsü gazetecilere verdiği demeçte, “İnternette bot faaliyetleri gördük; bunların çoğu, gördüğümüz dezenformasyon ve yanlış bilgilerin bir kısmını güçlendiriyor ya da devlet aktörlerinin katılımını içeriyor olabilir. Bu açıkça incelenmekte olan bir konudur,” dedi.
Öte yandan göçmen karşıtı protestolar sırasında konuya müdahil olan Tesla, SpaceX ve X’in sahibi Elon Musk’ın tweetleri devam ediyor.
X’te yayınlanan ve Britanya’daki kargaşadan “kitlesel göçü ve açık sınırları” sorumlu tutan bir paylaşıma yanıt olarak, “İç savaş kaçınılmaz,” yazan Musk’a tepkiler artıyor.
İşçi Partisi lideri ve Başbakan Starmer, pazartesi günü yapılan acil Kabine Ofisi Brifing Odaları (COBRA) toplantısında Musk’ın yorumlarının ciddiyetinin altını çizerek “hiçbir haklı gerekçesi olmadığını” söyledi.
Starmer, “İnternette şiddeti körükleyen herkes yasaların tüm gücüyle karşı karşıya kalacaktır. Online platformların sorumluluğu var,” dedi.
Başbakan, “yasaların çevrimiçi ortamda da geçerli olduğunun” altını çizdi ve şiddete teşvikin şiddet eylemlerine doğrudan katılımla aynı ciddiyetle ele alınacağını vurguladı.
“Aynı şekilde, internette suç işlediği tespit edilen herkes de aynı muameleyi bekleyebilir,” diye ekleyen Starmer, üzerinde mutabık kalınan bazı temel tedbirleri özetledi. Bunlar arasında, ortaya çıktıklarında olaylara müdahale etmeye hazır uzman memurlardan oluşan bir “daimi ordu” kurulması da yer alıyor.
Britanya geçtiğimiz yıl çocukların cinsel istismarı ve intihara teşvik gibi konularla mücadele etmek üzere yeni bir Çevrimiçi Güvenlik Yasası yürürlüğe koymuştu.
Musk ise dün gece geri adım atmadığını ilan etti. Starmer’ın hükümetinin “camilere ya da Müslüman topluluklara yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceği” yönündeki açıklamasına yanıt veren X patronu, İngiliz başbakanını at gözlüğü takmakla suçladı ve “Tüm topluluklara yönelik saldırılardan endişe duymanız gerekmez mi?” diye sordu.
İçişleri bakanı sosyal medya şirketleri ile görüşecek
Bu arada İçişleri Bakanı Yvette Cooper, X gibi sosyal medya devlerinin platformlarında kışkırtma ve dezenformasyonu denetleme biçimlerinden şikayetçi olduğunu söyledi.
Cooper pazartesi günü BBC’ye verdiği demeçte, “Halihazırda suç teşkil ettiği açık olan bazı şeyler var ki, bunları takip etmek için polis müdahalesine ve eylemine ihtiyacımız olacak. Sosyal medya şirketlerinin şu anda suç teşkil eden materyalleri kaldırmak için açık gerekliliklere sahip olduğu ve bunu yapması gerektiği, ancak bazen bunu yapmanın çok uzun sürdüğü başka alanlar da var,” dedi.
Şirketlerin uygulanması gereken hüküm ve koşullarla ilgili taahhütlerde bulundukları ancak bunu yapmadıkları başka alanlar da olduğunu kaydeden Cooper, bu hafta konuyu teknoloji devleriyle ele alma sözü verdi.
Pazartesi günü bir açıklama yapan Birleşik Krallık Teknoloji Bakanı Peter Kyle, sosyal medyanın isyancılara bir platform sağladığının “inkar edilemez” olduğunu söyledi.