İngiltere Ukrayna’ya vereceği askeri destek kapsamında Kiev yönetimine seyreltilmiş uranyum mühimmatı da göndereceğini duyurdu. Mühimmatın Challenger 2 tanklarıyla birlikte Ukrayna’ya temin edileceği belirtildi. Rusya lideri Vladimir Putin, “Bunun karşılığı olur” dedi. Almanya Federal Meclis Üyesi Sahra Wagenknecht, İngiltere’nin bu adımını “suç” olarak tanımladı ve hükümeti bu konuyla ilgili açıklama yapmaya davet etti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise nükleer çarpışmaya uzanan “basamak sayısının azaldığını” kaydetti.
Ukrayna’da Batı ile Rusya arasındaki nükleer gerilimi tırmandıracak yeni bir adım Londra’dan geldi. Birleşik Krallık yönetimi Ukrayna’ya göndereceği silah yardım paketinde “seyreltilmiş uranyum mühimmatı” olacağını duyurdu.
İngiltere, tank muhaberelerinde zırh delici özelliği olan seyreltişmiş uranyum mühimmatını 28 Challenger 2 ana muharebe tankıyla beraber gönderecek.
Seyreltilmiş uranyum mühimmatı isabet ettiği tank veya bina içindeki kişileri zehirleyebilme özelliğine sahip. Bu mühimmatlar en kalın tank zırhlarını bile delebiliyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı bu türdeki mühimmatları, “kimyasal ve radyolojik olarak zehirli ağır metal” olarak sınıflandırıyor.
İngiltere’nin bu hamlesine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yanıt verdi. Putin, “İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı’nın Ukrayna’ya yalnızca tank tedariki değil zayıflatılmış uranyum içeren zırh delici mermileri göndereceklerini söylediğini öğrendik. Öyle görünüyor ki Batı gerçekten de ‘son Ukraynalıya kadar’ savaşmaya karar verdi. Artık sadece sözlerle değil eylemleriyle bu kararı verdiler. Ancak belirtmek isterim ki, tüm bunlar olursa Kolektif Batı’nın nükleer bileşenli silahlar kullandığını varsayarak Rusya’da buna göre tepki vermek zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.
Rus liderin bu açıklamalarını reddeden İngiliz Savunma Bakanlığı ise Putin’in sözlerinin atacakları adımın “nükleer silahlarla ve nükleer yeteneklerle ilgisi olmadığını” ileri sürdü. Bakanlık, Ukrayna’ya gönderecekleri mühimmatı nükleer “bileşene sahip silahlar” olarak tanımlayan Moskova’nın dezenformasyon yaptığını öne sürdü.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İngiltere’nin bu adımını Batı ile Rusya arasındaki “nükleer çarpışmaya” ilişkin basamakları azalttığı şeklinde yorumladı. Gazetecilerin Londra’nın Ukrayna’ya seyreltişmiş uranyum mühimmatı verme kararının dünyayı nükleer savaşa yaklaştırdığı anlamına gelip gelmediği sorusuna yanıt veren Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu “Bir adım daha atıldı ve gittikçe daha az basamak kaldı” şeklinde konuştu.
İngiltere’nin ses getiren adımına Almanya’dan da tepki geldi. Almanya Federal Meclis Üyesi Sahra Wagenknecht, İngiltere’nin seyreltişmiş uranyum mühimmatı verme kararını “suç” olarak tanımladı. Bu mühimmatların kullanımının çevreyi zehirlediğini, sivillerde ve askerlerde kansere neden olduğunu belirtti. Alman politikacı, alman devletini bu konuda açıklama yapmaya davet etti.
Anti nükleer bir örgüt olan Nükleer Silahsızlanma Kampanyası, İngiltere’nin bu tipte bir cephaneyi gönderme yönündeki kararını kınadı. Örgüt, bu mühimmatların çatışmalarda yaşananlara ek olarak “çevre ve sağlık felaketine” neden olabileceğini kaydetti.
Nükleer Silahsızlanma Kampanyası Genel Sekreteri Kate Hudson, İngiliz hükümetine bu silahların kullanımı sonucu ortaya çıkacak “sağlık ve çevresel etkilere ilişkin uzun vadeli çalışmaları finanse etmeye” çağırdı.