Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Güvenlik Konseyi toplantısında ülkenin neden ‘halk milisleri’ oluşturma zarureti hissettiğini değindi.
Toplantıda değerlendirilen ‘Halk Milislerine Dair’ başlıklı yasa tasarısına ilişkin açıklama yapan Lukaşenko, “Devlette etkili bir savunma sistemi inşa ettik. Bunun temeli Silahlı Kuvvetlere dayanıyor. Devletin tüm çabalarının yoğunlaştırılmasını gerektiren en önemli savunma misyonlarını çözenler onlar,” dedi.
Tasarıda bu yapılanma suçla mücadele, kamu düzeninin ve güvenliğinin korunması amaçlı, hem barış hem de savaş zamanında içişleri organlarının ve iç birliklerin görev alanı olarak tanımlanıyor.
Lukaşenko, “Savaş zamanında Belarus’un devlet kurum ve kuruluşlarının, ekonomik tesislerinin ve altyapısının sorunsuz işlemesini sağlamak için bölgesel birlikler oluşturuldu. Diğer kolluk kuvvetleri de kendi görev tanımları çerçevesinde devletin savunmasını sağlama görevlerini yerine getiriyorlar,” ifadelerini kullandı.
Durumun ‘hiç de kolay olmadığı’ vurgusunu yapan Belarus lideri, şöyle devam etti: “Daha önce defalarca kez söyledim; her erkek -ve sadece erkekler de değil- silah kullanmayı öğrenmeli. En azından ailelerini, evlerini, memleketlerini ve gerekirse, onsuz memleketin, evin, başka hiçbir şeyin olmayacağı ülkeyi korumak için. Bunu pek çok insan anlıyor.”
Lukaşenko ayrıca daha önce Savunma Bakanlığına İçişleri Bakanlığı ile beraber halk milisi oluşturulması konusunu ele alma görevi verdiğini anımsattı.
Haziran ayında Lukaşenko, muhtemel tehditlere karşı Belarus’ta bölgesel savunma birlikleri oluşturulması gerektiğini söyleyerek, “Çünkü kimse kendi evininizi kendinizden daha iyi kimse koruyamaz,” demişti.
Bunun yanı sıra Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin de “Bu gelişigüzel bir karar değildi. İnsanlar silah kullanmayı öğrenmeli. Her aile kendi evini, kasabasını, köyünü koruyabilecek,” ifadelerini kullanmış, Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilaftan ders çıkardıklarına işaret etmişti.
Belarus Güvenlik Konseyi Başkanı Alensandr Volfoviç de şunları söylemişti: “Elbette sınırlarımızı ve sınırlarımızın korumasını güçlendiriyoruz, bugün komşu ülkelerin topraklarında askerileşme ve askeri faaliyetlerin arttığını gözlemliyoruz. Askeri güçlerde bir yığınak, tatbikat sayısında artış, keşif uçaklarının uçuşlarını görüyoruz ve sadece Batı’da değil, aynı zamanda bir zamanlar kardeş bir ulus olan güney komşumuz Ukrayna’da da.”