DİPLOMASİ

Lula, AB-Mercosur anlaşmasını ‘rekabet koşulları’ nedeniyle imzalamıyor

Yayınlanma

Brezilya Devlet Başkanı Lula, Brüksel dış rekabet maddesi konusunda geri adım atmazsa AB-Mercosur anlaşmasını imzalamayı reddedeceğini belirtiyor.

İlgili madde, Brüksel’in Brezilya’nın imalat sanayisini yabancı rekabete açması için koşullar içeriyor. Lula, Brezilya’nın yerel endüstrisini dış rekabete karşı korumak istiyor.

Brüksel ile Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay’dan oluşan Mercosur bloğu arasında imzalanacak ticaret anlaşmasında ilerlemeyi hızlandırmak için Brüksel’de bulunan Lula, devlet ihalelerini yerli şirketlere vermesini engelleyecek kuralları değiştirmek istediğini söyledi.

Lula, anlaşma üzerinde çalışan Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguaylı yetkililer arasında dolaşan bir teklifin, hükümetlerin ‘dünyadaki her ülkenin’ yaptığı gibi ihaleleri daha küçük yerli firmalara vermeye devam etmesine izin vereceğini ve ‘egemen bir sanayi politikasını’ destekleyeceğini söyledi.

Lula düzenlediği basın toplantısında, AB yetkililerinin Latin Amerika ülkelerinin taleplerine boyun eğeceğine inandığını belirterek, teklifin iki ya da üç hafta içinde Brüksel’e sunulacağını söyledi.

Brüksel’in ayrıca Mercosur dörtlüsüne yağmur ormanlarının korunması ve işçi hakları konusunda bağlayıcı taahhütlerde bulunmalarını isteyen bir mektup göndermesi işleri karıştırdı. Lula bu mektuba itirazlarını yineledi.

“Amazon, Brezilya’nın egemenlik alanıdır. Ormansızlaşmayı sona erdirmek için egemen bir taahhüdümüz var,” diyen Lula, AB’nin mektubunun, belirli gereklilikleri yerine getirmedikleri takdirde Brezilya’yı ‘yaptırım ve cezalarla’ tehdit ettiğine dikkat çekti.

AB Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis ise Financial Times’a verdiği bir röportajda ‘sürdürülebilirlik enstrümanının’, anlaşmayı onaylaması gereken üye devletlere ve sivil toplum gruplarına, Lula’nın selefi Jaír Bolsonaro döneminde yağmur ormanlarının tahrip edilmesinin tekrarlanmayacağına dair güvence vermek için gerekli olduğunu savundu.

Ticaretten sorumlu komiser ayrıca AB’nin Mercosur’un rekabet koşullarını gevşetme girişimlerini destekleme ihtimalinin düşük olduğunu belirterek müzakereleri 20 yıldan fazla süren bir anlaşmanın yeniden açılmasına karşı uyarıda bulundu. Komiser, “Bu bir kez dikkatimizi dağıtır ve bizi yine sonucu tahmin edilemeyen çok uzun müzakerelere götürür,” uyarısında bulundu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version