AVRUPA

Macron: Fransa’nın nükleer savaş gücü Avrupa savunmasında kullanılabilir

Yayınlanma

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin nükleer savaş başlıklarıyla Avrupa’yı savunabileceği fikrini tartışmaya açmayı önerdi.

Fransa’nın doğusundaki bölgesel gazetelerden oluşan bir grup olan EBRA tarafından düzenlenen mülakatta Macron, Fransa’nın nükleer silahlarını ‘hayati çıkarları tehdit edildiğinde kullanabileceğini [ve] bu hayati çıkarların bir Avrupa boyutu olduğunu zaten söylediğini’ açıkladı.

Macron daha sonra ‘nükleer silahlara sahip olanlar ya da topraklarında ABD nükleer silahları bulunanlar’ için nükleer silahlar konusunda tartışma açılması çağrısında bulundu.

‘Güvenilir bir Avrupa savunmasının’ NATO tarafından halihazırda sağlanan korumanın ötesine geçmesi gerektiğini savunan Macron, “Bu, füzesavar kalkanların konuşlandırılması anlamına gelebilir, fakat bunların tüm füzeleri engellediğinden ve nükleer silahların kullanımını caydırdığından emin olmalıyız,” dedi.

Nükleer silahlarla ilgili olarak, Fransa’nın doktrini şimdiye kadar ülkenin hayati çıkarları tehdit edildiğinde bu silahların kullanılması yönündeyken, Macron bu çıkarlara daha ‘Avrupai bir boyut’ kazandırmaya açık olduğunu söyledi.

AB’nin nükleer kapasitesi ne durumda?

Fransa’nın şu anda 290 civarı nükleer başlığının olduğu tahmin ediliyor. Ülke, AB’nin kendi nükleer gücüne sahip tek ülkesi.

Almanya ve İtalya gibi devletler ise ABD’ye ait nükleer silahlara ev sahipliği yapıyor.

Macron’un daha önce de Fransız nükleer kapasitesini Avrupa savunmasının parçası haline getirme isteği gündeme gelmiş, ama özellikle Berlin oralı olmamıştı.

Fakat ocak ayında, AP’deki ‘merkez sağ’ Avrupa Halk Partisi (EPP) lideri ve şu anda Alman muhalefetinin bir parçası olan CSU üyesi Manfred Weber POLITICO’ya verdiği demeçte, Avrupa’nın ‘uzun vadeli bir hedef olarak nükleer savunmanın Avrupa boyutunu’ inşa etmek açısından ‘Macron’un teklifini kabul etmesi’ gerektiğini söylemişti.

Birleşik Krallık da dahil edildiğinde, Avrupa’daki nükleer başlık sayısı 515 civarında. ABD’nin, kendi topraklarına konuşlandırdığı nükleer bombaların haricinde, beş Avrupa ülkesindeki altı NATO üssünde konuşlandırılmış tahmini 100 adet güdümsüz B-61 nükleer bombasına sahip olduğu tahmin ediliyor.

Rusya’nın ise 6 bine yakın nükleer bombası olduğu düşünülüyor.

Muhalefetten Cumhurbaşkanına tepki

Macron sözleri, Fransız muhalefet partilerinin sert tepkisiyle karşılaştı.

Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik’in (RN) Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Thierry Mariani sosyal medya platformu X’te, “Macron ulusal bir tehlike haline geliyor!” diye yazdı.

Mariani, yaklaşan AP seçimlerine atıfta bulunarak Macron’a net bir sinyal vermek için 9 Haziran’ı bekleyemeyeceklerini söyledi.

AP seçimlerinde bir diğer sağcı parti Cumhuriyetçiler’e (LR) liderlik edecek olan Francois-Xavier Bellamy ise, “Bu yorumlar son derece ciddi. Fransız egemenliğinin sinir uçlarına dokunuyoruz,” ifadelerini kullandı.

Solda ise, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Bastien Lachaud, nükleer caydırıcılığın paylaşılamayacağını savundu ve “Macron Avrupa topraklarını savunma kisvesi altında Fransa’nın stratejik özerkliğini tasfiye etmek istiyor,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version