DİPLOMASİ

Macron ile Scholz Ukrayna gerilimini konuşacak

Yayınlanma

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’daki savaşla ilgili karşılıklı suçlamalar ve kamuoyu önündeki sert tartışmalarla bozulan Fransız-Alman ilişkilerini onarmak için Berlin’de.

Financial Times’a göre Fransa Cumhurbaşkanı ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz arasındaki tartışma öyle bir boyuta ulaştı ki müttefikler, kritik bir dönemeçte Avrupa’nın birliğinin baltalanmasından korkuyor. 

Gerilim artık o kadar büyük ki her iki ülkede de kamuoyunu ilgilendiren bir mesele haline geldi.  Almanya’da muhalefetteki Hıristiyan Demokratların (CDU) dışişleri sözcüsü Jürgen Hardt bu hafta Scholz’a Alman ve Fransız liderlerin ‘kamuoyu önünde tartışmaktan kaçınma’ alışkanlıklarını neden terk etmiş göründüklerini sordu.

Hardt, Federal Meclis’te Şansölye ile yaptığı soru-cevap oturumunda, “Stratejideki bu değişikliğin bir nedeni var mı, yoksa bu sadece bir defaya mahsus bir gaflar dizisi mi?” diye sordu.

Scholz ise ortada bir sorun olduğunu reddetti. Alman lider, ‘tekil konularda anlaşmazlığa düşse bile’ iki ülkenin her zaman birlikte çalıştığını söyledi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk da cuma günkü (15 Mart) toplantıya katılacak ve Ukrayna’yı desteklemek için birlik ve Batı kararlılığı imajı yansıtmayı amaçlayacak. Fakat Scholz ve Macron önce ikili bir görüşme yapacaklar ve bu görüşmenin aralarındaki bozuk ilişkileri onarmak için tasarlandığı ileri sürülüyor.

Bundestag’ın Avrupa komitesi başkanı Yeşil milletvekili Anton Hofreiter, “Bu bir Fransız-Alman sorunu değil; bu bir Macron-Scholz sorunu. Ama yine de diğer her şey üzerinde büyük bir etkisi var,” dedi.

Macron’un Batının Ukrayna’ya asker göndermeyi göz ardı etmemesi gerektiğini söylemesiyle gerilim iyice su yüzüne çıktı. Bu fikir Scholz’un yanı sıra ABD ve Hollanda gibi diğer müttefikler tarafından da reddedildi.

Macron’a yakın bir kişinin FT’ye aktardığına göre bu yorumların nedeni Macron’un Rusya’nın savaşı kazanmasına izin vererek Avrupa’nın ‘uyurgezerlikle bir felakete sürüklenebileceği’ yönündeki inancının giderek güçlenmesiydi.

Alman ve Fransız yetkililer bu anlaşmazlığın, Batılı müttefikler arasında Ukrayna konusunda geniş çaplı bir fikir birliği olduğu gerçeğini maskelediğini ileri sürdü.

Almanya sınırına yakın Alsace bölgesinde Macron’un Rönesans partisinden milletvekili olan Brigitte Klinkert, “Ukrayna konusunda hedeflerimiz aynı ve konunun pek çok yönü üzerinde hemfikiriz,” dedi. Klinkert, Macron ve Scholz’un ortalama 48 saatte bir konuştuklarını da sözlerine ekledi. 

Fakat Scholz’un partisi Sosyal Demokratların (SPD) dış politika sözcüsü Nils Schmid, “Sorun şu ki, [Macron’un] bir sonraki fikrinin ne olacağını asla tam olarak bilemiyorsunuz,” dedi.

Öte yandan yetkili farklılıkların abartıldığını söylüyor. Schmid, ikilinin Ukrayna’yı AB üyeliği yoluna sokmak için birlikte yakın çalıştıklarını ve Macaristan’ın Kiev’e yönelik büyük bir AB yardım paketine karşı direncini birlikte aştıklarını belirtti.

Sözcü, “Bir taraf diğer tarafın tüm fikirlerini müthiş bulmak zorunda değil. İyi bir ilişkide işler böyle yürür,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version