AVRUPA

Macron ve Scholz’den ‘AB’yi güçlendirme’ kararı

Yayınlanma

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Paris’te bir araya geldi.

İki liderin ajandasında Avrupa Birliği’nin geleceği, Ukrayna savaşı, enerji krizi ve ikili ilişkiler vardı.

Elysée Antlaşması’nın 60. yıldönümünün kutlandığı etkinliğin ardından ortak bir açıklama yayınlayan liderler, ‘daha dirençli, daha sürdürülebilir ve bağımsız hareket etmeye daha muktedir bir Avrupa Birliği için birlikte çalışacaklarını’ ilan ettiler.

Alman ve Fransız liderler, bunu başarmak için ‘güçlü bir Avrupa dış ve güvenlik siyaseti’ oluşturacaklarını ve ‘Avrupa’nın savunma kapasitesini’ inşa edeceklerini belirttiler.

‘Egemen Avrupa’ vurgusu

İkili, AB kurumlarında reform için birlikte çalışacaklarını ve birliği daha etkili bir ‘jeopolitik aktör’e dönüştüreceklerini de vurguladı.

Ortak basın toplantısında konuşan Macron, “Hedefimiz aynı: kendi kaderini kontrol eden daha egemen ve birleşik bir Avrupa,” dedi.

Scholz de, bir bütün olarak Avrupa’nın ilerlemesi için Alman-Fransız işbirliğinin gerektiğini vurguladı.

Alman ve Fransız yetkililer, yapılan konferansın, birçok alanda çatışmaya neden olan iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların çözüldüğünü gösterdiğini savundular.

Ukrayna savaşı, enerji krizi ve AB’nin geleceği gibi başlıklarda farklı düşünen iki ülke arasındaki gerilim, Paris’in ortak kabine toplantısını iptal etmesine kadar varmıştı.

Scholz, ABD ile anlaşacaklarına emin

Hafta sonu yeniden toplanan ortak kabine, AB’nin ABD yönetiminin çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası’na (IRA) nasıl tepki vereceğini tartıştı.

Olaf Scholz, AB ile ABD’nin bu yılın ilk çeyreğinde IRA konusunda bir anlaşmaya varacağı konusunda ‘emin olduğunu’ söyledi.

Scholz, ABD’de, IRA’nın AB’de yarattığı endişeler konusunda bir anlayış olduğu şeklinde bir gözleminin olduğunu da ekledi.

Macron da, Alman mevkidaşı ile birlikte, Avrupa Komisyonu’nun IRA’da Avrupalı şirketlere muafiyet tanınmasına yönelik girişimlerini desteklediğini açıkladı.

Almanya’ya ‘AB borcu’ tavizi

Ortak açıklamada, Avrupa’nın enerji bağımsızlığını pekiştirmeye ve iklim değişikliği ile mücadeleyi hızlandırmaya bağlılığın da altı çizildi. İspanya ile Fransa arasında inşa edilmesi planlanan H2Med hidrojen boru hattının Almanya’ya kadar uzatılması da karar verilenler arasında yer alıyor.

Bunun yanı sıra, IRA’ya cevap bağlamında AB’nin devlet yardımları kurallarının gevşetilmesine yönelik destek de ortak açıklamada yer aldı. 

Bloğun ‘iktisadi rekabetçiliğini’ artırması gerektiğine vurgu yapan liderler, bunun için ‘yeterli mali destek’ için çağrı yaptı.

Fakat Almanya’nın yeni AB borçlarına şüpheyle yaklaştığı biliniyor. Berlin’in bu pozisyonuna taviz verir biçimde, ortak açıklamada AB’nin öncelikle mevcut finansman ve mali enstrümanları kullanması gerektiğine vurgu yapıldı.

AB liderleri, önümüzdeki ayın başında IRA’ya karşı AB’nin vereceği cevabı ve Alman-Fransız önerisini tartışmak için bir araya gelecek.

Macron ve Scholz ayrıca Ukrayna’ya verilen desteği sürdüreceklerini de açıkladı. Fransız lider, Lecrerc tanklarının Kiev’e verilip verilmeyeceği yönündeki bir soruya ise ‘her şeyin masada olduğu’ ve ‘müttefikleri ile değerlendirecekleri’ cevabını verdi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version