DİPLOMASİ

Macron’un 3 günlük Çin ziyareti başladı

Yayınlanma

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Ukrayna krizi ve ticari meseleler başta olmak üzere bir dizi gündemi görüşmek üzere yola çıktığı 3 günlük Çin ziyareti bugün başladı.

Macron, Çin’i en son 2019’da ziyaret etmişti ve bu ziyaret, von der Leyen’in ise o yıl Avrupa Komisyonu başkanı olmasından bu yana ilk ziyareti olacak.

Fransız yetkililerin geçen yılın sonlarında Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’u tek başına Çin’e gitmekle eleştirmesinin ardından Macron, Avrupa Birliği’ni yansıtmanın bir yolu olarak von der Leyen’i de geziye davet etti.

Macron’un ve von der Leyen’ın ziyaret için ana gündemi, Çin’i, Rusya üzerindeki etkisini kullanarak, “Moskova’ya Ukrayna’dan çekilmesi yönünde baskı yapmaya ikna etmek” olarak basına yansıdı.

Macron’un ofisinden bir yetkili, üç günlük gezi öncesinde gazetecilere verdiği demeçte, Macron’un mevkidaşı Xi Jinping ile yaptığı görüşmelerde Ukrayna konusunda kararlı durmaya çalışacağını ve Washington’dan sıklıkla duyulan doğrudan çatışmacı tondan “başka bir yol” sunacağını söyledi.

Fransız basını, Cumhurbaşkanının, Çin’i Rusya’nın Ukrayna müdahalesini desteklemekten caydırmayı ve aynı zamanda çok önemli ticaret ortağıyla daha yakın ilişkiler kurmayı umduğunu yazdı.

Fransız devlerinin CEO’ları Macron’a eşlik ediyor

Fransız liderin, ziyaretteki hedefleri arasında özellikle de Çin’in Avrupa ile ticari bağlarını koruma ve yeniden dengeleme planı olduğu kaydedildi.

Macron’a bu kapsamda, 60’a yakın iş insanından oluşan bir heyet de eşlik ediyor. Heyette, büyük bir uçak siparişi için pazarlık peşinde olan Airbus, enerji ve taşımacılık şirketi Alstom ve enerji devi EDF’nin CEO’ları da yer alıyor.

Konuyla ilgili Reuters’a konuşan Rhodium Group analisti Noah Barkin, “İş anlaşmalarını veya büyük yeni yatırımları açıklamanın zamanı değil” dedi.

Barkin’e göre bu anlaşmalar esasen, “Çin ekonomisine bir güvenoyu olacak ve Fransa’nın ABD’nin yaklaşımına katılmadığı mesajını verecek”

Çin-Fransa ticaret hacmi geçen yıl 74 milyar doların üzerine çıkmıştı.

‘Çin’den ayrılmamalıyız’

Pekin’e iner inmez oradaki Fransız yurttaşlarıyla buluşan Macron, burada yaptığı ilk konuşmada, “Ukrayna’da barışa giden yol bulunmasında Çin’in önemli bir rol oynayabileceğini”, “Fransa’nın barış ve istikrar için ortak sorumluluğa angaje olacağını” söyledi.

“Avrupa ekonomik olarak Çin’den ayrılmamalı” vurgusunu yapan Fransa lideri, “Kendimizi Çin’den koparmamalıyız, Çin’de ayırmamalıyız…Fransa, Çin’le ticari ilişkiye sahip olmaya devam etmeyi proaktif olarak taahhüt etmektedir” dedi.

‘Gezinin sembolik bir önemi var’

Cuma günü Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Macron’a, ilk Fransız gemisinin 17. yüzyılda Çin kıyılarına ulaştığı ve Fransa’nın ilk konsolosluğunu açtığı Guangzhou şehrine yaptığı gezide eşlik edecek.

Orada öğrencilerle buluştuktan sonra Macron, Çinli liderle özel bir akşam yemeğine ve çay törenine katılacak.

Macron, ayrıca Çin Başbakanı Li Qiang ve Ulusal Halk Kongresi Başkanı Zhao Leji ile de görüşecek.

Pekin merkezli bir düşünce kuruluşu olan Çin ve Küreselleşme Merkezi başkanı Henry Huiyao Wang, “Bu (gezinin) çok büyük sembolik öneme sahip olduğuna inanıyoruz ve (Fransa) Çin ile işbirliğini yeniden başlatmaya hazır olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version