DİPLOMASİ

Macron’un danışmanı Bonne: Çin ekonomisine güveniyoruz ve gelişimini sınırlamaya niyetimiz yok

Yayınlanma

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, üst düzey Fransız diplomatik danışman Emmanuel Bonne ile yaptığı görüşmede, Çin’in Avrupa’nın Pekin ile işbirliğinde daha “pragmatik” ve “rasyonel” bir yaklaşım benimsemesini umduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un diplomatik danışmanı Bonne ile pazartesi günü Pekin’de bir araya gelen Wang, “[Avrupa] dış müdahalelerden kaçınmalı, karşılıklı açıklığı sağlamalı ve Çin ile Avrupa arasındaki ilişkilerin istikrarlı gelişimini desteklemelidir” dedi.

Çin dışişleri bakanlığına göre Wang, Çin ve AB’nin rakip değil ortak olduğunu ve iki tarafın ortak çıkarlarının farklılıklarından çok daha ağır bastığını sözlerine ekledi.

Üst düzey diplomatlar arasındaki görüşme, AB dış politika şefi Josep Borrell’in Wang ile yaptığı görüşmeden haftalar sonra gerçekleşti. Görüşmeler sırasında Borrell, bloğun Çin ile olan büyük ticaret açığının ve Pekin’in Ukrayna savaşı konusundaki tutumunun ikili ilişkileri etkilediğini söylemişti. Yıllık AB-Çin zirvesinin bu yıl içinde yapılması bekleniyor, ancak henüz bir tarih belirlenmedi.

Çin-Fransa stratejik diyaloğu için Çin’in başkentinde bulunan Bonne, Fransa’nın Brüksel ve Pekin arasındaki işbirliğini teşvik etmeye kararlı olduğunu söyledi. Çin dışişleri bakanlığına göre, her iki tarafın da uluslararası konularda koordinasyonu güçlendirebileceğini sözlerine ekledi.

“Bölünmüş bir dünya riskiyle karşı karşıya olan Fransa ve Çin, işbirliklerini güçlendirmeli, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olarak rollerini oynamalı… dayanışmayı teşvik etmeli ve zorlukları ele almalıdır” diyen Bonne, Pekin ve Paris’in sürdürülebilir kalkınma, biyoçeşitlilik ve iklim değişikliği konularında yakın koordinasyon içinde olabileceğini belirtti.

Bonne, Fransa’nın Çin’in ekonomisine güvendiğini ve gelişimini sınırlamaya “hiç niyeti olmadığını” söyledi.

Wang, Fransa’yı küresel zorluklara karşı Çin ile birlikte “gerçek çok taraflılık” uygulamaya çağırdı. Fransız işletmelerini Çin’de yatırım yapmaya ve gelişmeye davet eden Wang, Fransa’nın Çinli işletmeler için daha adil bir iş ortamı sağlayacağını umduğunu da sözlerine ekledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre iki taraf Ukrayna’daki kriz, Gazze’deki savaş, iklim değişikliği, yapay zeka ve diğer konular hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Macron nisan ayında Çin’e yaptığı ziyaret sırasında, 5G teknolojisi ve ordu gibi hassas alanlarda bile Çin ile alışverişi derinleştirmeyi kabul etti.

Paris, teknoloji şirketleri de dahil olmak üzere iş lisansı için başvuran Çinli şirketlere “adil ve ayrımcı olmayan muamele” yapmayı kabul etti.

Askeri alanda ise iki taraf, Güney Çin Denizi’ndeki askeri faaliyetleri denetleyen Halk Kurtuluş Ordusu Güney Komutanlığı ile Asya-Pasifik’teki Fransız birlikleri arasında “değişimleri derinleştirme” konusunda anlaştı.

Macron’un ziyaretinin ardından üst düzey yetkililer arasında bir dizi diyalog gerçekleşti: Çin’in o dönemki Dışişleri Bakanı Qin Gang ile Fransız mevkidaşı Catherine Colonna arasındaki görüşmeler ve temmuz ayında Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ile Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng arasındaki toplantı.

Çin, Fransa’nın yedinci en büyük ticaret ortağı. Çin dışişleri bakanlığına göre iki ülke arasındaki ticaret bu yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,7 artarak 40,5 milyar ABD dolarına ulaştı. Çin’in Fransa’ya ihracatı yüzde 9,3 oranında düşerken, ithalatı yüzde 14,6 oranında arttı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version