ASYA

Malezya Başbakanı Enver ilk Hindistan gezisinde BRICS ve ticarete odaklanacak

Yayınlanma

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, 2022’de göreve gelmesinden bu yana ilk kez bu hafta Hindistan’ı ziyaret edecek; analistlere göre bu ziyaret Malezya’nın küresel sahnedeki konumunu yeniden düzenlemesi için stratejik bir hamle.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Enver, Başbakan Narendra Modi’nin daveti üzerine pazartesiden çarşambaya kadar Güney Asya ülkesinde kalacak. Malezyalı bir hükümet başkanının ülkeye son ziyareti 2018 yılında eski Başbakan Najib Razak tarafından gerçekleştirilmişti.

Hindistan bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada “Başbakan Enver İbrahim’in ziyareti, gelecek için çok sektörlü bir işbirliği gündemi belirleyerek Hindistan-Malezya ikili ilişkilerinin daha da güçlendirilmesinin yolunu açacaktır” dedi.

Küresel Güney ekonomileri giderek kendilerini küresel güç mücadelelerinin içinde bulurken, Malezya gibi ülkeler güç dengeleme stratejisinin bir parçası olarak çok kutuplu platformları araştırıyor. Enver’in, Malezya’nın çeşitlendirilmiş bir küresel düzen içinde etkisini güçlendirme arzusunu yansıtacak şekilde, BRICS’e katılımı için Modi’den destek istemesi bekleniyor.

Malezya Nottingham Üniversitesi Müdürü Benjamin Barton Nikkei Asia’ya verdiği demeçte

“Belirsiz avantajlara rağmen Enver Malezya’nın BRICS’e katılmasını bir öncelik haline getirdi. Dış politika kurumlarında Malezya’nın yükselen statüsüne dayanarak üyeliğe talip olabileceğine dair bir inanç var” dedi.

Barton, Hindistan’ın hem yükselen bir güç hem de Küresel Güney’in çıkarlarının bir dayanağı olarak küresel meselelerde giderek daha önemli hale geldiğini belirterek, Hindistan ile daha güçlü bağların Malezya’yı, Hindistan’ın uluslararası meselelerdeki etkisinin artacağı değişen çok taraflı manzaraya uyumlu hale getireceğini sözlerine ekledi.

Malezyalı düşünce kuruluşu Bait Al-Amanah’ın dış ilişkiler başkanı Fikry A. Rahman, ortaklıkları çeşitlendirmenin ve “dolarsızlaşmayı” – ya da ABD dolarına bağımlılığı azaltmayı – hedeflemenin Malezya için stratejik açıdan faydalı olduğuna inanıyor. Nikkei’ye konuşan Rahman, BRICS’e katılma başvurusunun Malezya’nın benzer düşünen daha fazla ortağı dahil ederek çok kutupluluğunu çeşitlendirme stratejisinin altını çizdiğini vurguladı.

İkili ticaret anlaşmaları imzalanabilir

Ziyaret sırasında Malezya ve Hindistan’ın geçen yıl 43.3 milyar dolar olan ikili ticareti geliştirmeyi amaçlayan anlaşmalar imzalaması bekleniyor. 2023 yılında Malezya, Hindistan’ın ASEAN içindeki en büyük üçüncü ticaret ortağı oldu ve ihracatının başlıca kaynağı palmiye yağı ve elektronikti. Merkez bankası Bank Negara Malaysia’nın ikinci çeyrek GSYH raporuna göre, Malezya’ya gelen Hintli turist sayısı 2019 rakamlarına kıyasla %165 artarak 325.000’e ulaştı.

Malezya Dışişleri Bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada, Enver’in ikili ekonomik işbirliğini ilerletmek için birkaç Hintli endüstri lideriyle bir yuvarlak masa toplantısına katılacağını söyledi.

Hindistan’daki Jawaharlal Nehru Üniversitesi’nde doçent olan Rahul Mishra, Malezya ve Hindistan’ın yarı iletken sektöründe rakip olmak yerine güçlü ortaklar olabileceğini söyledi.

“Malezya yarı iletken politikasını açıklarken ve Hindistan kapsamlı bir yaklaşım başlatma yolunda ilerlerken, işbirliği potansiyeli tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Yeni Delhi ve Putrajaya (Malezya’nın idari başkenti) nesilde bir kez ortaya çıkan bu fırsatı kaçırmamalı” dedi.

Ağustos ayında Malezya, Kuala Lumpur yakınlarındaki Selangor’da ilk yarı iletken IC tasarım merkezini resmen açarak elektronik sektöründeki değer zincirini yukarıya taşıdı.

Hindistan’ın yarı iletken endüstrisi nispeten yeni olsa da uzmanlar, Hindistan’ın çip tasarımında yetenek üretme kabiliyetine dikkat çekiyor.

Fikry A. Rahman, “Hızlı bir ikili anlaşma, yarı iletken endüstrimizi desteklemek için eğitim ve yetenek geliştirme sürecini kolaylaştırabilir” dedi.

HSBC’ye göre, Hindistan’ın yarı iletken endüstrisinin 2024 yılında 8,32 milyar dolara ulaşması ve yıllık %8,68 oranında büyümesi bekleniyor. Ülke, entegre devreler ve çip üzerinde sistem teknolojilerine odaklanarak 4-5 yıl içinde dünyanın en büyük yarı iletken üretim merkezi olmayı hedefliyor.

Malezya, Ulusal Yarı İletken Stratejisi aracılığıyla 500 milyar ringgit (112,45 milyar dolar) yatırım çekmeyi hedefleyerek kendisini küresel yarı iletken pazarında önemli bir oyuncu olarak konumlandırıyor.

Uzmanlara göre, Hindistan ziyareti gelecek yıl ASEAN başkanlığı için de büyük önem taşıyor.

“Bölgesel olarak bu ziyaret, ASEAN-Hindistan Serbest Ticaret Anlaşması ve ikili ticaretin geliştirilmesine odaklanarak Malezya’nın 2025 ASEAN başkanlığını hazırlamalıdır. Dijital bağlantıyı geliştirmek ve Hindistan’ı bir diyalog ortağı olarak kullanmak, bölgesel dijital ekonomik talepleri karşılamak için çok önemlidir,” diye ekledi Fikry Rahman.

Çok Okunanlar

Exit mobile version