ASYA

Malezya Başbakanının ‘Asya Para Fonu’ önerisi yeniden gündemde

Yayınlanma

Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in geçen hafta Çin’e yaptığı ilk resmi ziyaret, iki ülke arasındaki daha sıkı ekonomik ortaklığın altını çizerken, yerel paralarla ticaret gündemi arasında Asya para fonu kurulması önerisi de yeniden canlandı.

29 Mart’tan 1 Nisan’a kadar Pekin ve Hainan’ı ziyaret ederek Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Qiang ile zirve toplantıları düzenleyen Enver İbrahim, ülkesinin önemli endüstriyel projeleri için Çin’le yatırım ve ortaklık anlaşmaları imzaladı.

Malezya, Çin’den 170 milyar ringgiti (38 milyar $) yatırım sözü aldı. Ayrıca eğitim, sağlık, otomotiv, emlak, atık geri dönüşümü ve lojistik alanlarında Malezyalı ve Çinli şirketler arasında 19 adet mutabakat zaptı imzalandı.

‘Yatırım çekmek için ABD dolarına ihtiyacımız yok’

Malezya Başbakanı Enver, ülkesinde Parlamento’ya yaptığı konuşmada, geçen hafta Çin’de düzenlenen Boao forumunda Uluslararası Para Fonu’na veya ABD dolarına bağımlılığı azaltmak için Asya para fonu kurmayı önerdiğini söyledi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in de bu konudaki müzakereleri memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Enver İbrahim, konuşmasında, bugün Malezya gibi bir ülkenin yatırım çekmek için ABD dolarına bağımlı olmaya devam etmesi için hiçbir neden olmadığını belirtti.

Başbakan, Malezya ve diğer ülkeler arasındaki müzakerelerde her iki ülkenin para birimlerinin kullanılması gerektiğini vurguladı ve Malezya Merkez Bankasının halihazırda iki ülkenin ringgit ve renminbi kullanarak ticaret meselelerinde müzakere etmesini sağlamak için çalıştığını söyledi.

Yatırım anlaşmaları

Enver İbrahim ayrıca, Pekin’deki ziyareti sırasında imzalanan anlaşmalara da değinerek, Çin’in en büyük petrokimya şirketi olan Rongsheng Petrochemical’ın ülkedeki mevcut tesisi aracılığıyla Malezya’daki yatırımını artırmayı kabul ettiğinden bahsetti. Malezya’nın önde gelen otomotiv şirketlerinden DRB-Hicom ve Çin’in en büyük otomobil üreticisi Geely arasında bir işbirliği anlaşması imzalandığını da ekledi.

Başbakan, “Çin’den Geely ve Rongsheng, tüm iş fırsatlarının yerel yeteneklere odaklanacağı ve Malezya’daki yatırımlarından sonraki iş fırsatlarının – yan ve ilgili projeler dahil – yerel şirketlere öncelik vereceği konusunda anlaştılar” dedi.

Güney Çin Denizi’nde MEB sorunu

Malezya Başbakanı diğer yandan, Pekin’in Malezya da dahil olmak üzere diğer ülkelerle örtüşen iddialara sahip olduğu Güney Çin Denizi’ndeki sorunların da görüşmede gündeme geldiğini açıkladı.

Çin’e devlet petrol şirketi tarafından araştırılan bölgenin Malezya’ya ait olduğunu ve hakları dahilinde bunu yapmaya devam edeceğini ancak müzakereye açık kalacağını söylediğini aktaran Enver İbrahim, “Malezya, [Münhasır Ekonomik Bölgemiz içinde], Güney Çin Denizi’ndeki petrol ve gaz arama projelerini keşfetmeye devam edecek” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning ise gazetecilere verdiği demeçte, Çin’in “Güney Çin Denizi’ndeki yasal haklarını ve çıkarlarını korumaya kararlı olduğunu” söyledi.

Sözcü, “Aynı zamanda Malezya tarafıyla birlikte çalışmaya ve denizcilik anlaşmazlıklarını diyalog ve istişare yoluyla düzgün bir şekilde halletmeye devam etmeye hazırız” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version