AVRUPA

MDBA Başkanı: Birleşik Krallık AB’nin savunma stratejisinde rol oynamalı

Yayınlanma

Avrupa’nın en büyük füze üreticisi MBDA’nın CEO’su Éric Béranger, AB politika yapıcılarını, bölge artan jeopolitik gerilimlere yanıt vermeye çalışırken Birleşik Krallık’ın bloğun savunma sanayisini geliştirmeye yönelik yeni stratejisinde bir rol oynamasını sağlamaya çağırdı.

Béranger, Ocak 2020’de AB’den ayrılmış olmasına rağmen Birleşik Krallık’ın ‘coğrafi Avrupa’nın’ bir parçası olduğunu savundu. Financial Times’a (FT) verdiği bir mülakatta Béranger, “Savunma söz konusu olduğunda coğrafya önemlidir,” dedi. 

Bu nedenle Béranger, Avrupa Komisyonu’nun önerdiği savunma sanayi stratejisinin ‘savunma işbirliği çerçevesini genişletmek için bir başka fırsat ve Birleşik Krallık ile özel bir rejimi değerlendirmek için bir fırsat olabileceğini’ de sözlerine ekledi. 

Taurus ve Strom Shadow füzelerini üretiyor

2001 yılında İngiliz, Fransız ve İtalyan savunma birimlerinin birleşmesiyle kurulan MBDA’nın yüzde 37,5’i Britanya merkezli BAE Systems ve Airbus’a, kalanı ise İtalyan Leonardo’ya ait.

Avrupa’nın sınır ötesi savunma ittifakları arasında az sayıdaki başarıdan biri olarak kabul edilen MBDA, silahlı kuvvetlerin her üç kolu için gelişmiş füzeler ve füze sistemleri üretiyor. Fransız-İngiliz Scalp/Storm Shadow gibi uzun menzilli seyir füzelerinin yanı sıra yeni nesil havadan havaya füze olan Meteor’u üretiyor.

Şirketin Almanya kolu İsveçli Saab ile birlikte Almanya, İspanya ve Güney Kore için Taurus füzesini yapıyor.

Britanya yeni AB savunma planına dahil olmak istiyor

Béranger’in yorumları Brüksel’in geçen hafta AB’nin sektöre yönelik ilk stratejisi için bir teklif yayınlamasının ardından geldi. Ortak tedarikten AB merkezli savunma şirketlerine AB dışı tedarikçilere göre öncelik verilmesine kadar her şeyi teşvik eden strateji, 2030 yılına kadar bütçesinin en az %50’sini Avrupalı savunma tedarikçilerinden sağlamayı hedefliyor. 

AB girişimi şu anda nihai onaylarını vermesi gereken üye devletlerin önerilerine tabi ve savunma şirketleri kurallar, hedefler ve bunların pratikte nasıl işleyeceği konusunda lobi faaliyetlerini artırıyor. 

Özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB’nin uzun süredir devam eden ABD üretimi ekipman satın alma uygulamasını azaltmaya yardımcı olmak için harcamaların AB içinde satın alınan silahları tercih etmesi için baskı yapıyor.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, Birleşik Krallık yetkilileri de İngiliz şirketlerinin dışlanmaması için Brüksel’deki üst düzey yetkililerle ön görüşmelerde bulundular ve Komisyonun ‘Avrupa’ ürünlerini neyin oluşturacağına dair geniş bir tanıma karşı olmadığını da sözlerine eklediler.

Béranger, yeni stratejinin ‘Avrupa malı’ ile neyin kastedildiğine dair net bir tanım getirmesinin de önemli olduğunu söyledi.

MBDA’nın gelirleri ve siparişleri artıyor

Diğer savunma şirketleri gibi MBDA da Ukrayna savaşından bu yana hükümetlerden aldığı siparişlerde bir artış yaşadı ve buna karşılık üretimi artırmak için çabalarını yoğunlaştırıyor. 

Çarşamba günü yayınlanan mali sonuçlara göre, 2022’de 4,2 milyar avro olan gelirler geçen yıl 4,5 milyar avroya yükseldi. Polonya’nın hava savunmasını güçlendirmek amacıyla seyir füzeleri için verdiği büyük siparişin de etkisiyle sipariş alımı 2022’deki 9 milyar avrodan 9,9 milyar avroya yükseldi. 2023’ten 2028’e kadar 2,4 milyar avroluk büyük bir yatırım hamlesi devam ediyor.

Fakat Béranger, askeri bütçelerin zayıf olduğu yılların ardından MBDA’nın üretebileceği malzemelerin hızını ve miktarını artırmasının zaman aldığını itiraf etti. 

Şirket, Mistral kısa menzilli füzesinin üretimini ayda 10’dan 20’ye çıkarmayı başardı ve sonunda 40’a ulaşmayı hedefliyor, fakat diğer ürünlerdeki ilerleme daha yavaş.

Şirket, barış döneminden çıkıp savaşa hazırlanıyor

Tedarik zincirini yeniden düzenlemek ve daha fazla stok oluşturmak özellikle sorunlu, çünkü füzeler bir dizi küçük şirketten yaklaşık 10.000 bileşen içerebiliyor.

Béranger’e göre sektörün, bütçelerin daralmasına rağmen teknolojik kabiliyetlerini korumayı başardığı 35 yıllık ‘sözde barış kazanımları’ döneminin ardından, ‘teslimat sürelerinin uzatılması’ pahasına yeniden düzenlenmesi gerekiyordu. Ukrayna çatışması ise, zamanın artık mevcut olmadığı bir ‘uyandırma çağrısı’ oldu.

CEO, “Eğer 10 ya da 30 yıl boyunca kaslarınızı çalıştırmadıysanız ve onları kaybettiyseniz, yarın sabah spor salonuna gidebilirsiniz … ama bu kaslarınızı hemen yeniden inşa edeceğiniz anlamına gelmez. MBDA savaşa hazır olmak için tüm bu değişikliklere uyum sağlıyor,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version