DİPLOMASİ

Meloni: AB göç politikası İtalya-Arnavutluk anlaşmasına dayanmalı

Yayınlanma

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni 5 Haziran Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İtalya’nın Arnavutluk ile yaptığı ve Roma tarafından denizde yakalanan binlerce göçmenin sığınma taleplerinin Arnavutluk tarafından işleme konulmasını öngören anlaşmanın AB düzeyinde de tekrarlanması gerektiğini söyledi ve bunun AB için yapısal bir çözümün parçası olabileceğini savundu.

Meloni, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden önce, çarşamba günü İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ile birlikte Arnavutluk topraklarında bir tesisin açılışını yapmak üzere Arnavutluk’a gitti.

Geçtiğimiz yıl Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Meloni hükümeti tarafından savunulan iltica stratejisini geliştirmek üzere beş yıllık bir anlaşma imzalamıştı.

Anlaşma, Arnavutluk’un kuzeybatısındaki bir sahil kasabası olan Şingin’de, İtalya kıyılarına gelen kişilerin kimlik tespiti ve kaydı gibi ilk işlemler için bir kabul merkezi ve Gjader’de bir gözaltı merkezi kurulmasını öngörüyor.

Her iki tesisin de Ağustos 2024’e kadar faaliyete geçmesi ve İtalya sığınma başvurularını hızlı bir şekilde takip ederken ayda 3.000 göçmene ev sahipliği yapması bekleniyor.

İtalya daha sonra göçmenlere uluslararası koruma sağlanması halinde onları kabul edecek ya da başvurularının reddedilmesi halinde Arnavutluk’tan sınır dışı edilmelerini sağlayacak.

Meloni, “İtalya ve Arnavutluk tarihsel olarak işbirliğine alışkın dost ülkelerdir. Başbakan (Edi) Rama ve Arnavutluk halkına yardımları ve bizimle geniş kapsamlı bir Avrupa anlaşması imzaladıkları için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum,” dedi.

Avrupa göç politikasının üçüncü ülkelerle yapılacak anlaşmaları da içermesi için çaba sarf eden İtalya Başbakanı, “Bu anlaşma pek çok ülkede tekrarlanabilir ve Avrupa Birliği için yapısal bir çözümün parçası haline gelebilir,” iddiasında bulundu.

Meloni anlaşmanın bir model haline geldiğini öne sürdü. İtalyan lider, birkaç hafta önce, AB’nin çoğunluğunu oluşturan 27 Avrupa ülkesinden yaklaşık 15’inin, Avrupa Komisyonu’na, diğer hususların yanı sıra İtalyan modelini takip etmelerini talep eden bir çağrı imzaladığını hatırlattı.

Meloni, “Almanya bile İçişleri Bakanı aracılığıyla bu anlaşmaya ilgi duyduğunu ifade etti,” dedi.

İtalyan muhalefet partileri bu ziyareti, AP seçimleri öncesi desteği artırmaya yönelik bir “medya gösterisi” olarak eleştirdi. Daha önce de olası insan hakları ihlallerine ilişkin endişelerini dile getirmiş, merkezleri göçmen gözaltı merkezlerine benzetmiş ve “İtalya’nın Guantánamo’su” olarak adlandırmışlardı.

Demokrat Parti (S&D) lideri Elly Schlein çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Temel hakları ayaklar altına alan bir proje için muazzam bir para israfı. 800 milyon avro sağlık hizmetlerine harcanabilirdi, fakat Meloni bunun yerine, sunmadığı çözümleri sunuyormuş gibi davranmak için kullanıyor,” yorumunda bulundu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version