AVRUPA

Meloni ile İtalyan yargısı arasında göçmen gerilimi

Yayınlanma

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, hükümetin aldığı son tedbirler uyarınca ülkelerine geri gönderilmesi gereken bazı mültecilerin gözaltına alınmasına karar vermeyi reddeden İtalyan yargıçları, konuyu siyasileştirmekle ve İtalya’nın göç akışını düzenleme çabalarına karşı çıkmakla suçladı.

Sicilya’ya ‘düzensiz’ yollardan gelen bazı sığınmacıların tutukluluk hallerinin kaldırılmasına karar veren yargı ile hükümet arasındaki gerilim bir kez daha tırmanırken, hükümet yargının Kuzey Afrika’dan gelen yoğun göçmen akınını engelleme çabalarını ‘baltalamaya’ yönelik motivasyonunu ortaya koyduğunu belirtiyor.

Meloni, altın madenlerinde çalıştırılmak üzere Tunus’a geri dönmenin bir ‘risk’ olarak değerlendirildiği kararla ilgili olarak, “İnanılmaz nedenlerle, zaten hakkında sınır dışı kararı bulunan yasadışı bir göçmeni serbest bırakan, Tunus’u tek taraflı olarak güvensiz bir ülke ilan eden ve demokratik yollarla seçilmiş bir hükümetin tedbirlerine karşı çıkan yargıcın kararı karşısında hayrete düştüm,” dedi.

Almanya, Fransa ve İtalya ‘göç krizine ortak yaklaşım’ geliştirecek

Bunun ilk kez olmadığını fakat hükümetinin ‘sınırları savunmaya devam edeceğini’ kaydeden Meloni, Tunus gibi bir ülkenin ‘güvenli ya da güvensiz’ olduğunu belirlemenin yargının görevi olmadığını da vurguladı.

Sosyal medya üzerinden mesaj yayınlayan İtalyan lideri, “Eğer bu arada diğer devletler tam tersi yönde hareket ediyorsa ve İtalya’nın bir parçası bile yasadışı göçü desteklemek için elinden geleni yapıyorsa her şey çok daha zor hale gelir. Ve ben sadece ideolojikleşmiş soldan ve alımlarda kendi zengin çıkarları olan çevreden bahsetmiyorum,” ifadelerini kullandı.

Katanya, Sicilya’daki Ulusal Yargıçlar Birliği (ANM) ise Meloni’nin suçlamalarına yanıt vererek, yargıcın kararını yorumlama şekli nedeniyle başbakanı eleştirdi.

Katanya ANM Başkanı Alessandro Rizzo, “Okuduklarımız, ton ve içerik bakımından yanlış ve yargı ile yürütme arasındaki ilişkiye uygun olmayan sözlerdir,” dedi.

İktidar partileri Fratelli d’Italia (İtalya’nın Kardeşleri), Lega ve Forza Italia temsilcileri, göç dalgasını teşvik etmek ve AB düzeyinde ortak çözümler üzerinde anlaşmaya varılmasını engellemek, piyasaları istikrarsızlaştırmak ve yatırımcıları korkutmak da dahil olmak üzere ‘dış faktörlerin’ hükümetin eylemlerini baltalamaya çalıştığını öne sürüyorlar.

AB Tunus’a göçmenleri durdurması için 1 milyar avro teklif etti

Muhalefetteki Demokrat Parti Sekreteri Elly Schlein ise Meloni’nin ülkeye zarar veren ‘kurumsal bir çatışmayı’ körüklediğini savundu. Schlein, “Sorumluluklarını gizlemek için her gün bir düşman aramayı bırakmalılar. Sığınmacı alımlarında yaşanan felaketin sorumlularını arıyorlarsa aynaya baksınlar: anayasaya açıkça aykırı yasalar yazan ve sonra da işini yapan yargıçlara saldıran sağ kanattır,” dedi.

İtalya, Akdeniz’deki STK kurtarma gemilerinin Almanya tarafından fonlandığını söyleyerek Olaf Scholz hükümetini bunu durdurmaya çağırmıştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version