DİPLOMASİ

Meloni Pekin’de: 3 yıllık eylem planı anlaşması imzalandı

Yayınlanma

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni 28 Temmuz Pazar günü göreve geldiğinden bu yana Pekin’e yaptığı ilk resmi ziyarette üç yıllık bir eylem planı imzalayarak Çin ile işbirliğini “yeniden başlatma” sözü verdi.

2022’den bu yana sağcı hükümete liderlik eden Meloni, Çin Başbakanı Li Qiang ile görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada, Roma’nın geçen yıl Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) yatırım programından çıkmasının ardından Pekin ile ticari bağlarını geliştirmeye çalıştığını söyledi.

İtalyan lider beş günlük ziyaretinin “ikili işbirliğini yeniden başlatmak üzere yeni bir aşamaya geçme iradesinin bir göstergesi” olduğunu söyledi. Eylem planının yeni işbirliği biçimlerini denemeyi amaçladığını da sözlerine ekledi.

Günün ilerleyen saatlerinde Meloni, İtalya ve Çin tarafından imzalanan bir endüstriyel işbirliği mutabakatının elektrikli mobilite ve yenilenebilir enerji gibi stratejik endüstriyel sektörleri içerdiğini söyledi.

Meloni Xi ve Zhao Leji ile de görüşecek

Li Qiang ofisinden yapılan açıklamada “gemi inşa, havacılık, yeni enerji, yapay zeka alanlarında küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında karşılıklı fayda sağlayan işbirliğine” işaret etti.

Çin yatırımlarını İtalya’nın ekonomik büyümesini canlandırmanın bir yolu olarak gören Meloni, Xi ve Zhao Leji ile de görüşecek.

Pazar günü Meloni, İtalyan lastik üreticisi Pirelli, enerji grubu ENI, savunma grubu Leonardo, şarap üreticileri ve Dolce & Gabbana gibi bazı İtalyan lüks moda gruplarının da aralarında bulunduğu şirketlerin davet edildiği bir İtalya-Çin iş forumuna katıldı.

Meloni’nin Çinli yetkililerle Çin’in “kapasite fazlası” konusunu ve Çin’in Ukrayna ile savaşında Rusya’ya verdiği ekonomik desteği gündeme getirmesi bekleniyor.

Çin medyasına göre Meloni “bazı yanlış anlamaları” açıklığa kavuşturmak istiyor

Meloni’nin ofisi tarafından paylaşılan bir videoya göre Li forumun açılışında “Çin ve İtalya kazan-kazan zihniyetini benimsemeli ve ticaret ve yatırım işbirliğini artırarak işbirliğini daha da dinamik ve sürdürülebilir hale getirmelidir,” dedi.

Çin devlet medyası gezinin İtalya’nın KYG’den çekilmesiyle ilgili “bazı yanlış anlamaları açıklığa kavuşturmayı” ve ekonomik bağların önemini vurgulamayı amaçladığını söyledi.

İtalyan hükümeti, Stellantis’in yanı sıra bir başka büyük üreticiyi daha ülkeye çekme çabalarının bir parçası olarak Çinli otomobil üreticileriyle görüşmeler yürütüyor.

İş Forumu’nda konuşan Meloni, İtalya ve Çin arasında imzalanan endüstriyel işbirliği mutabakatının “elektrikli mobilite ve yenilenebilir enerji gibi stratejik endüstriyel sektörleri içerdiğini” söyledi ve Pekin’i “bilginin yeni sınırlarını ortaklarıyla” paylaşmaya çağırdı.

Coğrafi işaretlerin korunması, gıda güvenliği, çevre ve eğitim diğer çerçeve anlaşmaların odak noktasını oluşturdu.

Roma, Pekin’e yönelik gümrük vergilerini desteklemişti

İtalya’nın Çin’deki doğrudan yabancı yatırımı 15 milyar avroyu bulurken, 1.600’den fazla İtalyan şirketi özellikle tekstil, makine mühendisliği, ilaç, enerji ve ağır sanayi alanlarında faaliyet gösteriyor.

Fakat İtalya, Avrupa Komisyonu’nun Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara %37,6’ya varan geçici gümrük vergisi uygulama kararını destekledi. Pekin öfkeyle tepki gösterdi ve Avrupa konyağı ve domuz etine yönelik misilleme soruşturmaları başlattı.

Aralarında İtalya’nın da bulunduğu G7 üyeleri geçtiğimiz ay, işletmelerini Çin’in “adil olmayan ticaret uygulamalarına” karşı korumaya devam edecekleri sözünü vermişlerdi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version