DİPLOMASİ

Meloni ve Rutte NATO ittifakını güçlendirme sözü verdi

Yayınlanma

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte Roma’da bir araya gelerek “artan küresel güvenlik sorunları” karşısında “yeni tehditlere uyum sağlamak” üzere ittifakı güçlendirmenin yollarını görüştüler.

Ortak basın toplantısında Meloni, “beklenmedik gelişmelerin damga vurduğu yeni dönemde” meydan okumaları karşılamak için NATO’nun kendisini sürekli dönüştürmesi gerektiğini söyledi.

Meloni, NATO’nun Kuzey Amerika temelinin yanı sıra “güçlü bir Avrupa” ayağına duyulan ihtiyacı sürekli olarak desteklediklerini vurgularken, “Bu yeni Genel Sekreter ile paylaştığımız bir vizyondur ve yenilikçi, rekabetçi ve NATO ile Avrupa Birliği arasındaki tamamlayıcılıktan yararlanan bir Avrupa savunma sanayii inşa etmenin hepimiz için elzem olduğu inancını taşıyoruz,” dedi.

Görüşmede ayrıca Ukrayna savaşının etkileri de ele alındı. Meloni bu savaşın “Ukrayna sınırlarının çok ötesinde uluslararası normları istikrarsızlaştırdığını” ileri sürdü.

“İşgal küresel çapta istikrarı bozucu etkiler yarattı ve yeni kriz senaryolarına yol açtı,” diyen Meloni, sonuçları zincirleme bir reaksiyona benzeterek Kiev’e verdiği kararlı desteğe işaret etti ve İtalya’nın NATO içinde çok önemli bir rol oynadığını sözlerine ekledi.

İtalya’nın NATO’nun misyonlarına ve bütçesine en büyük katkıyı yapan ülke olduğunu da sözlerine ekleyen İtalyan lider, “İttifak içinde sadece kalite açısından değil, aynı zamanda katkılarımızın kapsamı açısından da lider konumdayız,” dedi.

Rutte de İtalya’nın Ukrayna’ya ve NATO’nun kolektif savunma hedeflerine olan bağlılığını övdü, İtalya’nın savunma harcamalarını artırmasından dolayı Meloni’ye teşekkür etti ve İttifak genelinde GSYİH’nin %2’si hedefine ulaşmanın önemini yineledi.

“Ukrayna’nın sadık bir destekçisi olduğunuz için size teşekkür etmek istiyorum,” diyen Rutte sözlerini, “bir milyara yakın vatandaşlarının güvenliğini korumanın NATO’nun görevi olduğunu” söyleyerek sürdürdü.

Halihazırda İtalya’nın savunma harcamaları GSYİH’nin %1,5’i civarında ve 2014 yılında kabul edilen GSYİH’nin %2’sini savunmaya harcama hedefinin oldukça altında.

Çok Okunanlar

Exit mobile version