AVRUPA

Miçotakis: Hamas’ın stratejik yenilgisi olmadan çözüm yok

Yayınlanma

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Hamas’ın ‘stratejik yenilgisi’ olmadan Ortadoğu’da devam eden krize çözüm bulunamayacağını ileri sürerek, dünyanın Gazze’yi kimin yöneteceğini tartışmaya başlayabileceğini söyledi.

The Economist tarafından Atina’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan muhafazakâr Yeni Demokrasi lideri, “Hamas’ın stratejik yenilgisi olmadan krize bir çözüm düşünülemez […] Hamas artık resimde olmadığına göre Gazze’nin geleceğini ve onu kimin yöneteceğini tartışmaya başlamak için çok geç değil,” dedi.

Miçotakis, Filistin Yönetimi’nin Batı Şeria’nın yönetiminde ‘etkili olduğunu’ kanıtladığını da öne sürdü ve “Bana göre tek çözüm iki devletli diyaloğun yeniden canlandırılması olabilir. Yani, İsrail’in kendi devletine sahip olma hakkını tehdit etmeden Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olma hakkı,” dedi.

Merkez sağ Yeni Demokrasi liderliğindeki hükümet, Aksa Tufanı operasyonunun başından bu yana İsrail’i destekliyor ve BM’nin Gazze’deki ateşkes oylamasında çekimser kaldığı için muhalefetin sert eleştirilerine maruz kalıyor.

Türkiye ile ilişkiler adım adım ilerleyecek

Yunan hükümeti siyasi olarak da, Türkiye’nin Ortadoğu krizindeki tutumunu göz önünde bulundurarak, Batılı müttefiklerine bölgede bir ‘istikrar ülkesi’ olarak oynadığı rolü hatırlatmak istiyor.

Yunan lider, Ankara ile olan ilişkilere dair de, Erdoğan’ın Hamas’ı bir ‘kurtuluş hareketi’ olarak nitelendirdiği için ‘tarihin yanlış tarafında yer aldığını’ savundu. Miçotakis, “Türk-Yunan ilişkilerinde daha fazla iyileşme alanı bulmak kolay değil. Her seferinde bir adım atacağız, net hedeflerimiz olduğundan emin olacağız ve en iyisini umacağız,” diye konuştu.

Atina’da işçilerden büyük Filistin yürüyüşü

Öte yandan 29 Ekim Pazar günü, Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) sendikal platformu Tüm İşçilerin Militan Cephesi’nin (PAME) çağrısı üzerine Atina’da Filistin’e destek amacıyla kitlesel bir gösteri düzenlendi.

Binlerce gösterici ABD Büyükelçiliği önünde toplandı ve ardından İsrail Büyükelçiliğine yürüdü. Mitingde konuşan sendika temsilcileri, Gazze’de Filistin halkına yönelik katliama ve İsrail işgaline son verilmesini talep etti.

Filistin halkının 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan kendi vatanlarına sahip olma hakkını savunan göstericiler, Filistin’e karşı işlenen suçtan ortaklaşa sorumlu olduğunu söyledikleri NATO ve AB’nin yanı sıra, Gazze’de ‘insani ateşkese’ ilişkin BM oylamasında çekimser kalan Yunan hükümetini de kınadılar.

Çok Okunanlar

Exit mobile version