Moldova Merkez Bankası Başkanı Anca Dragu, ülke bankalarından 1 milyar doların zimmete geçirilmesiyle ilgisi olduğundan şüphelenilen tüm çalışanların açığa alındığını duyurdu.
Moldovalı enews.md gazetesinin aktardığına göre Dragu, düzennlediği basın toplantısında söz konusu adımın bir ‘Avrupa yaklaşımı’ olduğunu savunarak, açığa alınan çalışanların suçluluğunun henüz mahkeme tarafından kanıtlanmadığını belirtti.
Dargu, “Söz konusu şahısların iş sözleşmeleri İş Kanunu kapsamında askıya alınmıştır. Bir çalışan bir kurumla anlaşmazlık yaşadığında, artık o kurumda çalışamaz,” ifadelerini kullandı.
Yetkili, “İtibar ilkesi büyük önem taşımaktadır. Ve yasalar öyle bir şekilde düzenlenmiştir ki, mahkemenin nihai kararını beklemezsiniz, ancak bir şahıs suçlandığı andan itibaren, özellikle de bu kadar yüksek profilli bir davada, en azından iş sözleşmesini askıya alarak izole edilmesi gerekir,” diye konuştu.
Dragu, devlete olan güvenin korunması için bu adımın çok daha önce atılmış olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Aralık ayında Moldova parlamentosu, Octavian Armasu’yu bir dizi Moldova bankasından yaklaşık 1 milyar doların yasa dışı yollarla çekilmesini soruşturma sürecini sabote etmekle suçlayarak Merkez Bankası başkanlığından azletmişti.
Yerine, Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu tarafından hızlandırılmış bir şekilde Moldova vatandaşlığı verilen eski Romanya Senatosu Başkanı Anca Dragu atanmıştı.
Geçtiğimiz hafta, banka yolsuzluğu davasında şüpheli olarak tutulan Merkez Bankası çalışanları Ion Ropot ve Ruslan Grate’nin de açığa alındığı bilgisi basına yansımıştı.
İlgili yolsuzluk skandalına ilişkin iddialar ilk olarak 2015 yılında patlak verdi. Devamında sokak protestolarını beraberinde getiren skandal, iki hükümetin düşmesine ve ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) desteğini alan partilerin koalisyon hükümetiyle iktidara gelmesine neden olmuştu.
Moldova hükümetinin talebi üzerine zimmete para geçirme olayını soruşturan dedektiflik bürosu Kroll tarafından hazırlanan raporda, paranın 2017 yılında davada hüküm giyen banker İlan Şor tarafından kontrol edilen Banca de Economii, Banca Sociala ve Unibank aracılığıyla çekildiği belirtildi. Moldova savcılığı, daha sonra Moldova Demokratik Partisi lideri Vladimir Plahotniyuk, banker Veaceslav Platon ve Şor’un üyesi olduğu bir suç örgütünün bankalardan zimmete para geçirme olayını organize ettiğinden şüphelendiğini açıkladı. Söz konusu isimlerin tamamı ülkeyi terk etti.