Myanmar’da iktidardaki Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi Başkanı Khin Yee, Rusya’yı ülkedeki silahlı çatışmayı terör olarak tanımaya ve askeri yönetimin 2021’de devrilen hükümetin destekçilerini ortadan kaldırmasına yardım etmeye çağırdı.
RİA Novosti ajansına mülakat veren Khin, “Yaşananlar iç siyasi çekişmeler olarak değil, terör olarak görülmeli. Eğer bunu terör olarak kabul ederseniz, o zaman terörle mücadele ile ilgilenen kurum ve kuruluşlarınız bize katılabilir ve birlikte hedeflerimize ulaşabiliriz,” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Myanmar’da yaşananları bir iç savaş olarak sınıflandırıyor.
Fakat Khin Yee, şu anda devrik hükümetin silahlı destekçilerinin sivilleri tehdit ettiğine işaret etti.
Diğer yandan Khin, son dönemde dünya genelindeki ulusal güvenlik sorunlarının ‘sorunsuz bir şekilde bölgesel ve hatta bazen küresel sorunlara dönüştüğünü’ vurguladı.
Bu bağlamda Khin, Moskova’dan Myanmar’da olup bitenler hakkında ‘gerçeği araştırmasını’ ve mevcut yetkililere destek olmasını talep etti.
Bu yılın haziran ayında Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi, Rusya’daki iktidar partisi Birleşik Rusya ile bir işbirliği anlaşması imzalamıştı. Khin Yee, birlikte terör, Batı’nın neo-kolonyalizmi ve yaptırımlarla mücadele etmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.
Myanmar’da askeri darbe 2021 yılının başlarında gerçekleşti. Ordu, 1 Şubat’ta Devlet Başkanı Win Myint, Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi ve iktidardaki Milli Demokrasi Birliği partisinin liderlerini gözaltına alarak yönetime el koyduğunu açıklamıştı.
Yönetim, darbenin 8 Kasım 2020’de yapılan parlamento seçimlerine hile karıştırılmasına bir yanıt olduğunu kaydetmişti.
Yirmi dört bakan ve yardımcıları görevlerini kaybetti. Fiili iktidar, yeni yönetim organı olan Devlet İdari Konseyi’nin başına geçen Myanmar Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Min Aung Hlaing’e geçti. Ülkede bugün hala yürürlükte olan bir olağanüstü hal de ilan edildi.