ASYA

Myanmar isyancıları gerekçe göstererek olağanüstü hali altı ay daha uzattı

Yayınlanma

Myanmar’ın askeri rejimi çarşamba günü yaptığı açıklamada, isyancı etnik grupların yeni bir saldırıyla zemin kazanması nedeniyle üç yıl önce hükümetinin devrilmesinden bu yana beşinci kez uzatılan olağanüstü hali 31 Temmuz’a kadar altı ay daha uzatacağını duyurdu.

Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi’nin kararı, silahlı kuvvetler başkomutanı Orgeneral Min Aung Hlaing’e altı ay daha yasama, yürütme ve yargı yetkilerini tam olarak kullanması için yasal dayanak sağlıyor ve Devlet İdare Konseyi’nin (SAC) yönetim süresini uzatıyor.

Min Aung Hlaing başlangıçta seçimlerin Ağustos 2023’te yapılacağı sözünü vermiş, ancak daha sonra çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki istikrarsızlığı ve seçim yapılmadan önce ulusal bir nüfus sayımı yapılması gerektiğini gerekçe göstermişti.

Seçim yetkilileri ve rejimin kayıt kriterlerini karşılayan siyasi partilerle 6 Ocak’ta Naypyitaw’da yaptığı bir toplantıda seçim vaadini yineledi. Devlet medyası Min Aung Hlaing’in SAC’ın özgür ve adil bir seçim yapmayı ve devletin sorumluluklarını seçimi kazanan partiye devretmeyi amaçladığını söylediğini bildirdi.

Myanmar’da ordu ile silahlı gruplar Çin’in arabuluculuğunda ateşkese vardı

Ancak Myanmar’daki güvenlik durumu kötüleşti ve Birleşmiş Milletler kuruluşlarına göre ülkenin üçte ikisinde çatışma kaydedildi. Büyük etnik silahlı grupların geçen yıl ekim ayı sonlarında 1027 Operasyonu olarak bilinen bir saldırı başlatmasından bu yana en az 34 kasaba direnişin eline geçti ve Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi’ni kasım ayında özel bir toplantı yapmaya ve kuzeydoğu Shan eyaletinin bazı bölgelerinde daha katı bir sıkıyönetim ilan etmeye sevk etti.

Etnik direniş grupları Myanmar’ın kuzey ve kuzeydoğusunda Çin sınırındaki önemli kasabaları hedef alan bir operasyon başlattı, sonrasında mevcut yönetim güçlerine karşı saldırılarını genişletti.

Saldırıların başlamasından bu yana 600,000’den fazla insan evlerini terk etti ve yerinden edilenlerin toplam sayısı 2.6 milyona ulaştı. Salı günü BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Myanmar’da geçen yıl 1.600’den fazla sivilin öldürüldüğünü ve ekim ayındaki saldırıdan bu yana en az 554 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version