ASYA

NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Bauer: Ukrayna’ya yardım konusu ulusların egemen kararıdır

Yayınlanma

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, Rusya-Ukrayna savaşının yaklaşık 1000 gündür devam ettiğini belirterek, Güney Kore’nin Ukrayna’ya ölümcül silah verip vermeyeceğinin ülkenin kendi başına karar vereceği egemen bir konu olduğunu söyledi.

Güney Kore hükümetinin, Kiev ve diğer hükümetlerin ölümcül silah sağlanması yönündeki çağrılarının artmasına rağmen Ukrayna’ya yalnızca insani ve maddi yardım sağlama tutumunu sürdürmesinin ardından tartışmalar sürüyor.

Bauer, çarşamba günü Seul merkezli The Korea Times’a verdiği röportajda, “Ukrayna’ya destek sağlayan her ulus bunu o ulusun siyasi çerçevesi içinde, yasal olarak kabul edilen ve mümkün olan sınırlar içinde yapar. Bu nedenle NATO’nun ulusların ne verip ne vermeyeceği konusunda bir fikri yoktur, çünkü bu bir ulusun egemen kararıdır. Güney Kore’nin Ukrayna’ya ölümcül yardım ulaştırıp ulaştırmayacağı Güney Kore’nin kararıdır, başka hiç kimsenin değil” dedi.

Güney Kore yalnızca öldürücü olmayan yardım sağlamaya devam etse de Seul’deki yetkililer, haziran ayında Rusya ile Kuzey Kore arasında imzalanan askeri anlaşmaya yanıt olarak bu tutumlarını yeniden gözden geçirebileceklerini belirtmişlerdi.

Bauer ayrıca Güney Kore’nin, Ukrayna’nın savunmasını destekleyen 50 ülkenin yer aldığı Ukrayna Savunma Temas Grubu’nun (UDCG) bir parçası olduğunu belirterek, Güney Kore’nin gruptaki rolünün önemine vurgu yaparak, “Ukrayna, düzenli toplantılarda bu gruba katılan 50 ülkeye neye ihtiyacı olduğunu söylüyor. Ve bu sadece silahlar değil, her türlü şey. Güney Kore, Ukrayna’nın şu anda neye ihtiyacı olduğunu biliyor” ifadelerine yer verdi.

Rusya ile Kuzey Kore arasında yakın zamanda imzalanan askeri paktla ilgili olarak Bauer, anlaşmanın ayrıntılarının çok iyi bilinmediğini ancak bunu “endişe verici bir gelişme” olarak nitelendirdi. Anlaşmanın güvenlik garantileri, mühimmat tedarikleri, askeri teknoloji transferleri veya bu unsurların bir kombinasyonunu içerebileceğini öne süren Bauer sözlerine şöyle devam etti:

“Yakın zamana kadar dünya, Kuzey Kore’nin kendi başına olduğunu kabul ediyordu. Ancak bu çok izole bir ulus, aniden Rusya tarafından ihtiyaç duyuluyor ve bu nedenle dışa açılabiliyor. Ve aslında Rusya’dan iki yıl önce talep edemedikleri şeyleri talep edebiliyorlar”

NATO’nun, Rusya-Kuzey Kore ortaklığından kaynaklanan tehditlere karşı Güney Kore’ye verdiği destek sorulduğunda Bauer, askeri ve siyasi destek arasındaki ayrımı vurgulayarak:

“NATO bölgesel bir güvenlik örgütü olduğundan, ittifakın askeri operasyonlar ve askeri güçlerin kullanımı açısından, örneğin BM yetkisine dayanmadığı sürece, NATO toprakları dışında olması pek olası değildir. Ancak siyasi olarak, (NATO) genel sekreterinin söylediklerini veya Kuzey Kore’nin füzelerini tehlikeli bir şekilde fırlatmasını kınamak için yaptıklarına dair açıklamaları zaten görüyorsunuz” dedi.

Amiral Bauer, Güney Kore ile NATO arasında Temmuz 2023’te imzalanan Bireysel Uyarlanmış Ortaklık Programı’nın (ITPP) ikili arasındaki işbirliğinin temelini attığını sözlerine ekledi. Anlaşma terörle mücadele, kadınlar, barış ve güvenlik, silah kontrolü ve iklim değişikliği gibi alanlara odaklanıyor.

Ayrıca, iki taraf temmuz ayında Güney Kore’nin yerli üretim uçakları için askeri uçuşa elverişlilik sertifikasyonunun karşılıklı tanınması için bir anlaşma imzaladı. Bu, NATO’nun bir Asya ülkesiyle yaptığı ilk anlaşma olarak biliniyor.

Bauer, “Bu, iş birliğini kolaylaştırmaya yardımcı olan bir anlaşmaya sahip olduğumuz çok pratik bir örnek. Önümüzdeki yıllarda işbirliğini derinleştirmek için daha fazla fırsat arayacağımızı umuyorum” diye konuştu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version