ASYA

Stoltenberg: Güney Kore-NATO işbirliği kesinlikle güçlendirilmeli

Yayınlanma

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Seok-yeol ile bir araya geldi. Kuzey Kore nükleer meselesi de dahil olmak üzere güncel uluslararası güvenlik meseleleri hakkında görüş alışverişinde bulunan iki lider önemli açıklamalarda bulundu.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, Güney Kore-NATO ilişkileri ve Güney Kore’nin “Hint-Pasifik stratejisi” Stoltenberg ziyaretinde öne çıkan konular arasındaydı.

Yoon’un, özellikle siber teknoloji, iklim değişikliği ve savunma sanayi gibi yeni alanlarda iş birliğini içeren Kore-NATO Bireysel Özelleştirilmiş Ortaklık Programı’nın (ITPP) başarılı olabilmesi için Stoltenberg ile fikir alışverişinde bulunduğu aktarıldı.

Güney Koreli lider, Hint-Pasifik Stratejisi’ne dair yaptığı açıklamalarda, “Bu stratejinin, hukukun üstünlüğünü ve dayanışmaya dayalı uluslararası normları vurgulaması bakımından NATO ile pek çok ortak yönü vardır. Stratejinin uygulanması sürecinde iş birliğini canlandırmaya ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore nükleer sorunu için ortak bir Güney Kore-NATO müdahale planı da masada konuşulanlar arasındaydı. Yoon, Kuzey Kore’yi provokasyonlardan caydırmak için Genel Sekreter Stoltenberg ve NATO’dan aktif rol oynaması isteğinde bulundu.

Stoltenberg: Güney Kore Ukrayna’daki savaşa askeri yardım sağlamalı

Stoltenberg,” Güney Kore’nin bağımsız Hint-Pasifik stratejisini çok takdir ediyorum ve Seul ile NATO arasındaki siber savunma ve yeni teknolojilerdeki iş birliğini genişletmek için özel çaba göstereceğim. Güney Kore’nin son zamanlarda NATO müttefikleri ile savunma sanayisindeki iş birliğini genişletmesi de cesaret verici. Çin de dahil olmak üzere küresel tehditlere yanıt vermek için Güney Kore ile iş birliğini güçlendirmeyi planladığını söyleyerek, “Güvenlik meseleleri giderek daha fazla birbirine bağlı hale geliyor. Hint-Pasifik’te olanlar Avrupa ve NATO için önemlidir ve bunun tersi de geçerlidir. Güney Kore ile NATO arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğine kesinlikle inanıyorum ve bu ziyaretimin en önemli mesajıdır” açıklamasında bulundu.

Görüşme ardından CHEY Enstitüsü’nde özel bir konferansta konuşan Stoltenberg, Güney Kore’yi özel askeri destek konusunda tavır almaya çağırdı. Ancak bunun Güney Kore’nin sonunda vermesi gereken bir karar olduğunu da sözlerine ekledi.

Güney Koreli uzman: Sistematik meydan okuma, açık bir şekilde uzun kollarını Güney Kore ve Japonya’ya uzatıyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in Seul ziyaretine Güney Kore basınında geniş yer kapladı. Chosun Merkez Haber Ajansı, Kuzey Kore Uluslararası Siyasi Araştırmalar Derneği’nde araştırmacı olan Kim Dong-myeong ziyaret ardından yayınladığı yazısında, “NATO Genel Sekreteri’nin davranışı NATO’nun Asya versiyonu mu ortaya çıkarıyor?” başlığını attı.

Araştırmacı Kim yazısında, “Vekâlet savaşı için Ukrayna topraklarını savaş alanına çeviren bir askeri örgütün üst düzey yetkilisi, kendi harekât alanı dışında kalan Asya-Pasifik bölgesine gelmesi gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor ve endişeleri artırıyor. Hegemonik emellerini gerçekleştirmede Güney Kore ve Japonya’yı kilit halkalar olarak gören NATO, son yıllarda ikili ilişkileri güçlendirmek için benzeri görülmemiş bir çaba sarf ediyor. ‘Sistematik meydan okuma’, bugün açık bir şekilde uzun kollarını Güney Kore ve Japonya’ya uzatıyor. Savaşla karşı karşıya gelmenin bir ifadesi olan NATO’nun bölgede askeri merkezler kurmasının hiçbir yararı yok” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version