Washington Post‘un Batılı bir diplomattan aktardığına göre, NATO müttefikleri Ukrayna’ya gelecekte ittifaka üye olması yönünde daha somut adımlar atmayı teklif edecek. Diplomata göre bu teklif, 12 Ekim’de Almanya’da yapılacak olan Ukrayna’nın savunma sorunlarına ilişkin temas grubu (Ramstein formatı) toplantısında sunulacak. ABD Başkanı Joe Biden da bu toplantıya katılmayı planlıyor.
Toplantı sırasında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile savaş için “zafer planını” bir kez daha sunacak.
Kaynağa göre NATO, Rusya’yı uzun menzilli Batı silahlarıyla vurmak için izin alma konusunda yaşanan başarısızlığın ardından Ukrayna’nın ittifaka katılımı konusundaki tutumunu yumuşatmaya karar verdi.
Bununla birlikte, Almanya’daki toplantıda Kiev’e önerilecek adımların, Ukrayna tarafının daha önce talep ettiği “acil önlemlerin” gerisinde kaldığını da sözlerine ekledi.
Ukraynalı yetkililer, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin -sonucu ne olursa olsun- Ukrayna’ya gelecekte yapılacak güvenlik yardımları konusunda şüphe uyandırdığına inanıyor.
Kiev, Biden’ı siyasi mirasının önemli bir parçası haline gelebilecek bir “zafer planını” desteklemeye ikna etmeye çalıştı. Fakat yetkililer, Beyaz Saray’ın Kamala Harris’in kampanyasını tehlikeye atmamak için popüler olmayabilecek herhangi bir adım atma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.
Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü Direktörü Anton Gruşetskiy, Zelenskiy ve hükümetinin Ukrayna’nın yüzde 20’sinden fazlasını işgal eden Rusya ile barış için toprak vermek gibi bir niyetleri olmadığını defalarca söylemelerine rağmen, halkın giderek artan bir şekilde NATO üyeliği ya da müttefiklerin güvenlik garantilerinin anlaşmanın bir parçası olması koşuluyla egemenlikten geçici olarak taviz verilmesini öngören müzakerelerden yana olduğunu belirtiyor.
Gruşetskiy, “Mutlak çoğunluğun kendi topraklarının işgalini tanıması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Fakat Ukraynalılar, sadece bir tür güvenlik faktörü yaratılması koşuluyla, belirli bölgelerin tamamen geri verilmesini geleceğe erteleyecek bir formata hazırlar,” dedi.
Daha önce Financial Times, görevden ayrılan ABD başkanının Ukrayna’nın NATO’ya katılımı konusunda önemli bir karar verebileceğini ve üyelik teklifinin statüsünü yükseltebileceğini yazmıştı.
Aynı zamanda, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Washington Ofisi Başkanı Jeremy Shapiro, Washington da dahil olmak üzere, “Batı Almanya modeli” olarak adlandırılan, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından ve Doğu Almanya ile yeniden birleşmeden önce Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 30 yıldan fazla bir süre NATO’ya üyeliği için artan bir destek olduğunu söyledi.
Ukrayna Eylül 2022’de hızlandırılmış bir şekilde NATO’ya katılmak için başvuruda bulundu. Ancak bloğun üyelerinin çoğunluğu Rusya ile savaş devam ederken bu katılımı imkânsız buldu.
Aynı zamanda, ittifakın haziran ayında Washington’da yapılan zirvesinin ana bildirisinde “Ukrayna’nın geleceğinin NATO’da olduğu” ve ülkenin siyasi olarak ittifakla daha fazla bütünleştiği vurgulandı. Ancak Kiev’e resmi davet ancak “müttefikler anlaştığında ve gerekli tüm koşullar yerine getirildiğinde” yapılacak.