DİPLOMASİ

NATO, Soğuk Savaş sonrası en büyük tatbikatını yapacak

Yayınlanma

NATO, Rusya sınırına kadar olan topraklarını savunma kapasitesini göstermek amacıyla son on yılların en kapsamlı askeri tatbikatına hazırlanıyor.

NATO’nun soğuk savaş dönemi sonrası en büyük askeri tatbikatı Sarsılmaz Savunucu 2024’ün gelecek hafta başlayacağı duyuruldu.

NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) Orgeneral Christopher Cavoli, Brüksel’de dün başlayan NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısının ardından basına açıklama yaptı.

Orgeneral Cavoli, 31 NATO üyesi ve aday ülke İsveç’ten yaklaşık 90 bin askerin katılacağı tatbikatın mayıs sonuna kadar süreceğini söyledi.

Tatbikata, uçak gemilerinden destroyerlere kadar 50’den fazla geminin yanı sıra 80’den fazla savaş uçağı, helikopter ve insansız hava aracı ile 133 tank ve 533 piyade savaş aracı dahil en az 1.100 savaş aracının katılacağı kaydedildi.

Cavoli, “İttifak, güçlerini Kuzey Amerika’dan Atlantik ötesine hareket ettirerek Avrupa-Atlantik alanını takviye etme kabiliyetini gösterecek” dedi.

NATO’nun soğuk savaş dönemi sonrası en büyük tatbikatının Almanya, Polonya ve Baltık ülkelerinde yapılması ve Rusya ile muhtemel savaş senaryolarını içermesi bekleniyor.

Cavoli, tatbikatın NATO’nun bölgesel planlarını uygulamasının provası olacağını, ittifakın on yıllardır hazırladığı ilk savunma planları olduğunu ve bir Rus saldırısına nasıl karşılık verileceğini detaylandırdığını ifade etti.

Rusya tehdidi

NATO’ya göre benzer büyüklükteki son tatbikatlar Soğuk Savaş döneminde 1988’de 125,000 katılımcıyla gerçekleştirilen Reforger ve 2018’de 50,000 katılımcıyla gerçekleştirilen Trident Juncture tatbikatlarıydı.

Avrupa’ya personel gönderme simülasyonlarının yanı sıra sahada tatbikatları da içerecek olan tatbikatlara katılacak birlikler NATO ülkelerinden ve yakında ittifaka katılmayı uman İsveç’ten gelecek.

Müttefikler 2023 Vilnius zirvesinde bölgesel planları onaylayarak, Rusya’yı “varoluşsal bir tehdit” olarak nitelendirerek NATO’nun büyük çaplı “savunma” planlarını ortaya koyan bir dönemi başlattılar.

Bu tatbikatın ikinci bölümünde NATO’nun hızlı tepki gücünün ittifakın doğu kanadındaki Polonya’ya konuşlandırılmasına özel bir önem verileceği belirtildi.

Tatbikatın diğer önemli noktaları, olası bir Rus saldırısı karşısında en fazla risk altında olduğu düşünülen Baltık ülkeleri, gelen takviye güçler için bir merkez olan Almanya ve ittifakın sınırlarında yer alan Norveç ve Romanya gibi ülkeler olacak.

Çok Okunanlar

Exit mobile version