AMERİKA

NATO zirvesi öncesi Ukrayna’da tansiyon yüksek

Yayınlanma

Kırım yarımadasının kapısı olarak bilinen Çongar köprüsü Ukrayna tarafından vuruldu. Ukrayna güçleri “karşı saldırı” döneminde olduklarını düşünüyor. Rus birliklerine zaman zaman baskın düzenleyen Ukrayna stratejik hedefi olarak Kırımın özgürleştirilmesi iddiasını ortaya atıyor. 2014 yılında referandumla Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’la birlikte 2022’deki yeni ilhaklarla Rusya Ukrayna’nın doğu ve güney bölgelerinde stratejik alanları elinde tutuyor.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Ukrayna’nın Herson, Zaporijya, Donetsk e Luhanks bölgelerini ilhak ettikten sonra Moskova’dan “bu bölgeler sonsuza kadar Rusya’nın parçası olacak” açıklaması gelmişti. İlhak kararını dünyaya ilan eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de gerekirse bu bölgeleri korumak için nükleer seçeneği kullanabileceği mesajını vermişti.

Caydırıcı olması beklenen nükleer kartın çok sık dillendirilmesi “Acaba taktik nükleer silahlar devreye girebilir mi?” sorusunu sıklıkla gündeme taşıyor.

Rusya lideri Vladimir Putin ve Rus yöneticiler sıklıkla “Batı bizimle savaşmayı tercih etti” söylemii kullanıyor. Ukrayna’ın karşı saldırısının başarılı olma ihmali olduğu anda ise kimi Batılı yorumculara göre Kremlin taktik nükleer kartı devreye sokmaktan çekinmeyecek.

26 Haziran’da yapılacak NATO zirvesine doğru daha da sertleşmesi beklenen Ukrayna cephesinde şimdilik yumuşama sinyali gelmiyor. Putin son açıklamasında “Görünen o ki Ukrayna’nın Batılı müttefikleri, son Ukraynalıya kadar Rusya ile savaşmaya karar vermişler” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden da bu hafta”Putin’in taktiksel nükleer silahlar kullanmasından endişe ediyorum,” demişti.

Bu esnada ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Richard Blumenthal, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenleyeceği olası nükleer saldırının NATO’ya yönelik bir saldırı olarak kabul edilmesini öngören tasarı sundu.

Senatör  Graham, “Eğer Rusya veya Belarus, karşı saldırıyı durdurmak ya da Ukrayna halkının iradesini kırmak için Ukrayna’da bir nükleer düzeneği patlatırsa, bu saldırı, NATO yapılmış bir saldırı olarak değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Rusya Savuma Bakanı Sergey Şoygu ise askeri duruma ilişkin olarak “Yedek ordu oluşturuyoruz. Her şey planlı gidiyor. Haziranın sonuna kadar yedek ordunun, yakın gelecekte de kolordunun oluşumunu tamamlayacağız” bilgisini verdi.

Ukrayna’ya Batılı devletlerin silah desteği kesintisiz devam ederken 26 Haziran’daki NATO zirvesinin temel günddemi Ukrayna krizi olacak. Ukrayna bağlamında İsveç’in NATO’ya katılımı bir diğer kritik başlık. Ekonomideki sıkıntıyı aşmak için Batılı sıcak para fonlarını ülkeye çekmeye çalışan Türkiye üzerinde de onay baskısının arttığını söylemek mümkün. Nitekim Almanya Başbakanı Olaf Sholz, İsveç’in NATO yolunu açın çağrısında bulundu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version