NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Tokyo ve Seul ziyaretleri ardından Asya gezisini geçen hafta tamamladı. Gezi ardından yapılan açıklamalarda, NATO’nun bölgedeki yakın ortaklarına Ukrayna’nın yanında durmaları gerektiği yönünde mesajlar verildiği görüldü.
Bölgede artan NATO varlığından rahatsız olan Çin tepki göstermeye devam ediyor. Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) bağlı yayın organı olan Global Times, NATO’nun bölgede tansiyon artırıcı trafiğine dikkat çeken bir yazı yayınladı. Global Times, askeri bloğun tamamen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) çıkarlarına hizmet ettiğini gündeme taşıdığı yazısında, Rusya ve Ukrayna Savaşı’na dikkat çekti.
Güney Kore’nin davranışlarının ABD’yi tatmin etmediğini söyleyen Global Times, ülkenin bu konudaki duruşu belirsiz göründüğünü belirtti. Rusya-Ukrayna savaşının Güney Kore’nin silah ihracatında hızlı bir büyümeyi körüklediği kaydedilen yazıda, “NATO Seul ve Tokyo’yu ve Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım sağlaması konusunda beklenti içerisinde” satırlarına yer verildi.
Pekin’in bölgedeki politikalara karşı duruşuna dikkat çekilen haberde şu satırlara yer verildi:
“Stoltenberg’in Asya gezisinin bir diğer amacı da ABD’nin Çin’i kontrol altına alma stratejisini koordine etmek. NATO, Pekin’in politikalarının küresel güvenliğine meydan okuduğunu söyleyerek Çin’i önümüzdeki on yıl için stratejik önceliklerinden biri olarak listeledi. Bu aslında ABD’nin Çin’i en büyük rakibi olarak hedefleyen küresel stratejisinden kaynaklanıyor. Ne de olsa blok, yalnızca Washington’un askeri bir aracıdır. Asya ülkelerini doğrudan Kuzey Atlantik askeri ittifakına çekmek zor olsa da Washington’ın bloğun Asya Pasifik’e ve hatta dünyanın geri kalanına yayılmasını sağlamak için iki yolu var, bunun bir yolu AUKUS’u genişleterek yeni bir askeri blok yaratmak.
Bir diğeri, daha fazla bölge ülkesini NATO Plus düzenlemesine çekmek. NATO’nun ‘NATO Plus’ yaklaşımı yoluyla Hint-Pasifik’e yayılma stratejisi bir “Ahtapot” stratejisi olarak görülebilir. Bloğun kendisi bölgesel meselelere doğrudan dahil olmayacak olsa da dokunaçları bunu yapabilecektir.”
“Ukrayna modeli”
“Ukrayna modeli’nin Hint-Pasifik’te tekrarlanıp tekrarlanmayacağına gelince kilit nokta, Asya’da Ukrayna gibi ABD’nin liderliğini takip etmeye istekli ve ABD’nin hegemonyasını sürdürmek için bir vekil rolü oynayan bir ülkenin olup olmadığıdır.
Tüm Asya ülkeleri arasında Japonya özel bir durumdur. Japonya, ABD’nin Çin’i yakından kontrol altına alma stratejisini izlemeye devam ederse “Asya’nın Ukrayna’sı” haline gelebilir.”