AMERİKA

Nippon Steel, US Steel’in Amerikalılar tarafından yönetileceğini taahhüt etti

Yayınlanma

Japon çelik tekeli Nippon Steel, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in pazartesi günü yaptığı açıklamada şirketin “Amerikan sermayeli ve Amerikan işletmeli” kalması gerektiğini söylemesinin ardından, US Steel için yaptığı 14,9 milyar dolarlık anlaşmanın onaylanması halinde çoğunluğu ABD vatandaşı olan bir yönetim kurulu atama sözü verdi.

US Steel için teklifini aralık ayında başlatan Japon şirketi çarşamba günü yaptığı açıklamada, yönetim kurulunda ABD vatandaşı olan üç bağımsız direktörün de yer alacağını ve “çekirdek üst düzey yönetim üyelerinin” Amerikalı olacağını söyledi.

Şirket ayrıca US Steel’in, Japon şirketin “50 yılı aşkın bir süredir ABD’de faaliyet gösteren” New York merkezli bir yan kuruluşu olan Nippon Steel North America’ya ait olacağını da ekledi.

İki parti de satışa engel olmak istiyor

Nippon Steel’in yeni taahhütleri, anlaşmaya karşı iki partili bir tepkinin ardından ABD’li kanun yapıcıları Pittsburgh merkezli şirketin kabul edilebilir bir sahibi olduğuna ikna etmek için yürütülen lobi faaliyetlerinin bir parçası.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, kasım ayındaki seçimler öncesinde kritik öneme sahip Pennsylvania eyaletindeki mavi yakalı seçmenleri ikna etmeye çalışıyor.

Eski başkan ve Cumhuriyetçilerin Beyaz Saray adayı Donald Trump ihaleyi engelleme sözü verdi ve Harris’in önerilen yabancı devralma hakkındaki yorumları da ABD Başkanı Joe Biden’ın anlaşmaya karşı çıkışını yansıtıyor.

Harris’ten US Steel’in Japonlara satışına karşı konuşma

Pittsburgh’da bir sendika mitinginde konuşan Harris, “Amerika’nın imalat sektörünü güçlendirmeye devam edeceğiz, US Steel tarihi bir Amerikan şirketidir ve güçlü Amerikan çelik şirketlerini korumak ulusumuz için hayati önem taşımaktadır,” demişti.

Harris burada kendisini dinleyen kalabalığa, “US Steel Amerikan sermayeli ve Amerikan işletmesi olarak kalmalıdır ve ben her zaman Amerika’nın çelik işçilerinin ve Amerika’nın tüm işçilerinin arkasında olacağım,” ifadelerini kullanmıştı.

Harris, Demokrat Parti içinde güçlü bir seçmen kitlesi olan ve kritik eyaletlerde seçmenleri bir araya getirmeye yardımcı olan ABD’deki önemli işçi sendikalarının çoğunun desteğini kazandı

Satış engellenirse Tokyo-Washington ilişkileri bozulur mu?

Anlaşmaya karşı çıkılması Washington ve Tokyo’da, Çin’in askeri ve ekonomik yükselişini engelleme çabalarında ABD’nin en yakın müttefiklerinden biri olan Japonya ile ilişkilere zarar verebileceği endişelerine yol açmıştı.

Washington’daki korkuları yatıştırma ve sendikaları kazanma çabalarının bir parçası olarak Nippon Steel geçen hafta yaptığı açıklamada, anlaşmanın onaylanması halinde ABD çelik tesislerine en az 1,3 milyar dolar daha harcamayı planladığını söyledi.

Bu para, halihazırda duyurulmuş olan 1,4 milyar dolarlık yatırıma ve anlaşmanın bir sonucu olarak kapasiteyi ABD dışına taşımama, personeli işten çıkarma veya tesisleri kapatmama sözlerine ek olarak gelecek.

Trump’ın eski dışişleri bakanı, Nippon adına lobi yapıyor

Trump’ın eski dışişleri bakanı Mike Pompeo da lobi faaliyetlerinin bir parçası olarak Nippon Steel tarafından göreve getirildi.

Çarşamba günü Nippon Steel, anlaşmanın “Amerikan çelik endüstrisini yeniden canlandıracağına, Amerikan işçilerine, yerel topluluklara ve ulusal güvenliğe başka hiçbir alternatifin sağlayamayacağı şekilde fayda sağlayacağına” olan inancını yineledi. 

Şirket, “Basitçe ifade etmek gerekirse, US Steel ve tüm Amerikan çelik endüstrisi, Nippon Steel’in US Steel’e yaptığı yatırım sayesinde çok daha güçlü bir zeminde olacak; Nippon Steel’in yapmaya istekli ve muktedir tek taraf olduğu bir yatırım,” diye ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version