Bizi Takip Edin

AMERİKA

Nvidia, Huawei ile çip savaşında fiyatlarını düşürdü

Yayınlanma

Nvidia’nın, Çin pazarı için geliştirdiği en gelişmiş yapay zeka çipi, Reuters’ın konuya aşina kaynaklardan aktardığına göre, arz bolluğunun Çinli teknoloji devi Huawei’nin rakip çipinin altında fiyatlandırılmasına neden olmasıyla zayıf bir başlangıç yaptı.

Uzmanlara göre fiyatlardaki düşüş, ABD’nin yapay zeka çipi ihracatına yönelik yaptırımları ve artan rekabet nedeniyle Nvidia’nın Çin işinin karşı karşıya olduğu zorlukların altını çiziyor ve 2024 mali yılı gelirine %17 oranında katkıda bulunan Çin pazarındaki geleceğine gölge düşürüyor.

Çin’de artan rekabet baskısı, ABD’li yarı iletken tasarımcısının yatırımcıları için de ihtiyat sinyali veriyor.

Yapay zeka çipleri pazarına hakim olan Nvidia, ABD yaptırımlarının en gelişmiş yarı iletkenlerini ihraç etmesini engellemesinin ardından geçen yılın sonlarında Çin için özel olarak tasarlanmış üç çip tanıttı.

Bu çipler arasında H20, Çin’de satılan en güçlü Nvidia ürünü olduğu için en yakından izleneni, ancak üç tedarik zinciri kaynağı Reuters’e piyasada bol miktarda çip arzı olduğunu ve bunun da zayıf talebe işaret ettiğini söyledi.

Reuters’e konuşan üç kaynaktan ikisi konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemezken, H20 çiplerinin bazı durumlarda Çinli bir şirketin en güçlü yapay zeka çipi olan Huawei Ascend 910B’ye göre %10’dan fazla indirimle satıldığını söyledi.

Analistler, Nvidia’nın kaybetmeyi göze alamayacağı bir pazarda pay kapmak için çok çabaladığını, ancak görünümün giderek belirsizleştiğini belirtiyor.

Çinli pazar araştırma firması CCID Consulting tarafından hazırlanan bir rapora göre, Çin’in yapay zeka endüstrisindeki küresel payının 2035 yılında %30’u aşacağı tahmin ediliyor.

IG’de piyasa analisti olan Hebe Chen, Reuters’a verdiği demeçte “Nvidia ince bir çizgide yürüyor ve Çin pazarını korumak ile ABD’deki gerilimleri yönetmek arasında bir denge kurmaya çalışıyor,” dedi ve ekledi: “Nvidia uzun vadede kesinlikle en kötüsüne hazırlanıyor.”

Çarşamba günü Nvidia’nın ilk çeyrek kazançları sırasında üst düzey yöneticiler, şirketin Çin’deki işlerinin yaptırımlar nedeniyle geçmişe göre “önemli ölçüde” daha düşük olduğu konusunda uyardı.

CFO Colette Kress, “Çin’deki veri merkezi gelirimiz, ekim ayında yeni ihracat kontrol kısıtlamalarının uygulanmasından önceki seviyeye göre önemli ölçüde azaldı. Çin’deki pazarın ileriye dönük olarak çok rekabetçi kalmasını bekliyoruz” dedi.

Analistler, H20’nin performansının Çin’deki işleri için önemli bir faktör olacağını, uzun vadeli beklentilerin ise yerli teknoloji devi Huawei ile nasıl rekabet edeceğine bağlı olacağını söyledi.

Huawei, Nvidia’ya ancak geçen yıl meydan okumaya başladı ve kaynaklar, Guangdong merkezli şirketin bu yıl Ascend 910B çipinin sevkiyatını önemli ölçüde artıracağını ve kaynakların bazı önemli ölçümlerde H20’den daha iyi performans gösterdiğini söyledi.

Reuters’in kapsamlı olmayan ve pazar talebinin tam kapsamını yansıtmayabilecek mevcut devlet tedarik verilerini kontrol etmesine göre, son altı ayda, sadece beş devlet veya devlete bağlı alıcı H20 çipleri satın almakla ilgilendiğini ifade ederken, aynı dönemde Huawei’nin 910B’si için bir düzineden fazla alıcı ilgi gösterdi.

AMERİKA

ABD’de TikTok yasağı yürürlüğe girdi

Yayınlanma

TikTok, ABD’de yürürlüğe giren yasak nedeniyle App Store ve Google Play’den kaldırıldı ve kullanıcılar uygulamaya erişemiyor. ByteDance’in TikTok’u satma zorunluluğu ve Çin hükümetinin olası müdahalesi, platformun geleceğini belirsiz hale getiriyor.

Çin menşeli kısa video platformu TikTok’un ABD’deki hizmeti durduruldu. CNN’in haberine göre, uygulama App Store ve Google Play mağazalarından kaldırıldı.

Kullanıcılar uygulamaya erişmeye çalıştığında, TikTok’un artık mevcut olmadığına dair bir mesajla karşılaşıyor. Bu durum, ABD’de TikTok yasağını öngören yasanın yürürlüğe girmesiyle gerçekleşti.

TikTok yetkilileri, durumun çözüme kavuşması umudunu koruyor ve kullanıcılarından gelişmeleri takip etmelerini istiyor. Platformun ABD’deki kullanıcı sayısı 170 milyonu buluyor.

TikTok, Çinli şirket ByteDance’e ait. 2023 yılında ABD istihbarat birimleri, TikTok’u “Truva atı” olarak nitelendirerek ulusal güvenlik tehdidi olarak tanımladı.

İddialara göre platform, “milyonlarca ABD’li kullanıcının verilerini Çin hükümetine aktarabilir” ve “bilgi manipülasyonu” yapabilir. Geçen yılın nisan ayında Başkan Joe Biden, ByteDance’in TikTok’un ABD operasyonlarını 270 gün içinde bir Amerikalı veya müttefik ülke şirketine satmaması halinde platformun yasaklanacağını öngören yasayı imzaladı.

17 Ocak’ta ABD Yüksek Mahkemesi bu kararı onayladı. Bloomberg‘in kaynakları, Çin hükümetinin TikTok’un ABD operasyonlarını SpaceX ve Tesla’nın sahibi milyarder Elon Musk’a satma senaryosunu değerlendirdiğini iddia etti. Musk, daha önce Twitter’ı (şimdiki adıyla X) satın almıştı. TikTok yetkilileri bu iddiaları yalanladı.

Donald Trump, 20 Ocak’ta göreve başladıktan sonra TikTok yasağını “muhtemelen” 90 gün erteleyeceğini belirtti. Ancak henüz nihai bir karar almadığını da ekledi.

Trump, “Bu konuyu dikkatlice incelemeliyiz. Durum oldukça ciddi. Eğer böyle bir karar alırsam, bunu büyük ihtimalle Pazartesi günü açıklarım” dedi. TikTok’un CEO’su Shou Zi Chew’un, Trump’ın yemin törenine katılması planlanıyor.

Çin hükümeti, ByteDance’in yan kuruluşunda “altın hisseye” sahip. TikTok yetkilileri, bu kontrolün yalnızca Çin’deki yan kuruluş Douyin Information Service Co. ile sınırlı olduğunu ve ByteDance’in Çin dışındaki operasyonlarını kapsamadığını belirtiyor.

Fakat Pekin’in ihracat kuralları, Çinli şirketlerin yazılım algoritmalarını (özellikle TikTok’un öneri mekanizması gibi) hükümet onayı olmadan satmasını yasaklıyor.

ABD Yüksek Mahkemesi’nden karar: TikTok için son tarih 19 Ocak

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD Yüksek Mahkemesi’nden karar: TikTok için son tarih 19 Ocak

Yayınlanma

ABD Yüksek Mahkemesi, TikTok’un ABD’deki faaliyetlerini sona erdirmesi veya satışı için 19 Ocak tarihini son gün olarak belirledi.

ABD Yüksek Mahkemesi bugün, Çinli sosyal medya uygulaması TikTok’un ABD’deki varlığını etkileyen önemli bir karar aldı.

Karara göre, TikTok’un sahipleri ya uygulamayı ABD’de satmak ya da 19 Ocak’a kadar faaliyetlerini durdurmak zorunda.

Bu karar, ABD hükümetinin TikTok’un ulusal güvenlik için tehdit oluşturduğu yönündeki iddialarına dayanıyor. Öte yandan, TikTok kullanıcıları bu kararın ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini savunuyor.

TikTok ABD’de sona mı yaklaşıyor?

Mahkemenin hükmü, uygulamanın ABD’de, en azından geçici olarak, kapanabileceği anlamına geliyor.

Bu adım, milyonlarca kullanıcının günlük rutininin bir parçası haline gelen kısa video içeriklerine erişimini kesebilir.

ABD Başkanı Donald Trump’ın pazartesi günü resmi olarak göreve başlayacağı ve TikTok sorununun çözümüne dair bir yol haritası sunacağı belirtiliyor.

Fakat Trump’ın mevcut önerisi, Joe Biden yönetiminin tutumundan çok farklı değil. Her iki yönetim de, Çinli ByteDance şirketi ile müzakerelere zaman tanımak adına yasağı birkaç ay ertelemeyi düşünüyor.

Ancak ByteDance, TikTok’un ABD şubesini satma fikrine tamamen karşı çıkıyor.

Eğer bir çözüm bulunamazsa, TikTok sahipleri ABD yasalarına uyum sağlamak ve uygulamayla iş birliği yapan şirketlerin karşılaşabileceği hukuki sorunları önlemek için uygulamayı kapatmak zorunda kalabilir.

Aynı zamanda şirket, Trump yönetimiyle görüşmeler yaparak ve sorunu hafifletmek adına farklı çözümler arayarak bu krizi aşmaya çalışıyor.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Bannon: Musk’ı tekno-feodalden popülist-milliyetçiye dönüştürmek istiyorum

Yayınlanma

İlk döneminde Donald Trump’ın danışmanlığını yapan Steve Bannon’ın milyarder Elon Musk’a yönelik tepkisi sürüyor.

POLITICO’ya konuşan Bannon, Trump’ın yeni başkanlık dönemine ilişkin görüşlerini açıkladı.

Beyaz Saray’da çok daha sıkı bir yönetim olacağını öngördüğünü kaydeden Bannon, Trump’ın ilk dönemindeki “şok ve dehşet” stratejisinin “2017’de kaldığını” söyledi.

Bannon’a göre Trump’ın ekibi, Trump’a sadık kişilerden oluşan derin bir kadro ve Project 2025 gibi son birkaç yılını politika geliştirmekle geçirmiş gruplarla daha hazırlıklı geldiği için, yeni yönetimin işe koyulmak için daha iyi bir konumda olacak.

Eski danışman, Trump’ın ikinci döneminin ilk günlerinin daha da yoğun geçeceğini, hızlı kabine onaylarından, üzerinde düşünülmüş bir dizi yürütme eylemi ve yasaya kadar, ilk dönemine damgasını vuran “hızlı ve dağınık politika yapımından” farklı olacağını öngördü.

Bannon, “‘Gök gürültüsü günleri’ bence önümüzdeki pazartesi gününden itibaren kullanılacak kavram olacak ve bence önümüzdeki hafta başlayacak olan bu gök gürültüsü günleri inanılmaz derecede yoğun olacak,” dedi.

Fakat Bannon yeni Beyaz Saray’ın Trump’ın ilk yönetimine damgasını vuran “çekişmeli, açık kavgadan” çok daha farklı görünmesini beklediğini de söyledi.

Steve Bannon, Elon Musk’a ‘ırkçı’ dedi, MAGA’dan atma sözü verdi

Yeni Özel Kalem Müdürü Susie Wiles’ı anlayışlı liderlik tarzından dolayı takdir eden Bannon, onu “harika” ve “emin eller” olarak nitelendirdi.

POLITICO’ya göre Bannon’un Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson hayranı olmadığı bir sır değil, fakat Trump’ın hem Johnson’a hem de Senato Çoğunluk Lideri John Thune’a güvendiğini kabul etti ve bunun Cumhuriyetçiler zayıf bir üçlü güçle yasama yapmaya çalışırken önemli olduğunu söyledi.

Fakat parti için “yoğun” bir dönem olacağını söyleyen Johnson, Trump’ın yasama gündemini ilerletmek için en iyi uzlaşma stratejisi üzerine yapılan tartışmanın şu anda en “önemli mücadele” olduğunu ve önümüzdeki dört yılın tonunu belirleyeceğini sözlerine ekledi.

“Başkan Trump her iki tarafla da çok rahat ve bence bu çok önemli çünkü bu savaşa girmek gibi bir şey olacak, değil mi? O an çok yoğun olacak ve kararlar verilmesi gerekecek. Bu insanların kararlarına güvenmek zorundasınız,” diyen Bannon, kendisinin farklı görüşleri olduğunu da sözlerine ekledi ama nihai kararları Başkan Trump’ın vereceğini kabul etti.

Parti içi mücadelenin yaşanacağı yerlerden biri de vergi politikası. Bannon, zenginler ve şirketler üzerindeki vergilerin artırılması ve federal harcamalarda kesinti yapılması yönündeki talebini yineledi. Federal kesintiler için de savunma harcamalarına bakılması gerektiğini söyledi.

Bannon, “sınır çarı” Tom Homan ve Trump’ın politika şefi yardımcısı Stephen Miller’ın sınırı ve yasadışı göçü engellemek için bir dizi eylem hazırladıklarını bildiğini söyledi. 

Fakat Bannon, Trump’ın bu konuda daha da ileri gittiğini görmek istediğini söyledi ve yeni yönetim politika çözümlerini sıralarken ülkeye tüm göçün geçici olarak durdurulması çağrısında bulundu.

Bannon ayrıca gümrük vergileri ve yabancı kaynaklardan elde edilen diğer gelir türlerini toplamanın bir yolu olarak bir Dış Gelir Servisi oluşturulmasını görmek istediğini söyledi. 

Trump bu podcast’tan kısa bir süre sonra Truth Social’da tam da bunu yapacağını ilan etti.

Bannon’a teknoloji milyarderi Elon Musk’ın seçilmiş başkana çok yakın olup olmadığı sorulduğunda ise bir espriyle, “Benim için şok edici olan çok fazla güce sahip olmaması,” karşılığını verdi.

Bannon, Hazine Bakanlığı için Musk’ın favorisi Howard Lutnick yerine Scott Bessent’in kazanmasını örnek gösterdi. Ayrıca, şirketlerin ABD’ye kalifiye işçi getirebilmeleri için tasarlanan ve Musk’ın tercih ettiği H-1B vizeleri konusundaki mücadelede Tesla CEO’sunun programın reforma ihtiyacı olduğunu kabul ederek şimdiden geri adım attığını belirtti.

Bannon, MAGA destekçilerinin Musk’ı eninde sonunda kendi pozisyonlarına daha da yaklaştıracaklarını, yani programın tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Bannon, H-1B mücadelesine atıfta bulunarak, “Bu raundu kazanıyoruz, bu raundu oldukça büyük kazanıyoruz. Sanırım Elon’u oraya getireceğiz. Elon Musk’ı bir tekno-feodaden popülist bir milliyetçiye dönüştürebildiğim anda gerçek bir ilerleme kaydetmeye başlayacağız,” dedi.

Fakat Musk’ın etkisinin sınırlı olduğunu iddia etse de Bannon, milyarderin Trump’ın kampanyasına yüz milyonlarca dolar destek verdiğini ve “masada bir yeri hak ettiğini” kabul etti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English