Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban arasındaki polemik sürüyor.
Geçen hafta, Avrupa Komisyonu’nun göçmen anlaşması nedeniyle istediği paraya işaret ederek, “Önceden verdiğimiz paralar nereye gitti?” diye soran Orban’a Leyen, ‘hukukun üstünlüğü’ hatırlatması yapmıştı.
Viktor Orbán ile birlikte Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki hükümeti, ‘darbe benzeri’ olarak nitelendirdikleri göçmen anlaşmasına tepki olarak, göç reformu konusunda bundan sonra atılacak adımların ‘uzlaşmayla’ ve sadece ‘gönüllülük esasına’ dayalı olarak atılmasını talep ediyor.
Leyen ise Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Polonya ve Macaristan’a bloğun göç politikasına ilişkin kararların ‘nitelikli çoğunlukla’ alınması gerektiğini söyledi.
Avrupa Komisyonu Başkanı, Madrid’e düzenlediği resmi ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, “Anlaşmalar bunu söylüyor ve biz de bunu yerine getirdik,” dedi.
Leyen, “Göç ve iltica anlaşması: ilk önemli kısımlar (AB) anlaşmasının bizden istediği gibi nitelikli çoğunluk oylamasıyla kararlaştırıldı ve bu diğer paketler için de geçerli,” ifadelerini kullandı.
Leyen AB’nin ‘kritik bir noktada’ olduğunu ve atmosferin değişmesinin göç reformunu her zamankinden daha yakın hale getirdiğini belirtti.
Macaristan ve Polonya, anlaşmanın nitelikli çoğunlukla (AB nüfusunun %65’ini temsil eden en az 15 üye devlet) kabul edilmesi yerine anlaşmaya veto yetkisinin kullanılmasına imkan veren oybirliği yöntemini öneriyor.
Anlaşmazlık geçen ay içişleri bakanlarının, üye devletlere yeni gelenleri yönetmek için üç seçenek sunacak olan yeni bir ‘zorunlu dayanışma’ sistemi kurmak için önerilen bir yönetmelik üzerinde geçici bir anlaşma yapmasıyla başladı. Anlaşmaya göre ülkeler, kendi topraklarında belirli sayıda sığınmacıyı kabul etmek, reddedilen her başvuru sahibi için 20.000 Aavro ödemek veya altyapı ve ulaşım gibi operasyonel desteği finanse etmek seçenekleri ile karşı karşıya kalacak.