Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, yaptığı özel görüşmelerin ardından Donald Trump’ın kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerini kazanması halinde Rusya ile Ukrayna arasında barış görüşmeleri yapılmasını talep edeceğini ve bunun için “sağlam temellere dayanan planlar” geliştirdiğini iddia etti.
Financial Times’ın (FT) haberine göre Macar lider, Moskova ve Pekin’deki istişarelerin ardından AB liderlerine gönderdiği özel mektupta, bu olasılığın AB’nin Rusya ile doğrudan diplomatik iletişimi yeniden açması ve Ukrayna’daki savaşa barışçıl bir çözüm bulmak için Çin ile “üst düzey” müzakerelere başlaması gerektiği anlamına geldiğini söyledi.
Orbán mektubunda ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı son görüşmelere dayanarak “genel gözlemin” “askeri çatışmanın yoğunluğunun yakın gelecekte radikal bir şekilde tırmanacağı” yönünde olduğunu söyledi.
Orbán, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve diğer AB liderlerine gönderdiği mektupta, “[Trump’tan] seçimlere kadar hiçbir barış girişimi beklemiyoruz. Fakat seçim zaferinden kısa bir süre sonra göreve başlamayı beklemeyeceğini ve derhal bir barış arabulucusu olarak hareket etmeye hazır olacağını kesinlikle söyleyebilirim. Bunun için ayrıntılı ve sağlam temellere dayanan planları var,” diye yazdı.
Orbán’a göre bu, AB’nin ABD politikasındaki değişimi öngörmesi ve ya Rusya ile Ukrayna arasında derhal müzakerelere başlanması gerektiğini kabul etmesi ya da Ukrayna’nın savunmasının finansmanı için daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiği anlamına geliyor.
Orbán’ın mektubunda, “Başkan Trump’ın olası zaferi sonucunda, ABD ve AB arasındaki mali yük oranının, Ukrayna’ya mali destek söz konusu olduğunda AB’nin dezavantajına olacak şekilde önemli ölçüde değişeceğine ikna olmuş durumdayım,” ifadeleri dikkat çekti.
Orbán, “Transatlantik birlik adına Avrupa stratejimiz ABD’nin savaş yanlısı politikasını kopyaladı,” diye yazarken, bugüne kadar egemen ve bağımsız bir Avrupa stratejisinin ya da siyasi eylem planının olmadığını savundu.
Macar lideri bu politikanın devamının “gelecekte rasyonel olup olmadığının tartışılmasını” önerdi.
Orbán, AB liderlerine seslenerek, “Politikamızda yeni bir sayfa açmak için güçlü bir ahlaki ve rasyonel temele sahip bir fırsat penceresi bulabiliriz . . . [ve] gerilimi azaltmak ve/veya geçici bir ateşkes için gerekli koşulları yaratmak ve/veya barış müzakerelerine başlamak için çaba sarf edebiliriz,” dedi.