ASYA

Pakistan yeni ve kapsamlı terörle mücadele operasyonlarına hazırlanıyor

Yayınlanma

Pakistan, Çin vatandaşlarına ve kilit ekonomik projelere yönelik ölümcül saldırıların ardından yeni terörle mücadele operasyonları başlatmayı planlıyor.

Nikkei Asia’nın haberine göre, Azm-i İstehkam Operasyonu (İstikrar için Kararlılık Operasyonu) olarak adlandırılan plan, siyasi muhalefetin güçlü tepkisiyle karşı karşıya ve Pakistan’ın kilit yatırımcısı Çin’i yatıştırmak için yeterli olup olmayacağı belirsiz.

Yeni terörle mücadele planı cumartesi günü, üst düzey bir Çinli yetkilinin Pekin’in Güney Asya ülkesine daha fazla para akıtması için güvenliğin çok önemli olduğu uyarısında bulunmasından sadece bir gün sonra açıklandı.

Çin Komünist Partisi Uluslararası Departman Başkanı Liu Jianchao, “İnsanların sık sık söylediği gibi, güven altından daha değerlidir. Pakistan örneğinde, Çinli yatırımcıların güvenini sarsan başlıca faktör güvenlik durumudur” açıklamasını yaptı.

Liu, bu konuşmayı Kuşak ve Yol Girişimi’nin 50 milyar dolarlık köşe taşı olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) gibi konulara odaklanan üst düzey bir diplomatik girişim olan Ortak Danışma Mekanizması’nın (JCM) toplantısında yaptı.

Nikkei Asia’ya konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir katılımcı, toplantıya katılan Çinli yetkililerin Pakistan’ın güvenlik durumundan gözle görülür bir şekilde rahatsız olduklarını söyledi.

Pakistan’da çalışan Çin vatandaşları bir dizi ölümcül saldırıya hedef olurken, ülke hükümeti devirmeyi amaçlayan İslamcılardan Çin yatırımlarının merkezi olan güneybatıdaki Belucistan eyaletindeki ayrılıkçılara kadar uzanan terör faaliyetlerindeki artışla boğuşuyor.

Pakistanlı yetkililer şu ana kadar terörizm ve dini fanatizmi ezmeye yönelik son girişimleri hakkında çok az ayrıntı verdiler. Hükümetin Çinli işçiler için önemli merkezler olan iki şehir etrafında güvenliği artırma sözü vermesinin üzerinden bir aydan kısa bir süre geçti.

İslamabad merkezli bir terörle mücadele uzmanı olan Khuram Iqbal, “Pakistan’daki CPEC ile ilgili yatırımlar, Pakistan’ın farklı bölgelerinde teröristler tarafından hedef alınan düzinelerce vatandaşının kaybı göz önüne alındığında Çin’in direncini test ediyor” dedi.

Mart ayında beş Çinli mühendis Dasu hidroelektrik projesi yakınlarında bir intihar bombacısı tarafından öldürüldü. Aynı bölgede 2021 yılında düzenlenen benzer bir saldırıda da dokuz Çinli mühendis öldürülmüştü.

Çin, Pakistan’ın en yakın müttefiklerinden ve krizdeki ekonomisi için en önemli yatırım kaynaklarından biri. Ancak Washington merkezli Wilson Center’ın Güney Asya Enstitüsü Direktörü Michael Kugelman’a göre Çin aynı zamanda çok az ülkenin karşılaştığı düzeyde terör tehdidiyle de karşı karşıya.

“Pakistan’ın bu operasyonu başlatmak için sadece güçlü bir siyasi teşviki değil, aynı zamanda zorlayıcı bir stratejik gerekçesi de var” diye ekledi.

Ülke son yirmi yılda, 2014 yılında Pakistan Talibanı’na karşı düzenlenen ve yaklaşık 25,000 askerin katıldığı, çoğu militan yaklaşık 4,000 kişinin öldürüldüğü Zarb-e-Azb Operasyonu da dahil olmak üzere çok sayıda terörle mücadele operasyonuna sahne oldu. Radd-ul Fasaad Operasyonu 2017 yılında ülke genelinde militanların destekçilerini hedef aldı.

Nikkei’ye konuşan iyi konumdaki bir güvenlik yetkilisi yeni operasyonun ülke çapında militanlara ve “dini fanatiklere” yönelik hedefli saldırılara odaklanacağını söyledi.

Yetkili, “Pakistan daha önce de büyük operasyonlar gerçekleştirdi ve [militanları] yok etti,” dedi ve ekledi: “Şimdi bu [tehdidin] kökünü kazımanın ve kökünü kazımanın tam zamanı.”

Uzmanlar, yeni plan kapsamındaki saldırıların, büyüklükleri nedeniyle yerel sakinleri yerinden eden geçmiş operasyonlardan daha az personel içerebileceğini söyledi.

Terörle mücadele uzmanı İkbal, “Mevcut tehdidin merkezi olmayan ve bölge dışı doğası göz önüne alındığında, istihbarata dayalı operasyonlara daha fazla vurgu yapıldığını, kolluk kuvvetlerinin daha proaktif bir rol üstlendiğini ve Afganistan’daki [Pakistan Talibanı’nı] hedef alan daha fazla suikast timinin kurulduğunu göreceğiz” dedi.

Ancak ülkenin siyasi muhalefeti bunun bir “felaket reçetesi” olduğu uyarısında bulundu ve önceki operasyonları başarısız olarak nitelendirdi.

İkbal, “Herhangi bir [terörle mücadele] operasyonunun başarılı olması için halk desteği çok önemlidir” dedi. “[Başbakan Shehbaz Sharif] terörden en çok etkilenen [bölgelerde] meşruiyet krizi yaşıyor. Bu durum tüm bu kampanyanın etkinliğini baltalayabilir” değerlendirmesini yaptı.

Ancak İslamabad merkezli bir ulusal güvenlik uzmanı olan Syed Muhammad Ali’ye göre bu tepkiler zamanla azalacak.

Ali, “Siyasi muhalefetin endişeleri giderildikten ve daha geniş bir siyasi mutabakat oluştuktan sonra gerilemesi an meselesi” dedi.

Bunun daha fazla Çin yatırımını garanti etmeye yetip yetmeyeceği ise ayrı bir konu. Pakistan lideri Şerif bu ay daha fazla büyük enerji ve altyapı anlaşması yapma umuduyla Çin’e gitti ama neredeyse eli boş döndü.

Kugelman, “Finansman ve yatırım konusunda karar vermeden önce [Çin’in] temkinli hareket edeceğini ve Pakistan’ın uygulama aşamasında gerçekte ne yaptığını – ve özellikle terör saldırıları azalmaya başlarsa – bundan ne gibi sonuçlar elde edeceğini görmeyi bekleyeceğini tahmin ediyorum” değerlendirmesini yaptı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version