ASYA

‘Pakistan’ın Çin’in borç tuzağına düştüğünü iddia etmek yanlıştır’

Yayınlanma

Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawal Butto Zerdari, Nikkei’ye verdiği röportajda, devam eden ekonomik krize rağmen Pakistan’ın borcunu ödememe riskinin bulunmadığını vurguladı ve “Pakistan’ın Çin’in borç tuzağına düştüğünü iddia etmek yanlıştır” dedi.

Zerdari, “Çin’in Pakistan’a yaptığı yardımın çoğu yatırımlar veya yumuşak krediler şeklinde” ifadesini kullandı.

Pakistan ekonomisi, 2022’deki yaygın sel baskınlarından ve Ukrayna’daki savaş sebebiyle gıda ve enerji fiyatlarındaki artıştan ağır bir darbe aldı. Merkez bankası tarafından tutulan döviz rezervleri standart üç aylık eşiğin önemli ölçüde altına düştü ve Haziran ortası itibarıyla yaklaşık bir aylık ithalatı karşılamaya yetecek kadar olan 3,5 milyar dolara indi.

Pekin’in Kuşak ve Yol altyapı inşası girişiminin bir parçası olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru için yapılacak yatırımların ülke ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülüyor. Diğer yandan ülkenin dış borcunun yaklaşık %30’u Çin’e ait.

Zerdari, Batı’nın Pakistan’ın Çin’in “borç tuzağına düştüğü” yönündeki eleştirilerini ve Pakistan’ın bu borcun bir sonucu olarak kilit altyapının kontrolünü devretmek zorunda kalabileceği yönündeki korkuları reddetti.

Geçen perşembe günü Pakistan, Uluslararası Para Fonu ile kabaca 3 milyar dolarlık bir kurtarma paketi için personel düzeyinde bir anlaşmaya vardı. Anlaşma, IMF tarafından 2019’da onaylanan yaklaşık 6,5 milyar dolarlık Genişletilmiş Fon Kolaylığı paketinin süresinin dolmasından kısa bir süre önce geldi.

“Yakın bir temerrüt tehlikesi yok” diyen Zerdari, ülkeleri Pakistan ile ticareti artırmaya ve ülkeden daha fazla işçi almaya çağırdı.

Dışişleri Bakanı, “Dünyadaki en büyük beşinci nüfus olarak, uluslararası ortaklarımızın insan kaynağı gereksinimlerini karşılayabilecek bol insan gücüne sahibiz” dedi.

“Rus şirketleriyle görüşmeye devam edeceğiz”

Geçen ay Rusya’dan ucuz ham petrol ithal etmeye başlayan Pakistan, Ukrayna’daki savaşla ilgili ekonomik yaptırımlarda bir boşluk açtığı gerekçesiyle ABD ve Avrupa’dan eleştiri almıştı.

Butto Zardari, Rusya’nın dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olduğu göz önüne alındığında, “enerji tedariki için Rus şirketleriyle görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

Pakistan’ın Ukrayna’daki savaştan “ciddi şekilde endişeli” olmasına rağmen, bunun sonucunda gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın “ağır bir bedel” aldığını söyledi ve “Pakistan da bu çatışmanın kasıtsız kurbanı” ifadesini kullandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version