Paraguay Sanayi ve Ticaret Bakanı Javier Giménez EFE’ye verdiği mülakatta, AB-Mercosur ticaret anlaşmasına ilişkin karmaşık ve uzun süren müzakerelerde ‘topun 27 üye ülkenin sahasında olduğunu’ söyledi ve hızlı bir anlaşmanın önündeki başlıca engel olarak Avrupa’nın katı çevre kurallarına işaret etti.
Yerel üreticiler arasında tedirginliğe yol açan ve Paraguay’ın 60 ülkeden oluşan bir grubun parçası olarak Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde kınadığı ormansızlaştırma içermeyen ürünlere ilişkin AB Yönetmeliğine atıfta bulunan Giménez, röportajda ülkesinin bugüne kadar çok az sonuç veren 25 yıllık müzakerelerin ardından ‘bıkkınlık hissettiğini’ söyledi.
Bakana göre Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Bolivya’dan oluşan Mercosur bloğu ile AB arasında bir anlaşmanın imzalanması “ne yazık ki Avrupa’da yaşananlar nedeniyle çok uzak bir ihtimal.”
“Top bizden (Mercosur üyeleri) çok onların (AB) sahasında,” diyen Giménez, Avrupa’da çiftçilerin Brüksel’in Ortak Tarım Politikasına (CAP) karşı protestolarına, düşük ürün fiyatlarına ve AB’nin çevre kurallarına uymayan üçüncü ülkelerden yapılan ithalata işaret etti.
Giménez, iki bloğun Haziran 1999’dan bu yana geçen çeyrek asırlık müzakerelerin ardından Paraguay ve tüm Mercosur ülkelerinin kendilerini ‘yorgun’ hissettiklerini de sözlerine ekledi.
Bakan, ‘(anlaşmaya varmak için) bir niyet olduğunu’, fakat ‘uygulama ve deneyimin bu anlaşmaya varmanın zor olduğunu’ gösterdiğini vurguladı.
Paraguaylı yetkili, en kritik ve müzakereleri son derece zorlaştıran noktalardan birinin, AB’nin Mercosur ülkelerinin ‘dünyanın en büyük kirlilik sorunu olduğu’ önermesine dayanarak çok zorlu çevresel tedbirler dayatması olduğunu sözlerine ekledi.
Giménez, Paraguay’ın gezegenin CO2 emisyonlarının sadece %0,09’unu temsil ettiğini savunurken ve Güney Amerika ülkesi tarafından üretilen enerjinin %99’’nun yenilenebilir ve temiz olduğunu hatırlatıp “Zaten yanlış bir önermeden yola çıkıyoruz,” diye ekledi.