DİPLOMASİ

Paşinyan: Ermenistan AB’ye yakınlaşmaya hazır

Yayınlanma

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Avrupa Birliği’ne (AB) katılmak isteyip istemediği ve bunun makul olup olmadığı sorusuna, ülkesinin Brüksel makamlarının mümkün gördüğü ölçüde AB’ye yakınlaşmaya hazır olduğu yanıtını verdi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesine mülakat veren Paşinyan, Erivan’ın Rusya ve Batı ile ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Paşinyan, “Ermenistan ile ABD arasındaki ilişkilerin derinleşmekte olduğu, bu ilişkilerin Kapsamlı ve Geliştirilmiş Ortaklık Anlaşması’nın uygulanması sayesinde ve bu anlaşma koşullarında da derinleşmekte olduğu aşikâr. Ve elbette diğer taraftan Ermenistan ile AB arasındaki ilişkilerin daha da yakınlaştığı da aşikâr, zira uluslararası topluma göre demokratik reformların uygulanması yolunda gözle görülür başarılarımız var,” ifadelerini kullandı.

Bu nüansın, Ermenistan’daki durumu ve meydana gelen pek çok olayı anlamak açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Paşinyan, “Biz kimseye sırtımızı dönmüyoruz. Halkımızdan aldığımız talepleri hayata geçiriyoruz. Ve bu talepler her şeyden önce demokratik reformlardır. Ve demokrasi, demokratik reformlar, demokratik toplumun geliştirilmesi bizim için koşullar nedeniyle ortaya çıkmış gündemler değil. Bunun stratejimiz olduğunu pek çok kez ifade ettim ve Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmamda da bu stratejileri uygulamaya devam edeceğimizi, bu reformları sürdüreceğimizi söyledim,” dedi.

‘NATO’ya katılmak gündemimizde yok’

Diğer yandan Paşinyan, Erivan’ın NATO ile ittifaka katılım ihtimalini görüşmediğini ya da bu yönde bir niyetlerinin olmadığını belirtti.

Paşinyan, “Bu bizim tartıştığımız ya da tartışmakta olduğumuz bir konu değil,” diyerek Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyeliğinin sürdürülmesi konusunun tartışmalı olarak değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.

Başbakan, “Ermenistan’da [savunma] ittifaklarına üyelik stratejisinin ülkenin uzun vadeli çıkarlarına uygun olup olmadığı ve ne ölçüde uygun olduğu konusunda bazı tartışmalar mevcut,” diye ekledi.

2022 yılının başlarında CNN‘e verdiği mülakatta, Ukrayna’daki durum söz konusu olduğunda Ermenistan’ın ‘Rusya’nın müttefiki olmadığını’ vurguladığını hatırlatan Paşinyan, şöyle devam etti:

“Aslında gerçek budur. Ancak şunu da vurgulamak isterim ki ABD, Fransa ya da diğer ülkelerle olan güvenlik işbirliğimiz bu alandaki diğer ortaklarımıza karşı değil. Bazı ortaklarımızın başkalarıyla olan ilişkilerimiz ya da bu ilişkilerin onların güvenlik gündemini nasıl etkileyebileceği konusunda endişeleri olabilir.”

Paşinyan, Erivan’ın tüm ortaklarla ortak gündemi mümkün olduğunca şeffaf bir şekilde tartışarak sorunları çözmeye çalıştığını vurguladı.

‘Güvenlik alanında Rusya’ya sırtımızı dönmedik’

Bunun yanı sıra Paşinyan, ülkesinin, özellikle güvenlik alanında Rusya’ya sırtını dönmediğini, görevlerinin ortaklarla olan ilişkileri çeşitlendirmek olduğunu ve şu anda da bunu yaptıklarını savundu.

Başbakan, “Ermenistan, özellikle güvenlik alanında Rusya ile işbirliğinden vazgeçtiğini söylemedi. Bu alandaki ilişkilerimizi çeşitlendirmekten bahsettik. Ancak bu, Rusya ile bu alandaki ilişkilerimizi kopardığımız anlamına gelmiyor. Bu, AB, Fransa, ABD, İran, Hindistan ve diğer ülkelerle ilişkiler kurduğumuz anlamına geliyor. Ve bu bugünün gerçekliğidir,” diye konuştu.

Ayrıca Ermenistan’ın yeni güvenlik ortaklarıyla ilişkilerinin Rusya’nın aleyhine olmadığını öne süren Paşinyan, bunların yalnızca söz konusu alandaki önceki ilişkilerin Erivan’ın ihtiyaçlarını karşılamadığını gösterdiğini dile getirdi.

‘Erivan’a gelmesi halinde Putin’i tutuklama yetkimiz yok’

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) yakalama kararıyla ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tutuklanmasına karar veren kişinin kendisi olmadığını söyleyen Paşinyan, “2018 yılından sonra Ermenistan’da yargı sisteminde ciddi reformlar yapılmaya başlandı ve bu alanda büyük ilerlemeler kaydedildi. Ülkemizde kimin tutuklanıp kimin tutuklanmayacağına başbakan karar vermiyor,” dedi.

17 Mart 2023 tarihinde UCM, Putin ve Rusya’nın çocuk haklarından sorumlu başkanlık komiseri Mariya Lvova-Belova hakkında, çocuklar da dahil olmak üzere ‘nüfusun yasa dışı bir şekilde sınır dışı edilmesi ve yasa dışı bir şekilde Rusya’ya nakledilmesinden oluşan’ savaş suçlarına karıştıkları iddiasıyla tutuklama emri çıkarmıştı.

Paşinyan: Rusya artık Ermenistan’ın ana askeri ortağı olamaz

Çok Okunanlar

Exit mobile version