DİPLOMASİ

Pekin vergileri kaldırdı, Avustralya DTÖ davasını düşürdü

Yayınlanma

Çin Ticaret Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, iki ülke gergin ilişkileri onarırken, Avustralya’nın arpa ithalatına üç yıldır uygulanan ve milyarlarca dolarlık ticareti etkileyen anti-damping ve anti-sübvansiyon tarifelerini kaldıracağını söyledi.

Çin ve Avustralya, nisan ayında arpa ithalatı konusundaki anlaşmazlığı çözme konusunda anlaşmıştı; Canberra, Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) Pekin’in arpa üzerindeki anti-damping ve telafi edici vergileriyle ilgili bir davayı askıya alırken, Çin tarifelerin gözden geçirilmesini hızlandırma sözü vermişti.

Çin Ticaret Bakanlığı, Çin arpa pazarındaki değişen duruma atıfta bulunarak daha fazla ayrıntı vermeden tarifelerin cumartesi gününden itibaren düşürüleceğini söyledi.

Arpa kararı, tarifelerin yanı sıra şarap da dahil, belirli mezbahalardan ıstakoz ve et ihracatına yönelik resmi olmayan kısıtlamalarla karşı karşıya olan birkaç Avustralya ürününe de dikkat çekiyor.

Üç Avustralyalı bakan ortak bir bildiride, “Bu sonuç, DTÖ ihtilaf mekanizmasının Avustralya’nın birinci sınıf üreticilerinin ve çiftçilerinin çıkarlarını savunmadaki önemini gösteriyor” dedi ve ekledi: “Avustralya şarabı üzerindeki vergilerin kaldırılması için benzer bir sürecin izlenmesini beklediğimizi açıkça belirttik.”

Rabobank kıdemli tahıl analisti Dennis Voznesenski, Nikkei Asia’ya, kararın Avustralya arpa fiyatları için olumlu olacağını ve malt kalitesinde arpaya sahip çiftçilerin özellikle son fiyatlara göre bir prim çekmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Avustralya doları, duyurunun ardından %0,34 artışla 0,65715 dolara yükseldi ve perşembe günü gördüğü iki ayın en düşük seviyesinin ardından toparlanma gösterdi.

Tahıl Üreticileri Avustralya CEO’su Colin Bettles, kararı Çinli tüketiciler ve endüstri ile yerel ihracatçılar için bir kazanç olarak nitelendirerek memnuniyetle karşıladı.

Ticari ilişkiler 2020’de bozulmuştu

İki büyük emtia ticareti ortağı arasındaki ilişkiler, Avustralya’nın COVID-19’un kökenlerine ilişkin soruşturma çağrısı yapması ve Pekin’in Avustralya şarabı ve arpası üzerindeki anti-damping vergileri de dahil olmak üzere misillemeleri tetiklemesinden sonra 2020’de kötüleşti.

Pekin, Mayıs 2020’de Avustralya arpasına toplam %80,5’lik tarifeler uygulayarak, dünyanın en büyük bira pazarının yıllık 2 milyar A$ (1,31 milyar $) değerindeki tahıl ithalatını sildi.

Bu, Avustralya’nın o yılın aralık ayında DTÖ’ye resmi bir şikayette bulunmasına ve şarap tarifeleri konusunda halen takip edilmekte olan ayrı bir davaya yol açtı.

Canberra ile Pekin arasındaki gerilim, merkez sol İşçi Partisi’nin geçen yıl Avustralya’da iktidara gelmesinden bu yana hafifledi.

Çin’in Avustralya kömürü alımları neredeyse üç yıl sonra ocak ayında yeniden başlarken, Pekin de mayıs ayında Avustralya kerestesi ithalatına tekrar başlayacağını duyurdu.

Avustralyalı Üzüm ve Şarap CEO’su Lee McLean, arpa kararının ülkenin Çin ile ilişkileri için çok olumlu bir adım olduğunu söyledi.

“Bunun Avustralya şarabı üzerindeki vergilerin kaldırılması için bir şablon sağlayabileceğini umuyoruz” dedi.

Arpa söz konusu olduğunda, Çinli alıcılar son üç yılda Avustralya arzını değiştirmek için Kanada, Fransa ve Arjantin’e yönelirken, Avustralyalı satıcılar ihracatlarını Orta Doğu’daki yemlik arpa pazarlarına kaydırdı.

Arpa alıcılarının yıl sonuna kadar varmak üzere ekim ayında hasat edilen yeni Avustralya mahsulünü satın almaya başlaması beklendiğinden, Çin tarifeleri düşürdükten sonra bu ticaret akışlarının yeniden değişmesi muhtemel.

Çok Okunanlar

Exit mobile version