ASYA

Pekin’den finans sektörüne uyarı: Reel ekonomiye hizmet edin

Yayınlanma

Çin’in finans sektörünün reel ekonomiyi desteklemeye odaklanması ve “sahte finansal yeniliklerden” kaçınması gerektiğini ilan eden devlet medyası, Pekin’in finansal gücünü esnetmeye çalıştığı bir dönemde düzenlemelerin sıkılaştırıldığını duyurdu.

ÇKP yayın organı People’s Daily, 453 trilyon yuanlık (63 trilyon ABD Doları) finans sektörünün teknolojik yeniliklere, gelişmiş üretime, yeşil kalkınmaya ve küçük işletmelere daha fazla adanması çağrısında bulundu. Bunun, bankalar ve kredi kuruluşları tarafından sermayenin boşa harcanmasına ve spekülatif faaliyetlere karşı bir uyarı olduğu düşünülüyor. Gazete, cuma günü yayınladığı bir yorumda, finans kuruluşlarının arbitraj uğruna “paranın sektör içinde dolaşmasına izin vermekten” kaçınmaları ve dikkatlerinin reel ekonomiden uzaklaşmasına izin vermemeleri gerektiğini söyledi.

Uyarı, düzenleyicilerin bilgisayar algoritmaları tarafından oluşturulan stratejileri kullanan ve menkul kıymetlerin hızlı bir şekilde alınıp satılmasını içeren quant ticaretini düzenleyen kuralları sertleştirirken, aynı zamanda yerel bir borç dağı, emlak çöküşü ve denizaşırı sermayenin çekilmesi nedeniyle borsa kaosu zemininde ülkenin finansal sisteminin kırılganlığına ilişkin endişeleri ele almasıyla geldi.

Pekin tüm finansal faaliyetleri düzenleme sözü verdi. Ancak aynı zamanda Çin’i finansal bir güç merkezi haline getirme hedefine ulaşmak için küresel pazara daha fazla açılma sözü verdi.

Salı günü Çin borsaları, piyasayı istikrara kavuşturmak ve yatırımcı güvenini desteklemek için “piyasanın bozulmasını” gerekçe göstererek büyük bir quant fonunun üç gün boyunca işlem yapmasını yasakladı.

Şanghay ve Shenzhen’de listelenen en büyük hisse senetlerini takip eden CSI 300 Endeksi, 2021’in başından 2023’e kadar kümülatif yüzde 41’lik bir düşüş yaşadı.

South China Morning Post’un haberine göre, Ulusal Finans ve Kalkınma Kurumu Başkanı Li Yang, son aylarda Çin’in finans sistemi üzerine yapılan üst düzey toplantıların, Çin liderliğinin karlılıktan ziyade işleve daha fazla önem verdiğini gösterdiğini söyledi.

Geçtiğimiz ay Şangay Kalkınma Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen bir seminerde yaptığı konuşmada, “İlk olarak reel ekonomiye hizmet etmek, bilimsel ve teknolojik inovasyonu, Kuşak ve Yol Girişimi’ni ve sanayi politikalarını desteklemek olan işlevlerini yerine getirmesi gerekiyor” dedi.

Partinin finans sektörü üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmak için geçen yıl kurulan yeni bir organ olan Merkezi Finans Komitesi tarafından aralık ayında yayınlanan bir makaleden önemli bir not alıntılayarak, “Kârlılık daha sonra gelmelidir” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version