ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Japonya’nın karşı saldırı kabiliyetini geliştirmesine yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.
Kirby’nin yorumları, ABD Başkanı Joe Biden ile Japonya Başbakanı Fumio Kishida arasında bugün Beyaz Saray’da yapılacak zirve öncesinde geldi. Ekim 2021’de başbakan olduğundan beri Washington’a ilk ziyaretini yapan Kishida, Bide ile Japonya’nın yeni savunma stratejisini görüşecek ve bu konuda destek isteyecek. Kishida ayrıca, Japonya’nın karşı saldırı kabiliyetini geliştirmesi için ABD yapımı Tomahawk seyir füzeleri satın almak istiyor.
Japonya-ABD ilişkileri üzerine Nikkei Asia’ya konuşan Kirby, Washington’ın düşman bölgesine füze fırlatmak için bir karşı saldırı yeteneği edinme ve geliştirme konusunda Japonya’ya yardım etmeye istekli olduğunu bildirdi.
“Japonya, herhangi bir yeteneğini (askeri) geliştirmek için yardım talep ederse, kesinlikle bunun için çalışırız” ifadelerini kullanan Kirby, Japonya’nın revize edilmiş yeni savunma stratejisinin de öz savunma kuvvetlerinin bölgesel güvenliğe daha fazla dahil olması için çok sağlam bir çerçeve sağladığını savundu.
Japonya saldırıya uğrarsa ABD savunacak
ABD’nin Japonya ile ikili ve hatta üçlü tatbikatlar ve girişimler yoluyla ittifakı ve işbirliğini derinleştirmek için fırsatlar aradığını kaydeden Kirby, bu hafta Washington’da savunma bakanları arasında gerçekleştirilen toplantıda aynı zamanda Japonya-ABD Savunma Anlaşmasının kapsamının genişletilerek, Japonya herhangi bir saldırıya uğradığı takdirde ABD’nin savunmak zorunda olacağı maddesinin eklendiğini bildirdi.
Kirby bu değişikliği, “ittifakı modern çağa taşımak” olarak nitelendirdi. Biden yönetiminin savunma stratejisi, “entegre caydırıcılık” kavramını veya küresel düzene yönelik tehditlere “müttefiklerle işbirliği içinde yanıt vermeyi” vurguluyor.
“Entegre savunma” kavramının bir slogan olmadığının altını çizen Kirby, “Hint-Pasifik’teki ortaklarımız ve müttefiklerimiz önemli askeri savunma yeteneklerine sahip ve tüm bunları daha koordineli bir caydırıcılık çerçevesine dönüştürmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Tayvan konusunda da konuşan Kirby, Washington’ın “Tayvan Boğazı üzerindeki durumu değiştirmeye yönelik her türlü tek taraflı eyleme karşı çıkmaya devam ettiği” şeklindeki tutumunu yineledi. Kirby diğer yandan, askeri çatışmadan kaçınmak için Çin ile diyalog kanallarını güvence altına alma arzusunu dile getirdi.
Tokyo’nun yeni savunma stratejisi
İkinci Dünya Savaşı’ndan beri izlediği savunma doktrinin değiştiren Japonya aktif silahlanmaya ve karşı saldırı kabiliyetini geliştirmeye yöneldi. Aynı zamanda savunma harcamalarını GSYİH’nın yüzde 2’sine çıkaran Kishida yönetimi, bu değişikliği gerekçelendirmek için ülkeyi “savaş sonrası en şiddetli güvenlik ortamının ortasında” olarak tanımladı. Aynı belgede, Çin, Rusya ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti mücadele edilmesi gereken tehditler olarak nitelendirilirken, Japonya’nın savunma stratejisinin ABD ile tamamen uyumlulaştırılacağı vurgulanıyor.