DİPLOMASİ

Pentagon, Ukrayna’ya uzun menzilli seyir füzesi göndermeyi önerdi

Yayınlanma

ABD’nin Avrupa’daki kuvvetler komutanı, Ukrayna’ya daha önce verilmemiş uzun menzilli füzeler ve NATO iletişim sistemlerini içeren yeni bir silah paketi önerdi.

ABD’nin Avrupa’daki kuvvetlerinin başkomutanı Orgeneral Christopher Cavoli, Ukrayna’ya Rusya’ya karşı destek olabilecek yeni silah sistemlerinin bir listesini Kongre’ye sundu.

Listede, daha önce teslim edilmemiş füzeler ve NATO tarafından kullanılan güvenli bir iletişim ağı da yer alıyor.

CNN‘in, generalin raporuna aşina olan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Cavoli’nin önerdiği sistemler arasında uzun menzilli Müşterek Havadan Karaya Standoff Füzeleri (JASSM) ve Washington ile ittifakın hava savunma kontrol sistemleri arasında kesintisiz iletişim sağlamak için kullandığı Link 16 sistemi bulunuyor.

Washington, bugüne kadar Kiev’e bu tür silahları tedarik etmemişti. Konuya vakıf bir başka kaynak, Ukrayna’nın her iki sistemi de defalarca talep ettiğini belirtti.

Kanalın kaynakları, Amerikalı yetkililerin daha önce gizli teknolojilerinin Rus ordusunun eline geçebileceği endişesini dile getirdiklerini açıklıyor. Bu sebeple Washington, Kiev’e Link 16 iletişim sistemini vermekten kaçınmıştı.

Aynı kaynak, savaş uçaklarından fırlatılan JASSM füzelerinin, belirli bir hava üstünlüğü seviyesine ulaşılmadığı takdirde Ukraynalılar için etkisiz kalabileceğini de sözlerine ekledi.

İsimlerinin açıklanmamasını isteyen Amerikalı yetkililer, ülkelerinin Kiev’in Rus işgaline direnmesini sağlamak için Ukrayna’ya ihtiyacı olan her şeyi verdiğini ifade etti.

Geçen haftalarda The Washington Post gazetesi, Ukrayna’nın ABD’yi Rusya topraklarının derinliklerine yönelik saldırılar için sağlanan silahların kullanımı üzerindeki kısıtlamaları kaldırmaya ikna edemediğini yazmıştı.

Gazetenin kaynaklarına göre, Beyaz Saray ve Pentagon, Kiev’den bu tür saldırıların savaşın sonucu üzerinde önemli bir etkisi olacağını doğrulayacak somut bir argüman duymadı.

Amerikalı yetkililer, Kırım’daki hedefleri vurmanın daha etkili bir strateji olduğu konusunda ısrarcı olmaya devam ediyor.

Kaynaklar ayrıca, Ukrayna’nın ATACMS füzeleri ve benzer mühimmat stoklarının son derece sınırlı olduğuna dikkat çekiyor. Görüşülen yetkililer, Rusya topraklarının tamamına yönelik saldırılara izin verilse bile bunun cephede önemli değişikliklere yol açmayacağını, sadece Ukrayna ordusunun stoklarını birkaç hafta, hatta gün içinde tüketeceğini belirtiyor.

Yetkililerden biri, Kiev’in Rusya Federasyonu’nun derinliklerine saldırı talebinin öncekilerden farklı olduğunu, zira Moskova’nın gerilimi tırmandırma riskini artırdığını vurguladı.

Ancak bazı Avrupa ülkeleri ABD’nin tutumuna katılmıyor. The Washington Post‘a göre Avrupa, Washington’un argümanlarının hem teknik hem de taktik açıdan savunulamaz olduğunu düşünüyor.

Gazeteye konuşan Avrupalı yetkililerden biri, NATO’nun askeri doktrininin düşman hatlarının gerisinde uzun menzilli saldırılar yapılmasını öngördüğünü hatırlattı.

Yetkili, kısıtlamaların kaldırılmasının Ukrayna’nın zaferi için belirleyici olmasa da Rus lojistiğini bozabileceğini ve komuta merkezleri ile silah depolarını vurabileceğini de sözlerine ekledi.

Orbán: Trump, Ukrayna müzakereleri için yemin törenini beklemeyecek

Çok Okunanlar

Exit mobile version