AMERİKA

Pentagon yapay zekaya yatırım yapıyor

Yayınlanma

Silikon Vadisi’nde geliştirilen teknolojiler Amerikan ordusunun ihtiyaçları doğrultusunda geliştiriliyor. Pentagon yapay zeka alanındaki teknolojiden özellikle denizlerde rakip olarak gördüğü Rusya ve Çin’e karşı avantaj elde etmek için faydalanıyor. Yapay Zeka alanını radarına alan Pentagon özellikle gelecek gördüğü start up projelerine büyük yatırımlar yapıyor.

Financial Times gazetesi “Yapay Zeka Silahlanma Yarışında Pentagon’a Nasıl Yardımcı Oluyor?” başlıklı ayrıntılı bir makale yayımladı. Gelişen teknolojinin modern savaşı dönüştürdüğü fikri işlenen makalede ABD ordusunun yapay zeka şirketlerine yaptığı yatırımlar mercek altına alınıyor.

İngiliz müdendis Richard Jenkins’in 2013 yılında başlattığı su altı otonom hareket kabiliyetine sahip Saildrone programı Pentagon’dan destek alan programlardan sadece biri. San Francisco merkezli şirket 2021 yılından bu yana Amerikan donanmasına yapay zeka sistemleriyle donatılmış bir su altı filosu geliştirmesi için yardımcı oluyor. ABD donanması özellikle Arktik Okyanusu ve Güney Çin Denizi’nde su altı istihbarat toplamaya büyük önem veriyor. Bu kapsamda Saildrone Surveyor’u geliştiren şirket 2021 yılında 100 milyon dolar yatırım aldı.

Modern savaşın dinamiklerini yapay zekadaki gelişmelere göre değiştiği belirtilen makalede Çin’in ABD savunmasını geçersiz kılan gelişmiş silah sistemlerini hızla geliştirmesi, Ukrayna’daki savaş ve yapay zekadaki şaşırtıcı ilerlemelerin ABD ordusunun bu alana yatırım yapmasını teşvik ettiği belirtiliyor. Özellikle ticari alandaki teknolojik gelişmelerin savaş alanına aktarılması Amerikan ordusu için öncelik olarak belirleniyor.

Makalede “Yakın zamana kadar, Pentagon’un Silikon Vadisi’ndeki inovasyon makinesini ulusal savunma için kullanma çabaları yetersiz kaldı” değerlendirmesi de yapılıyor.

ABD güvenlik brimlerinin bu alana yaptığı yatırımlara dikkat çekilen makalede, “1999 gibi erken bir tarihte kurulan CIA’nın girişim kolu In-Q-Tel, daha sonra Google Earth adını alacak olan Keyhole ve Palantir gibi yeni kurulan şirketlere yüzlerce yatırım yaptı” deniliyor.

“Çin’in hipersonik füze testleri ve ardından Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesi, dikkatleri Pentagon’a çevirdi. Reform ihtiyacı zaruri hale geliyordu” denilen makalede Ukrayna savaşının yarattığı etkilere özel bir parantez açılıyor:

“Ukrayna’nın uydu görüntüleri ve otonom dronlar gibi hem ticari hem de savunma uygulamalarına sahip olan çift kullanımlı teknolojiyi konuşlandırması, ABD’nin Washington ile Kaliforniya arasındaki uçurumu kapatması için en büyük katalizörlerden biri.

Musk’ın SpaceX’i, Rus müdahalesine dirençli Starlink internet hizmetini açtığında, ilk kez bir ticari şirket savaş sırasında bir ülkenin askeri kapasitesinin omurgasını sağlamış oldu.

‘Ukrayna’da olanlar oyunun kurallarını değiştirdi. Shield Capital’de risk sermayedarı Mike Brown, ‘diğer tüm çatışmalarda olduğundan daha fazla ticari teknoloji kullanılıyor’ diyor.”

Makalede ayrıca ABD’nin Çin’e yetişmek gibi bir görevinin olduğu belirtiliyor:

“ABD, Çin’in ileri teknolojisine yetişmek istediği için, Silikon Vadisi’nin parlak beyinlerinden ve onun zengin yatırımcılarından yararlanmak için artan bir baskı da var. Pekin’in muhtemelen ABD savunma sistemlerinden kaçabilecek gemisavar balistik füzeleri ve uzun menzilli hipersonik füzeleri test etmesi, yeniliğin caydırıcı olarak ne kadar kritik olduğunun altını çiziyor.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version