AMERİKA

Pentagon’dan Hollywood’a ‘Çin’ baskısı: Sansür memurları geliyor

Yayınlanma

Geçen hafta Çarşamba günü ABD Savunma Bakanlığı film stüdyolarıyla çalışma kurallarını güncelleyerek, filmlerini Çin’de dağıtmak için Çin hükümetinin sansür taleplerine uymayı planlayan ya da uyma ihtimali olan yönetmenlere herhangi bir yardım yapılmasını yasakladı.

Politico’da yer alan habere göre, bu mesele geçen yıl gösterime giren ‘Top Gun: Maverick’ filmiyle su yüzüne çıktı. Filmin fragmanlarında izleyiciler, stüdyonun Çinli yatırımcı Tencent’i yatıştırmak amacıyla Kaptan Pete ‘Maverick’ Mitchell’in uçuş ceketinden Tayvan ve Japonya bayraklarını çıkardığını fark ettiler. ABD’deki eleştirilerin ardından ve Tencent’in filmdeki yatırımını geri çektiği bildirildikten sonra bayraklar son versiyonda geri geldi.

Pentagon, Teksaslı Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz’un 2023 mali yılı savunma politikası tasarısında yaptığı konuşmanın ardından film yapımcılarıyla çalışma kurallarını güncelledi. Cruz, “Maverick’in Çinli komünistlerden korkması dünyaya ne anlatıyor?” diye sormuştu.

Yeni Savunma Bakanlığı düzenlemesine göre, ABD ordusunun projelerine yardım etmesini isteyen film yapımcıları artık Pekin’in bu filmleri değiştirmesine izin vermeyeceklerini taahhüt etmek zorunda.

Pentagon-Hollywood işbirliği çok eskilere uzanıyor

Belgede, Savunma Bakanlığı’nın, “Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti’nin, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ulusal çıkarlarını ilerletmek için projenin içeriğini önemli bir şekilde sansürleme talebine uyduğuna ya da uyacağına dair gösterilebilir bir kanıt olması durumunda üretim yardımı sağlamayacağı,” belirtiliyor.

Politico, Hollywood ve Savunma Bakanlığı on yıllardır simbiyotik bir ilişki içinde olduğuna dikkat çekiyor. Bu ilişki kapsamında, Pentagon film yapımcılarının projelerini askeri üslerde, donanma gemilerinde ya da diğer mekanlarda çekmelerine izin veriyor ve film yapım süreçlerine katkıda bulunuyor. Politico bu ilişkiyi yalnızca teknik yardımdan ibaretmiş gibi gösterse de Pentagon’un Hollywood’a film sipariş ettiği, senaryolara müdahale ettiği ve istemediği kişileri çalıştırmadığı iyi biliniyor.

‘Muhbirler’ ve ‘sansür memurları’ görev yapacak

Bakanlık yeni kural belgesinde, yapımla bağlantısı olmayan kişilerden gelen ve filmin sansür talebine uyabileceğini gösteren ‘doğrulanabilir bilgileri’ de değerlendirmeye alacak. Dolayısıyla, dışarıdan ‘muhbirler’ de bu kapsamda ‘istihdam’ edilebilir.

Savunma Bakanlığı bir projede işbirliğine yeşil ışık yaktığında, ajans film yapımcılarıyla birlikte çalışmak üzere bir görevli atayacak. Bundan böyle yapım şirketi bu memuru, ‘bu tür bir sansür talebini, bu talebin şartları da dahil olmak üzere ve projenin bu tür bir sansür talebine uyup uymadığını veya uyma ihtimalinin olup olmadığını’ yazılı olarak bilgilendirmek zorunda.

Çok Okunanlar

Exit mobile version