DİPLOMASİ

Politico: Trump, Avrupalılarla istihbarat paylaşımını kısıtlamayı planlıyor

Yayınlanma

Planlardan haberdar olan yabancı yetkililere göre Donald Trump, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı koymasına yardımcı olan türden bilgiler için ABD’ye bağımlı olan NATO üyeleriyle istihbarat paylaşımını azaltmayı düşünüyor.

Adlarının açıklanmasını istemeyen üç Avrupalı yetkili ve üst düzey bir NATO yetkilisinin Politico’ya aktardığına göre, Trump’ın danışmanları müttefik ülkelere istihbarat paylaşımının azaltılmasının ABD’nin 32 ülkeden oluşan ittifaka verdiği desteği ve işbirliğini azaltmaya yönelik daha geniş bir planın parçası olacağını söyledi.

Yetkililer, istihbarat paylaşımını kısıtlama önerisini Trump’ın danışmanlarıyla ABD’nin NATO’ya angajmanını azaltmaya yönelik daha geniş planlar hakkında yaptıkları görüşmeler sırasında öğrendiklerini söylediler.

İstihbaratın kısıtlanmasının, özellikle Ukrayna için “korkunç güvenlik sonuçları” doğurabileceği konuşuluyor. Avrupalı bir yetkili, “Amerikan istihbaratı pek çok NATO ülkesini Putin’in Ukrayna’yı işgal etmeye kararlı olduğuna ikna etmeye yardımcı oldu. Bazı ülkeler Rusya’nın başarılı bir askeri harekat yürütebilecek kapasiteye sahip olduğuna inanmıyordu,” dedi.

Yorum yapması istenen Trump kampanyasından bir sözcü doğrudan yanıt vermedi, bunun yerine Truth Social’da eski başkanın “barışı yeniden tesis edeceği ve dünya sahnesinde Amerikan gücünü ve caydırıcılığını yeniden inşa edeceği” yönündeki bir açıklamaya atıfta bulundu.

Joe Biden istihbarat paylaşımını artırmıştı

Yetkililere ve üst düzey bir ABD yetkilisine göre, gelecekteki olası bir Trump yönetimi altında istihbaratın kısıtlanması bu haftaki NATO zirvesinde tartışılan bir konuydu.

Üst düzey ABD’li yetkili, ABD’nin istihbarat paylaşımını azaltmasının, Putin’in kıtadaki askeri operasyonlarını Ukrayna’nın ötesine genişletmeye karar vermesi halinde “Avrupa’nın bir Rus işgaline karşı koyma kabiliyetini azaltabileceğini” ileri sürdü.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin yabancı müttefikleriyle özellikle Rusya ile ilgili paylaştığı istihbarat miktarını artırdı. Avrupalı yetkililer, Trump yönetiminin istihbarat paylaşımında önceki seviyeye geri dönmeyi mi yoksa daha da azaltmayı mı düşündüğünün belirsiz olduğunu söyledi.

Üst düzey bir NATO yetkilisi, “Rusya şu anda fiili kundaklama ve sabotaj eylemleri gerçekleştiriyor ve müttefik topraklarında suikastlar planlıyor, tüm bunları da yerel nüfusumuzun Ukrayna’ya olan desteğini zayıflatmak için yapıyor. ABD bu sabotaj kampanyalarına verilecek yanıta yardımcı olmak amacıyla NATO içinde istihbarat paylaşımını arttırdı. Ve bunun gerçek bir etkisi oluyor,” dedi.

Trump ilk döneminde teamüllere uymuştu

Trump’ın ilk döneminde istihbarat yetkilileri, Beş Göz ittifakındakiler (Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve ABD) de dahil olmak üzere en yakın güvenlik ortaklarıyla istihbarat paylaşarak çizgiye uymuş ama gerekli olanın ya da teamüllerin ötesine geçmemişti.

Politico’ya göre Biden yönetimi ise bu sorumluluğu yeni bir düzeye taşıyarak Rusya’ya yönelik istihbarat toplama faaliyetlerini güçlendirmek ve bu istihbaratı dünyanın dört bir yanındaki müttefikleriyle geniş çapta paylaşmak için bir strateji geliştirdi.

Hassas istihbaratı müttefikleriyle kablolar aracılığıyla, Afrika da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki diplomatik görüşmelerde ve üst düzey istihbarat liderleri ile mevkidaşları arasındaki brifinglerde paylaştı.

Biden yönetiminin istihbarat paylaşımını artırması, Afrika’daki ülkeler de dahil olmak üzere ABD’nin geleneksel olarak hakim olduğu bölgelerde Rusya’nın etkisine ve askeri gücüne karşı koymaya yönelik daha geniş bir stratejinin de parçası oldu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version