AVRUPA

Polonya Dışişleri: Kendi çiftçilerimizi korumak zorundayız

Yayınlanma

Tahıl anlaşmazlığı son dönemde Polonya ile Ukrayna arasındaki ilişkiler üzerinde baskı yarattı.

Polonya, Ukrayna’dan yapılan aşırı ithalatın tarımına zarar verebileceği endişesiyle bu ayın başlarında ülkenin tarım ürünlerine uyguladığı yasağı sürdürme kararı aldı. İlgili yasak, Avrupa Birliği (AB) düzeyinde kararlaştırılmıştı ve 15 Eylül’de sona erecekti.

TVP televizyonuna mülakat veren Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, “Polonya ne kadar güçlü olursa Ukrayna’ya o kadar yardımcı olabilir,” ifadelerini kullandı.

Varşova, geçen hafta Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde Ukrayna hakkında hukuki süreç başlatmıştı.

Rau, “Ukrayna’ya yardım etmeye devam edeceğiz, ancak çiftçilerimizi de korumalıyız. Bu savaştan canlı bir ekonomiye sahip güçlü bir Ukrayna devletinin çıkmasını istiyoruz ve bu sözleri öylesine sarf etmedik, eylemlerle doğruladık,” dedi.

Fakat ülkesinin hiçbir zaman Ukrayna tahılının başat alıcısı olmadığına vurgu yapan Rau, “Bizim kendi güçlü tarım sektörümüz var. Rusya’nın işgalinden önce, Ukrayna hasadının yüzde birinden azı Polonya pazarında satılıyordu ve çoğu Afrika ve Asya’daki orta gelirli ülkelere gidiyordu,” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Rau, Ukrayna’nın açıklamalarından duyduğu hayal kırıklığını dile getirerek, ülkesinin çatışmaların başından bu yana Kiev’e destek sunduğunu anımsattı: “Son günlerde Ukraynalı siyasetçilerin açıklamalarında yer alan Polonya’nın Rusya ile karşılaştırılması Polonya toplumu açısından son derece yaralayıcı. Polonya’nın Ukrayna ve Ukraynalılarla ilgili bilincinin sadece kolektif olarak değil, her şeyden önce bireysel olarak derin bir şekilde yeniden yazılmasına yol açıyor. Kendiliğinden Ukraynalı mültecileri ağırladığımız evlerde, onların başına gelenlerle ilgili hikayeleri dinlediğimiz masalarda, bugün Polonyalıların ve Rusların Ukraynalılara zarar vermekle aynı sırada nasıl anılabildiğini merak ediyoruz. Polonya da Ukrayna gibi yüzyıllar boyunca Rus emperyalizminin kurbanı olmuştur.”

Rau, sistemin ‘Ukrayna tahılının Avrupa dışındaki geleneksel alıcılara ulaşabilmesi için acil transit geçişini kolaylaştırmayı amaçladığını, fakat sonuçta Polonya pazarında sınırsız tahıl satışına izin veren bir plana dönüştüğünü’ de sözlerine ekledi.

Ayrıca bakan, 2023’ün ilk dört ayında Ukrayna’dan Polonya’ya bir yıl öncesine kıyasla 600 kat daha fazla buğday ihraç edildiğini, bunun da pazarda aksamalara ve Polonyalı çiftçilerin zarar görmesine neden olduğunu anımsattı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version