Polonya Tarım Bakanı Robert Telus, tarım ürünlerinin ülkeye girişini kısıtlayacak tedbirler alınmadığı sürece Polonya’nın Ukrayna’nın AB’ye katılmasına izin vermeyeceğini söyledi.
Bakan, kullanılması gereken araçlara örnek olarak Polonya’nın bu yılın başlarında Ukrayna’dan tahıl ithalatı ve tahıl ürünlerinin transit geçişine getirdiği yasağı gösterdi.
Robert Telus Radio Plus’a verdiği demeçte, “Mevcut koşullarda Polonya tarımı Ukrayna tarımı karşısında asla kazanamaz. Orada [Ukrayna’da] yüz binlerce çiftlik var; bu tamamen farklı bir [tür] tarım. Bu yüzden bu kadar sert bir duruşumuz var,” dedi.
Bakan, “…Bugün Ukrayna ürünlerinin girişini kısıtlamak için araçlar geliştirmeliyiz. Şu anda [Ukrayna tahılına yönelik AB ithalat yasağını uzatmaya çalışarak] yaptığımız şey bu, 15 Nisan’da [Polonya tek taraflı ithalat ve transit yasağı getirdiğinde] yaptığımız şey de buydu,” ifadelerini kullandı.
Telus, bu tür araçların geliştirilmediği takdirde ülkesinin Ukrayna’nın AB’ye katılmasını ‘kesinlikle kabul etmeyeceğini’ söyledi. Röportajı yapan muhabir AB’nin temellerinden birinin ‘ortak pazar’ olduğuna dikkat çekince Bakan, “Polonya Avrupa Birliğine katıldığında bazı koşulları yerine getirmek zorundaydık. Ve bu koşullar bize çok katı bir şekilde dayatıldı. Biz de Ukrayna için koşullar belirlemeliyiz,” cevabını verdi.
Nisan ayı sonunda Polonya’nın tek taraflı yasağının ardından AB, doğudaki beş üye ülkeye (Polonya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Slovakya) Ukrayna’dan tahıl ithalatını yasaklarken kendi topraklarından transit geçişin devam etmesine izin verdi. Bu ambargonun süresi yarın doluyor fakat bu beşli ambargonun uzatılması çağrısında bulundu.
Daha önce AB’nin geri kalan üye ülkelerinin uzatmadan yana olmadıkları yönünde haberler çıkmıştı. Fakat bugün AB’nin tarımdan sorumlu komisyon üyesi Janusz Wojciechowski Polskie Radyosu’na verdiği demeçte, “Muhtemelen bir uzatma olacak, her şey bu yönde ilerliyor,” dedi.
Polonya hükümeti, ambargonun uzatılmaması halinde tek taraflı yasağı yeniden uygulamaya koyacağı konusunda defalarca uyarıda bulundu. Bunun da Brüksel’e ticaret konusunda yetki veren AB kurallarının ihlali anlamına geleceği belirtiliyor.
Ukrayna da yasağın uzatılması ya da yeni bir yasak getirilmesi halinde Polonya ve AB’ye karşı yasal işlem başlatma tehdidinde bulunuyor.