AVRUPA

Polonya yargısı, Kuzey Akım-2 nedeniyle Gazprom’a kesilen para cezalarını iptal etti

Yayınlanma

Polonya’daki Temyiz Mahkemesi, 2020 yılında Rus enerji devi Gazprom ve Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattının inşaatında yer alan şirketlere, Rekabet ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (UOKiK) tarafından uygulanan para cezalarını iptal etme kararı aldı.

Puls Biznesu gazetesinde yer alan habere göre temyiz mahkemesi, UOKiK’in Gazprom ve beş firmaya (Engie Energy, Uniper, OMV, Shell ve Wintershall) 2022 yılında para cezası uygulaması lehine yargılama yapan alt mahkemenin kararını geri çevirdi.

Mahkeme, 2020 yılında Kuzey Akım-2 boru hattının inşası ve işletilmesinden sorumlu olan Gazprom’a 29 milyar zlotiden (cari kurlarla 7,2 milyar dolar) ve projede yer alan diğer kuruluşlara 234 milyon zlotiden (cari kurlarla yaklaşık 58 milyon dolar) fazla olan para cezalarını iptal etti.

UOKiK, 2018 yılında Gazprom ve Kuzey Akım-2’deki beş ortağı hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma neticesinde şirketler, ülkenin antitröst yasasını ihlal etmekle suçlanmıştı. Gazprom’un söz konusu şirketlerle UOKiK’in önceden izni olmaksızın sözleşme imzaladığı ve bunun sonucunda rekabetin kısıtlanmasına yol açabileceği iddia edilmişti.

Kurum, Gazprom ve Avrupalı ortaklarının Kuzey Akım-2’nin inşası için tek bir operatör oluşturmasına engel olmuştu. O dönemde proje ortakları, projeyi ortak girişimler yerine krediler yoluyla finanse etmeye başlamışlardı.

Gazprom’un yan kuruluşu Nord Stream 2 AG, projenin operatörü olarak hareket ederken Avrupalı şirketler de kredi veren olarak boru hattının inşasını finanse etmişti. İki yıl sonra, Varşova tarafından şirketlere mali cezalar uygulanmıştı.

Kuzey Akım-2, Rusya’dan Almanya’ya Baltık Denizi üzerinden uzanan ve yılda toplam 55 milyar metreküp gaz kapasitesine sahip iki doğalgaz boru hattı dizisinden oluşuyordu. Gazprom’un projedeki Avrupalı ortakları Alman Uniper ve Wintershall, Avusturyalı OMV, Fransız Engie ve İngiliz-Hollandalı Shell’di. Boru hattı transit ülkeler olan Ukrayna, Belarus, Polonya ve diğer Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerini bypass ederek Rusya, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Almanya’nın münhasır ekonomik bölgeleri ve karasularından geçiyordu.

2022 yılında Baltık Denizi’nde meydana gelen sabotaj, boru hattını kullanılamaz hale getirdi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version